Н ещо, в което да си топим различни видове хляб, гевречета, крекери и т.н. Траханата е интересна и позабравена балканска вкуснотия. Употребява се вместо паста или ориз в супите или от нея се сваряват 6 с.л. в 1 л вода и с получената кашичка се заливат запържени в масло залци хляб, поръсени със сирене. Предложената тук рецепта е за кисела трахана, обогатена със зеленчуци, поясняват от menumag.bg.
Разядка от орехи и чесън
Необходими продукти за 4 порции:
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. самардала
- 1 ч.ч. орехи
- 50-70 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Чесънът се счуква в хаванче заедно със самардалата. Добавят се по малко орехите и зехтинът. Счукват се, докато се получи пастообразна смес. Разядката се поднася с пълнозърнест хляб, прясно сирене и сезонни зеленчуци.
Трахана
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 1 с.л. мая на прах
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. счукан сусам
- 300 мл кисело мляко
- 2 червени чушки
- 1 с.л. доматено пюре
Начин на приготвяне:
Чушките се слагат за 5 минути във вряща вода, заливат се със студена, обелват се и се нарязват за ситно. Брашното се пресява и се разбърква с маята и солта. Прави се кладенче и в него се слагат киселото мляко, доматеното пюре, сусамът и чушките. Омесва се твърдо тесто. Тестото се оставя да втаса 4-5 пъти на стайна температура. След всяко втасване се премесва. Целта е тестото да стане кисело. Накъсва се на малки топки и се оставя да се суши на слънце или във фурната на 50 градуса на вентилатор. Когато поизсъхнат, се натрошават на по-малки парчета или се настъргват на едро ренде. Отново се слагат да изсъхнат. Съхраняват се в торба от плат или в малки торбички във фризера.