Б оби Флей обича всякакви коктейли и това си личи от bobbyflay.com и foodnetwork.com. Ето няколко идеи тук.
Коктейл с краставица
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. водка (най-добре с привкус на краставица)
- 1 ч.ч. газиран тоник
- 1/2 ч.ч. изстискан сок от краставица
- 1/4 ч.ч. изстискан сок от лайм
- 1/4 ч.ч. обикновен сироп (равни количества вода и захар се смесват и бъркат до пълното разтваряне на захарта), изстуден
- шепа листа от мента
- лед за сервирането
Начин на приготвяне:
Разделете съставките на две, поставете всяка половина в коктейлен шейкър и разбъркайте с него, накрая обединете двете половини и пак разбъркайте. Сипете в чаши с лед. Украсете с листа мента и парчета краставица.
Двоен шоколадово-млечен шейк
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. много студена готварска сметана
- 1/4 ч.ч. целувки, счукани на ситно
- 1/8 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.ч. хладно прясно мляко
- 1/4 ч.ч. шоколадов сироп
- 3 ч.ч. шоколадов сладолед
- настърган натурален шоколад за украса
Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер на висока скорост сметаната, целувките и ваниловия екстракт – до образуването на гъста маса. Разбийте в блендер млякото с шоколадовия сироп. Добавете шоколадовия сладолед и бъркайте до получаването на еднородна смес.
Запълнете 4 високи чаши на около една четвърт с шоколадовия коктейл, добавете по 1 супена лъжица разбита сметана. След това пак в същата последователност прибавяйте коктейл и сметана, като на финала завършите със сметана. Поръсете накрая с настърган шоколад.
Домашно мохито
Необходими продукти:
За сиропа от мента и лайм:
- 2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. вода
- сокът на 2 лайма
- 1/2 ч.ч. листа от прясна мента
За мохито:
- 1 л бял ром
- 1/2 ч.ч. прясно изстискан сок от лайм
- 2 лайма, разрязани на парчета плюс още 1 на парчета за украсата
- газирана вода
- 1/2 ч.ч. листа мента плюс клонките за украсата
- 2 ч.ч. лед, надробен на по-ситно плюс още за сервирането
- 1 ч.ч. сироп от мента и лайм (съставките му са по-горе, а рецептата - по-долу)
Начин на приготвяне:
На сиропа от мента и лайм: В тенджера среден размер кипнете захарта и водата и варете, докато захарта се разтопи напълно, примерно за минута след кипването. Махнете тенджерата от огъня, добавете фреша от лайма и листенцата мента и оставете да изстине на стайна температура, примерно около 30 минути. Прецедете сиропа и го оставете да се охлади в хладилника.
На мохитото: На дъното на голяма кана разпръснете листата от ментата, парчетата лайм и 2 чаши натрошен лед. Добавете 1 чаша сироп от мента и лайм, рома, фреша от лайм и още лед. Залейте с газирана вода колкото смятате, че ще ви е вкусно. Като поднасяте, сипвайте в чаши с лед. По желание всяка чаша може да украсите с клонка мента и парченце лайм.