0

Н ещо, в което да си топим различни видове хляб, гевречета, крекери и т.н. Траханата е интересна и позабравена балканска вкуснотия. Употребява се вместо паста или ориз в супите или от нея се сваряват 6 с.л. в 1 л вода и с получената кашичка се заливат запържени в масло залци хляб, поръсени със сирене. Предложената тук рецепта е за кисела трахана, обогатена със зеленчуци, поясняват от menumag.bg.

Разядка от орехи и чесън

Необходими продукти за 4 порции:

  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. самардала
  • 1 ч.ч. орехи
  • 50-70 мл зехтин

Начин на приготвяне:

Чесънът се счуква в хаванче заедно със самардалата. Добавят се по малко орехите и зехтинът. Счукват се, докато се получи пастообразна смес. Разядката се поднася с пълнозърнест хляб, прясно сирене и сезонни зеленчуци.

Трахана

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 1 с.л. мая на прах
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. счукан сусам
  • 300 мл кисело мляко
  • 2 червени чушки
  • 1 с.л. доматено пюре

Начин на приготвяне:

Чушките се слагат за 5 минути във вряща вода, заливат се със студена, обелват се и се нарязват за ситно. Брашното се пресява и се разбърква с маята и солта. Прави се кладенче и в него се слагат киселото мляко, доматеното пюре, сусамът и чушките. Омесва се твърдо тесто. Тестото се оставя да втаса 4-5 пъти на стайна температура. След всяко втасване се премесва. Целта е тестото да стане кисело. Накъсва се на малки топки и се оставя да се суши на слънце или във фурната на 50 градуса на вентилатор. Когато поизсъхнат, се натрошават на по-малки парчета или се настъргват на едро ренде. Отново се слагат да изсъхнат. Съхраняват се в торба от плат или в малки торбички във фризера.