0

Н овият служебен вътрешен министър ходел с влак на работа от Пазарджик до София в зората на кариерата си.

Всеки ден Атанас Илков ставал в 4 часа, за да хване трена и да стигне до вече затворената сграда на ДНСП на Лъвов мост.

Това разказаха колеги на МВР шефа, работили с него, пред „Телеграф“. „Беше много нахъсан. Кариерата му тръгна в полицията в Пазарджик и след това беше назначен в София“, допълниха те.

Атанас Илков е роден през 1964 г. в пазарджишкото село Величково. В системата на силовото министерство влиза през 1987 г., когато е на 23 години. Бил е разузнавач в Криминална полиция в ОДМВР-Пазарджик, а след няколко години оглавява и отдела. След това е преместен в Пловдив, където заема същия пост, а в периода 2017-2019 г. е шеф и на пловдивската полицейска дирекция. След това го назначават директор на ОДМВР-Кърджали.

Най-тежката година за Илков се оказва 2014-а, когато се разигра драмата в Лясковец, при която беше убит Емил Шарков – служител от СОБТ. Ситуацията ескалира на 14 март, когато Петко Петков-Стрелеца се барикадира в дома си.

Тогава бяха изпратени барети от София, за да го вразумят. В хода на акцията обаче възрастният мъж уби Шарков и рани още няколко командоси. След това Илков бе уволнен, тъй като вътрешна проверка посочвала, че и той носи отговорност за тежката ситуация. Илков обаче обжалва дисциплинарката за махането си пред съда. Магистратите от ВАС постановиха, че той трябва да бъде възстановен на работа.

Архив

През 2017 г. Илков става шеф на ОДМВР-Пловдив. След около две години обаче става инцидент с арестант и новият МВР шеф е преместен да оглави дирекцията в Кърджали. През 2020 г. е преместен в тренировъчния център в Казанлък, който е под шапката на Академията на МВР. Малко по-късно той е назначен първо за заместник-директор, а след това за шеф на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).

Най-голямата звезда в кариерата на Илков изгрява по-малко от 4 месеца преди да навърши пределната възраст за служба в МВР, която е 60 г. По предложение на служебния премиер Димитър Главчев той става вътрешен министър, а президентът Румен Радев подписва указа за назначаване на кабинета. Министър-председателят се пошегува, отговаряйки на въпроса „защо точно Илков“ с думите: „нямаше кой друг“. После обясни, че се е спрял на него, защото бил от кариерата. Припомняме, че президентът отказа да назначи проектокабинета „Кожарева“, тъй като в него за МВР шеф бе посочен Калин Стоянов.

Архив

Първите думи на Атанас Илков вече като титуляр на поста бяха, че няма да прави промени и цели системата на МВР да е спокойна, за да може да бори купения вот. После обаче доуточни, че ако все пак прави някакви рокади, те ще са козметични. И така под този знак в четвъртък бяха махнати двама от зам. вътрешните министри - Стоян Темелакиев и Христо Стефанов. На мястото си в политическия кабинет на Илков остана само Тони Тодоров.

Тепърва предстои да се види дали ще има още „козметични“ промени от страна на новия служебен министър.