0

С лед закриването на груповия лов на дива свиня дойде времето за лов на чакали и лисици.

Мнозина залагат големи надежди на отстрела на хищници, доколкото и този сезон глиганите не осигуриха в пълна мяра очакваните емоции. Да не говорим за това, че именно през пролетта, когато зайци, сърни, елени, диви свине и множество пернати се сдобиват с потомство, хищниците се превръщат в истински бич. Тъкмо затова на тези гонки ловците в цялата страна гледат отговорно. Да не говорим за истинските хищничари – хората, за които динамиката и надхитрянето с четирикраките разбойници е истинска страст.

Ангажимент

За много дружинки отстрелът на хищници, особено на чакали, е целогодишен ангажимент. Очевидно е, че където се полагат тези усилия, чувствително се увеличава поголовието на яребици, фазани, сърни, зайци и други местни видове – гаранция, че ловците не са загърбили функцията си на регулатор на биоразнообразието и основна бариера пред нахлуването на инвазивните видове. Така е например в ловните площи на Пловдивското ловно-рибарско сдружение „Сокол“, особено в ловищата на равнинните дружинки, където има стари традиции и неизменни успехи в ограничаването на чакалите.

Сдружения

Много от сдруженията в Ловешка област могат да се похвалят със същото, така е и във Великотърновско, Русенско, Бургаско и на много други места. Показателно е това, че на много места ловците участват масово в този лов – например в последния уикенд в Айтос се включиха близо 40 ловци.

Клуб "Българско гонче" в партньорство с ловно-рибарското дружество "Глиган" – Панагюрище, организира изпитания за работа по глиган за всички породи ловни кучета за Пролетната купа на клуба. Състезанието ще се проведе на 11 март 2023 г. от 8.00 ч. в гатера (полигон за обучение на ловни кучета) в село Баня, Панагюрско. Цената за участие е 20 лв. на куче.

В съдийския състав влизат: Костадин Вранчев, Иван Маринов и Васил Терзийски. На победителите ще бъде присъдена купата на Клуб „Българско гонче“, медали и грамоти. За участие в изпитанието е задължително кучето да притежава актуален ветеринарен имунизационен паспорт.

Разселиха фазани във Великотърновско

Още не е приключил настоящият ловен сезон и ловците от Ловно-рибарско дружество ”Сокол 1884” във Велико Търново мислят за следващия. Тези дни те разселиха из ловищата на сдружението 390 фазана, с което чувствително обогатиха популацията на тези красиви птици. Новите попълнения са отгледани във фазановото стопанство на фирма „Сокол-БЛРС” край Русе и бяха разпределени в подходящи местообитания в предпланинския район на сдружението. Предстои аклиматизирането им във волиери преди пускането им на свобода. Това е първата такава акция, предстоят още – миналата година например великотърновските ловци разселиха 1200 фазана в своите поля.