0

П рекрасна колекция от ангели притежава в дома си Катя Близнакова. Певицата не знае точно какъв е броят им, но вярва в тях, пише им писма и им се моли за закрила. До всеки ангел пише с цветни листа, с различно мастило. Tе й дават най-различни божествени знаци. По тях разбира, че молбата й е чута. Слага писмото зад икона или където си реши и ако не усети някакви знаци, разбира, че желанието й няма да бъде удовлетворено.

Клюкари

Самата тя признава, че страстта й към ангелите стартира, след като в ръцете й попада една книга – „Свещената магия на ангелите“ от Дейвид Годар. Оказва се, че цар Соломон е писал на същия шрифт на ангелите преди битка. За да е уютно на колекцията, в дома си Близнакова е направила къщичка на ангелите, която побира колекцията й. Всеки неин приятел добре знае за страстта й, затова е и най-честият подарък, който получава. Сред приказните създания има ангел на желанията, подарен й от Георги Христов, ангели клюкари, както и ангел, направен от вулканичен камък. По време на пътуване в Сицилия тя остава да обикаля малките улички, а нейна приятелка тръгва на разходка до Етна, откъдето купува за Близнакова черния ангел и й го подарява. Катя Близнакова нарича черния ангел мафиот.

Войници

Същата страст споделя и моделът Теди Велинова. Манекенката има приказна колекция от ангели с антикварна стойност. Някои от тях дори са от миналия век. Ексмоделката ги аранжира на специални места в дома си. Освен тях обаче Велинова събира и дървени войници. Някои са на повече от 40-50 години. Всички са събирани старателно от различни антикварни магазини.

Редки

Попфолк певецът Илиян има колекция от часовници. Известно е, че певецът винаги има на ръцете си два часовника. Това не само е част от неговия ексцентричен външен вид, но и малка част от събираните през години от него часовници. Със същото хоби се слави актьорът Башар Рахал. Негова страст обаче са редките модели. Актьорът и продуцент от години търси антични тиктакащи устройства. Последната му придобивка е часовник от 1953 година от немски дизайнер с швейцарско потекло. Рахал случайно го открил във Варна.

Кристали

Над 40 години Йорданка Христова колекционира ветрила. Тя не ги реди по витрини, а продължава да си ги ползва в горещите дни. Изпълнителката на „Ще продължавам да пея” не спира да попълва сбирката си. При всяко свое пътуване в чужбина купува ново ветрило, а всяко от тях пази различна история. Знаейки за нейната слабост, феновете също й правят подаръци за колекцията. В колекцията й има и скъпи поръчкови модели с инкрустирани кристали и други декорации. Колекцията й събира най-различни - цветни, бели от дантела, копринени. Пази и едно сандалово ветрило отпреди 40 години, което носело аромата си при всеки мах. Най-голямото й ветрило е японско, 70-80 см. Най-малките са по 10-12 см. Антиквари пък й подарили две много стари, едното било със сиви пера, другото ставало и за шапка. Преди време си купила от Брюксел две с дантела - бели и черни.

Чучело

Колекция от зелени усмихнати жаби има в дома си актрисата Мария Статулова. Жабките са навсякъде под формата на игленици, закачалки, изтривалки за баня, ключодържатели, подложки за сервиране, химикалки, четки за зъби и прочее. Освен това Статулова има и един куп бижута със сребърни жаби. Актрисата купува жабките от всяко едно място, на което пътува. От Торонто си донесла огромна жаба чучело, предназначено да плаши гаргите по нивите.

Папагали

Легендата на българската естрада Васил Найденов може да се похвали с колекция от над 100 кактуса. Певецът разкрива, че е любител на цветята вкъщи, тъй като му създават уют и настроение. „Гледам си цветя вкъщи, колекцията от кактуси, пойни птици, папагали. Дори наскоро взех и нова клетка, която е с човешки размери. Тези неща ми създават едно спокойствие и чувство на уют, че съм си у дома“, разказва певецът.

Запалки

Атрактивната попфолк певица и половинка на режисьора Люси Иларионов - Ани Хоанг, събира запалки. Без да се чувства голям колекционер, през последните 10 години тя носи от всички кътчета по света най-разнообразни модели". Има над 100 запалки в различна форма - шоколадче, пистолет, червило и други.

Янка Рупкина с две кукли на Ванга

Янка Рупкина има интересна колекция от кукли. Певицата си спомня, че страстта й към куклите започва в детството й. Тогава обаче били много бедни и нямала такива. Затова, когато започнала да печели сама, не пропускала момент да си купи кукла от всяко едно място, на което пътувала. Изпълнителката признава, че част от куклите са й подарени от приятели и почитатели. Най-интересното е, че всички до една са кръстени на колеги, нейни близки или известни личности. Често говори с тях, а когато е ядосана, дори им се кара. Има три малки дървени куклички в народни носии, които е кръстила на Стоянка Бонева, Ева Георгиева и на себе си. По време на един от първите си концерти в Русия си купувa гуменото прасенце Хрушчов. Между Хрушчов са наредени Чебурашка и крокодилът Гена. До тях са Доли Партън, Чилига от Улан Батор. Има и кукла, наречена Ванга. Миниатюрната фигурка на седнало момиче в червена дреха е символ на българската пророчица като дете. До нея в дома на Янка Рупкина стои неотворена кутия. През целофана се вижда друга, вече голяма кукла, отново в червено. Олицетворява Ванга вече възрастна. Куклата била специален подарък за пророчицата, която Янка донесла от Австралия. Не могла обаче да я поднесе приживе на ясновидката. Освен кукли певицата има и богата колекция от губери, събирани от цялата страна.