1

С рещата на върха на НАТО във Вилнюс имаше една твърде интересна, макар и не точно политическа среща – половинките на първите държавни мъже направиха рядко излизане на световната сцена. Те бяха поканени на официална вечеря и застанаха под прожекторите. 

Всяка показа стила си чрез избрания тоалет, който разкрива веднага и немалко от личните черти на жените. Оказа се, че първите дами имат не по-малко интересни професии и биографии от спътниците си в живота, като повечето от тях не са се отказали от кариерите си в името на политическото благоденствие на половинките си.

Безспорно вниманието бе насочено към първата дама на Украйна Олена Зеленска. Тя бе избрала тъмносин тайор и обувки на токове в същата гама и излъчваше увереност и елегантност. 45-годишната Олена е от Кривой рог, има инженерно образование, по-късно става филмов сценарист, а от дете свири на пиано. Родила е две деца на Володимир, а като първа дама е начело на много инициативи – и преди, и след руската инвазия. Събитията я запознават с първите дами на САЩ Джил Байдън и на Франция Брижит Макрон, която не скри спимпатиите си към украинката във Вилнюс.

Страсти

Манекенката Тина Габер позира с приятеля си, словенския премиер Роберт Голоб и домакините на вечерята, президентът на Литва  Гитанас Науседа и съпругата му Диана.

 Манекенката Тина Габер позира с приятеля си, словенския премиер Роберт Голоб и домакините на вечерята, президентът на Литва  Гитанас Науседа и съпругата му Диана.

Много интересна е приятелката на премиера на Словения Роберт Голоб. Тина Габер е манекенка и от неотдавна има бурна любовна история с министър-председателя, която двамата не крият – напротив, радват се един на друг. Тя бе видимо развълнувана от факта, че може да застане пред камера в съвсем различна роля и не разочарова фотографите със стила  и красотата си.

Ева Павлова със съпруга си Петър Павел.

 Ева Павлова със съпруга си Петър Павел.

Ева Павлова, 58 годишната първа дама на Чехия, пък е полковник от резерва от военно-въдушните сили. Тя се запознава преди години с президента Петър Павел в една гарнизонна спалня. По онова време и двамата са ангажирани с други семейства. Развеждат се и сключват брак. Днес имат общо четири внучета. Ева бе избрала елегантен сатенен костюм за вечерята във

Вилнюс в прасковен цвят, който подхожда на светлия й тен.

Биргита Ед съчета пасторската дреха с дамска рокля.

 Биргита Ед съчета пасторската дреха с дамска рокля.

Жената до шведския премиер Улф Кристерсон е.. пастор. Биргита Ед е ръкоположена през тази година за свещеник, а преди това е била пиар. Главен изпълнителен директор на комуникационна компания, тя ръководи кампанията за приемане на еврото в Швеция през 2003 г. На 54 години, има заедно с премиера три дъщери. 

Елитна

Марева Грабовски -Мицотакис избра тоалет, който напомня за антична Елада.,  

 Марева Грабовски -Мицотакис избра тоалет, който напомня за антична Елада.,  

Марева Грабовски, съпругата на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис е родена в Атина, но е от полски произход. 56-годишна, има брак с Кириакос от 22 години. Елитна красавица, тя има собствена марка за дрехи и правени на ръка бижута, известна е в модните среди и притежава старинна колекция от брошки. Иначе е завършила Харвард и Колумбийския университет в САЩ и дълги години е на висока позиция в Дойче банк.

Жената на президента на ЕС Шарл Мишел – Амели, се оказва политик. Участвала е в международни мисии, а сега също не спира да работи, въпреки високия си пост – съветник е на външния министър на Белгия. 

Съседката

Елена Ковачевска бе сред най-елегантните първи дами.

 Елена Ковачевска бе сред най-елегантните първи дами.

С елегантност и красота блесна на вечерята съпругата на президента на Северна Македония, Елена Ковачевска. Тя е родена през 1978 г., с предци от Босилеград и се твърди, че има  документ за български произход. Елена обаче е засекретила всички лични сведения за себе си, вероятно за да не пречи на кариерата на съпруга си Димитър Ковачевски.  

Ингрид Шулеруд, съпруга на генсека на НАТО Столтенберг, не бе заложила на строго официален вечерен тоалет.

 Ингрид Шулеруд, съпруга на генсека на НАТО Столтенберг, не бе заложила на строго официален вечерен тоалет.

Доста семплата като стил на обличане съпруга на шефа на НАТО Йенс Столтенберг е дипломат от кариерата. Ингрид Шулеруд е била посланик на Норвегия в Белгия от 2015 до 2019 г. С биография от външното министерство в Осло, тя се оттегля от обществения живот, докато Столтенберг два пъти е премиер мужду 2000 и 2013 г. 

Изключение от плеядата професионалистки прави първата дама на Турция Емине Ердоган, която е от арабски произход и спазва ислямските норми. 68-годишната Емине се запознава с Реджеп Ердоган на конференция преди години. Тя не довършва гимназиалното си образование, макар да има афинитет към изкуствата. Майка на четирите им деца, тя е добре позната на световния елит, защото неизменно е до съпруга си в десетилетията му начело на Турция. Винаги успява да съчетае елегантостта с традиционните ислямски правила в облеклото.

Домакинята

Домакиня на вечерята във Вилнюс бе първата дама на Литва - Диана Науседиене. По професия тя е бизнес мениджър, изявява се като лектор. Диана обаче е привърженик на традиционните семейни ценности и предпочита да стои в сянката на съпруга си, президента Гитанис Науседа. Като организатор на политическото светско събитие госпожа Науседиене показа безупречен вкус в облеклото и изискани маниери, като успя да обърне внимание на гостенките си и да предразположи всички към приятелска лежерна атмосфера.