С тане ли въпрос за месни специалитети, често се сещаме за пържоли в различни вариации. Ето само няколко идеи за домашно приготвяне на това толкова непретенциозно и в същото време много вкусно и едва ли не задължително блюдо от трапезата ни, забелязани в gotvetesmen.com.
Пилешки с доматен сос и сирена
Необходими продукти:
- 100-120 мл червено вино (по възможност сладко– с повече захар
- за поръсване пресен магданоз и пресен босилек
- по желание (около 15 г) пармезан
- 100 г кашкавал
- 2 с.л. масло
- 125 г (1 пакет) моцарела
- 200-300 г галета
- 1 яйце
- по желание черен пипер
- на вкус сол
- 1 ч.л. сух джоджен
- 3 пилешки пържоли от бут без кожа
За соса:
- 1 с.л. риган
- 250 мл вода
- 2 с.л. брашно
- 1 и 1/2 с. л. захар
- на вкус сол
- 300 г доматено пюре
- 3-4 скилидки чесън
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Първо подготвяме пържолите, като ги измиваме и подправяме - осоляваме, наръсваме с малко джоджен, черен пипер по желание. Разбиваме яйцето и по етапно потапяме пържолите първо в него, после в галетата. Оставяме месото да стегне в хладилника за около 10-15 минути.
През това време започваме да подготвяме соса - в по-дълбок съд слагаме зехтина и чесъна, докато леко се задушат. Добавяме доматеното пюре, лъжица захар, сол на вкус (съвсем малко, тъй като и кашкавала обикновено е солен). Разбъркваме, като през цялото време сосът къкри на слаб огън. Без да чакаме - в чаша с топла вода (около 250 мл) размиваме (2 с.л. брашно) и добавяме към соса. Разбъркваме хубаво. След 5 минути, добавяме виното и ригана. Разбъркваме и оставяме да къкри, докато се сгъсти. Виното, захарта и брашното добавяме, за да потушим киселинността на доматеното пюре. Сосът придобива чудесен смесен ненатрапчив сладко-кисел вкус.
Междувременно можем да включим фурната да загрява на около 220 градуса - ако имате функция грил с вентилатор, най-подходящо изпича месото. Намазваме подходяща тавичка с маслото (по-обилно) и подреждаме пържолите в тавата. Поставяме на второ отделение (отдолу- нагоре), като същевременно намаляваме градусите на около 180-200 и изпичаме месото за около 10-15 минути от всяка страна. Месото е готово, когато забележите, че леко цветът му се променя към по-светъл, а галетата се позапече и леко подпухне. Когато прецените, че месото е готово, изваждате го, а в тавичката сипвате соса, подреждате месото отгоре, а над него – настъргания кашкавал и моцарелата, нарязана на кръгчета. Дозапичаме, докато сирената се разтопят и придобият апетитен загар. Когато всичко е готово, поръсваме с пресен магданоз и босилек, по желание може да добавите и малко пармезан.
По португалски
Необходими продукти:
- 2 ч.л. смлян черен пипер
- 1 ч.л. сух риган
- 2 пресни червени люти чушки
- 1/2 ч.л. лют пипер
- 1 скилидка чесън
- 60 мл винен оцет
- 60 мл зехтин
- 6 броя филе от пилешки бут (около 660 г)
Начин на приготвяне:
Филето се нарязва на 2 части и леко се начуква. Чесънът се пресова, а лютите чушки се почистват от семето и се наситняват. В малка купа се смесват лютите наситнени чушки, риган, лют пипер, чесън, зехтин и оцет. Разбърква се добре с помощта на тел за разбиване. Отделя се 1/4 от сместа. Останалата част се втрива във филето. Маринова се от 1-2 часа, но може да бъде приготвено и веднага. Португалските пилешки пържоли от бут се пържат в намаслен и оребрен тиган или се запичат във фурната под грила или барбекю, докато пилето не добие златист цвят от двете страни. При сервиране пържолите се напръскват с останалата марината.
В гювеч с топено сирене
Необходими продукти:
- 1 кг свински или пилешки пържоли
- 200 г топено сирене
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 300 мл бяло вино
- 250 г гъби
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. кориандър
- соев сос
Начин на приготвяне:
Пържолите престояват 24 часа в марината от бяло вино, кориандър и соев сос. След това се запържват и се подреждат в гювеч с морковите, нарязани на ивици, лука и гъбите. Заливат се с брашното, разтворено с 1 ч.ч. вода. Най-отгоре се слага топеното сирене. Пече се около 45 минути на 250 градуса.
С лучен сос
Необходими продукти:
- 4-6 телешки пържоли без кост
- сол
- смлян черен пипер
- зехтин
За соса:
- 3 с.л. краве масло
- 12 (375 г) глави лук шалот
- 175 мл сухо червено вино
- 250 мл телешки бульон
Начин на приготвяне:
Пържолите се почистват и се подсушават с кухненско руло. Натриват се със сол и смлян черен пипер от двете страни. Запържват се в добре загрят и намаслен леко със зехтин тиган за 40-60 секунди от всяка страна до тъмнокафяв цвят (ако тиганът е добре загрят не би трябвало да отнеме повече време). Огънят се намалява и пържолите се доизпържват допълнително от всяка страна за още по 2-4 минути (това зависи от вкуса ви - алангле или по-препечени пържоли). Прехвърлят се в затоплен съд и се похлупват с алуминиево фолио.
Приготвя се сосът. В същия, но почистен тиган се разтопява половината от маслото. Лукът се нарязва на тънки филии. Запържва се за 5 минути до полуготовност. Сипва се виното и сосът се кипва. Оставя се да кипи, докато не се изпари цялото вино. Прибавя се бульонът и сосът се вари 5-7 минути, докато омекне лукът. Накрая се прибавя останалото краве масло и се разбърква. Пържолите се поднасят полети със соса.
За гарнитура може да се сервират с пържени картофи, картофено пюре или салата според сезона.