1

Заради по-разкрепостения полов живот, който водят хората, в последно време специалистите се натъкват на забравени заболявания. Едно от тях е сифилисът. Според медиците вина за това имат родителите, които не са провели важния разговор с младите за секса и за това, че половите контакти не са вид спорт, а отговорност и удоволствие, което не трябва да се прави със случайни и с непознати. Използването на презерватив се оказва, че не е панацеята, която ни пази от всичко, защото кожата се търка в гениталиите на партньора и не е защитена, тъй като там няма кондом.

Зачестяват инфекциите, предавани по полов път. Не бях виждал сифилис от години, а само през миналата година имах 2-3-ма пациенти с това заболяване. Това каза пред „Здраве с Телеграф“ урологът от МБАЛ „Доверие“ д-р Михаил Колев. „В миналото това беше доста рядко срещано страдание. Триперът също го има, но той доста често има проява в обществото“, коментира той. 

От Националния център по обществено здраве и анализи посочват, че 121 души са регистрирани със сифилис от началото на годината. Това на практика значи, че почти всеки ден у нас се диагностицира един човек с инфекцията. През април в Монтана кърмаче беше заразено с „френската болест“ от майка си. То обаче не е единствено, тъй като инфекцията е установена при трима мъже и три жени от началото на годината. „В диапазона между 19 и 59 години са регистрираните случаи за тази година. За миналата са между 18- и 68-годишна възраст. Най-много регистрирани случаи, около 70% и за двете години, са във възрастовата група между 19 и 35 години", добави Елена Тодорова от РЗИ - Монтана.

Д-р Елена Петрова от Александровска болница обяви, че 170 пациенти в България имат едновременно сифилис и ХИВ.

Оказва се, че почти всеки ден у нас има пациент, който се диагностицира с “френската болест“, твърдят специалисти. “Има една хипотеза, според която инфекцията протича на епидемии, тоест пет години епидемия, 15 години светъл период и след това пак така", обясни в ефира на NOVA специалистът по кожни и венерически болести д-р Пламен Узунов. Той съветва при най-малкото съмнение да се потърси веднага лекар. „Ако един човек види някакви ранички по половите органи независимо мъж или жена, ако напипва увеличени лимфни възли, трябва веднага да отиде на при дерматолог, защото колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре", препоръча медикът. Според него заболяването е напълно лечимо, стига пациентите да потърсят медицинска помощ навреме.

Ръст

Според медицински специалисти има бум на венерическите болести край морето още преди началото на лятото. Обичайно това се случва през активния туристически сезон заради наши и чужди летовници в града и близките курорти. Към момента медиците във Варна не могат да кажат точно колко е нарастването на заразените по сексуален път в сравнение с предишни години заради това, че нямат цялостна информация от всички здравни заведения и частни практики в града. Коментира се, че най-голямото увеличение на заразените е с хламидиоза, която се причинява от Chlamydia trachomatis. На следващо място е гонореята, известна още като трипер. Специалистите уточняват, че във Варна като най-голям морски, пристанищен и туристически град нивата на заболелите от полово предавани болести е по-висока в сравнение с други населени места. На базата на данните от първите месеци на годината специалистите смятат, че с настъпването на лятото може да се получи истински бум. Още по-лошо е, че се забелязва спад във възрастта на заболелите, като най-ниската възраст на регистрираните с инфекцията е 13-14 години. Най-голям е броят на младите хора в диапазона 25-30 години. Здравните работници посочват сред причините oще големия брой наемни работници, които ползват услугите на проститутки, или нерегламентираните контакти със студентки, ученички и украинки. Сред заразените, потърсили помощ, са и наши моряци, завръщащи се от пътуване, както и чужди моряци, слизащи от хвърлили котва във Варна кораби, посочват още специалистите. Затова отсега предупреждават да се внимава с безразборния секс през лятото и задължително да се ползват предпазни средства. 

За разлика от морето в Благоевградска област няма бум на венерическите болести. Дори Пиринско е сред регионите с най-ниски нива на заболели от тежки заболявания като СПИН и сифилис. „В последните години възрастовата граница на младежите, които правят секс, падна от 17-18 години на 14-15 години. Добрата новина е, че повечето ползват предпазни средства. Работим много добре и с неправителствени организации, за да имат познания и младежите, и възрастните за безопасни сексуални контакти“, коментира за „Здраве с Телеграф“ Бианка Равначка, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ. Сред младежите е проблем употребата на алкохол, което води до загуба на контрол и случайни сексуални партньорства, а това носи риск за предаване на венерически болести.  

Много хора се изследват безплатно за СПИН в кабинета на здравната инспекция в Благоевград. 

Медици коментират, че има случаи на трипер и гонорея, и апелират пациентите навреме да посетят специалист, а не да се срамуват, защото инфекциите могат да предизвикат усложнения.   

Хламидии

В Русенско също не се отчита завишение на случаите на полово предаваните болести, съобщи за „Здраве с Телеграф“ заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Искра Генева. Тя посочи, че през изминалата година са регистрирани 8 случая на сифилис, от които четири са хванати в ранна фаза, а останалите – на латентна. Ранният сифилис е установен при хора между 20- и 34-годишна възраст. Нито един от тях не е бил хоспитализиран, а се е лекувал в извънболничната помощ от дерматовенеролози. Няма установени случаи на първичен, вторичен, късен и вроден сифилис. Вроден сифилис не е имало и през 2022 г., а в предходната 2021-а е регистриран един случай. 

През 2023 г. при седем мъже от Русенска област е установен ХИВ вирус, като възрастовата граница е от 33 до 64 години. В групата от 60-64 години има един случай. С хламидийна инфекция са били трима души, с гонококова също трима – двама мъже и една жена.

По темата работиха: Владимир Христовски, Владимир Симеонов, Добромир Радушев, Жанета Йорданова