0

Ш ифрованите съобщения привличат вниманието на учените от древни времена. Повечето от тях вече са прочетени. Но все още има шифри, които не са разкрили своите тайни.

1. Бележката на Елгар

iStock, Wikipedia

През лятото на 1987 г. англичанинът Едуард Елгар изпраща съобщение до младата си приятелка Дори Пени. Всички опити на момичето да разбере същността на бележката са напразни. И как е възможно да се долови дори намек за смисъл в еднотипните „къдрици“, напомнящи макарони, разпръснати по хартията?! Каква е била основната страст на Елгар - писане на музика или шифри - не е ясно.

Например той успява да „хакне“ съобщение, публикувано в една от популярните публикации, което буди интрига доста дълго време. Но неговата собствена бележка е останала непрочетена досега, въпреки че мнозина са открили подобни „изкривявания“ в неговите музикални чернови и записи в дневника. Ентусиастите обаче не се отказват, като отново и отново предлагат своите теории за решаване на труден проблем.

2. Златните кюлчета на генерал Уанг

iStock, Wikipedia

През 1933 г. шанхайският генерал Уанг получава оригинален колет - седем необичайни златни кюлчета. Всяко от тях наподобява на банкнота, само че всички надписи по тях са кодирани. Шифърът според някои криптолози включва китайски знаци и криптограми на латиница. Може би неизвестното лице, което изпраща на генерала луксозен подарък, описва условията на много голяма сделка - на златната „банкнота“ ясно се вижда „три“ с осем „нули“. Тези цифри биха могли например да означават 300 милиона долара - сумата, която генералът трябва да получи (или даде?) за някакви услуги или стоки. Нито подателят, нито причината за такова „впечатляващо“ съобщение, нито съдържанието му стават ясни.

3. Забавленията на маниака

iStock, Wikipedia

През 60-те години жителите на Калифорния и Сан Франциско потръпват при споменаването на Зодиака. Точно този псевдоним си измисля маниакът, оставяйки автограф под формата на зачеркнат кръг, много напомнящ на мишена. Убиецът обича да разказва на вестниците за плановете си: или възнамерява да „застреля децата“, или се интересува дали някой е получил „удоволствие“ от експлозията. На 8 ноември 1969 г. редакторът на един от местните вестници получава пощенска картичка с криптограма. Все още не е възможно да се „говорят“ 340 знака. Още две съобщения, изпратени от Зодиака, пазят своята тайна. Самият престъпник обаче не е заловен.

4. Линейно писмо

iStock, Wikipedia

Два вида линейно писмо - А и Б - са били използвани от жителите на минойския Крит като език за бизнес комуникация. Линеар Б е успешно дешифриран от британците Вентрис и Чадуик и това помага да се повдигне завесата на тайната над Линеар А. Става възможно да се намерят ключове за отделни знаци, да се изолират срички и да се изследват разликите в стиловете на едни и същи знаци. Езиковият произход на линеар А обаче остава загадка. Може би основният проблем се крие в смесения му характер: някои от знаците обозначават срички, а други са идеограми, базирани само на идеята на автора.

5. Еламски писания

iStock, Wikipedia

Жителите на древен Елам задали на потомците си още една гатанка. Тяхната линейна писменост, вероятно базирана на праезика на техните предци, никога не е била дешифрирана. Учените са се опитали да установят връзката на еламския език (ако изобщо е съществувало такова нещо?) с различни „живи“ (турански, например) или „мъртви“ езици (хурински или каситски). Безрезултатно! Опитват се да определят общия брой знаци. Отново провал! И въпреки че достатъчен брой глинени плочки, покрити с мистериозни знаци, са оцелели до днес, това не помага на лингвистите да се доближат до откриването на тайните на еламските послания.

6. Харапска писменост

iStock, Wikipedia

Харапската цивилизация, наред с шумерската и древноегипетската, се смята за една от най-древните и високоразвити. Намерени са отговори на много от нейните загадки. Но азбуката от четиристотин пиктограми все още остава „тайна със седем печата“. И това въпреки факта, че има безброй опити за разгадаването на знаците и то от всевъзможни ъгли. Редица изследователи смятат, че харапската азбука е в основата на древните египетски йероглифи, други твърдят, че се основава на писането на друидите. Мистериозният метод за комуникация, използван от милиони харапци, все още не може да бъде разбран.

7. Шифър на Маккормик

iStock, Wikipedia

Можеше никога да не разберем за съществуването на този шифър. Бележки с неразбираем текст са открити в джобовете на американеца Рики Маккормик, който е открит в царевично поле през лятото на 1997 г. Как безработен инвалид се е озовал на 25 километра от дома си и какво е причинило смъртта му, остава загадка. Полицията не смята този инцидент за престъпление и случаят е безопасно архивиран заедно с мистериозни съобщения.

Само 12 години по-късно, по някаква причина, ФБР отново си спомня за нещастния Маккормик и бележките, открити при него. Опитите за дешифриране на хаотичните комбинации от цифри и букви с периодичното използване на скоби не е успешно въпреки факта, че властите публикуват криптиране в интернет с призив за помощ. Според ФБР това е убийство. По време на разследването се установява, че Маккормик е използвал подобен метод за изразяване на собствените си мисли от ранна детска възраст, но никой от роднините му, както се оказва, не си направил труда да открие ключа. Между другото сайтът все още функционира, така че всеки може да се опита да „разбие“ шифъра на Маккормик.