0

С тане ли въпрос за месни специалитети, често се сещаме за пържоли в различни вариации. Ето само няколко идеи за домашно приготвяне на това толкова непретенциозно и в същото време много вкусно и едва ли не задължително блюдо от трапезата ни, забелязани в gotvetesmen.com.

Пилешки с доматен сос и сирена

Необходими продукти:

  • 100-120 мл червено вино (по възможност сладко– с повече захар
  • за поръсване пресен магданоз и пресен босилек
  • по желание (около 15 г) пармезан
  • 100 г кашкавал
  • 2 с.л. масло
  • 125 г (1 пакет) моцарела
  • 200-300 г галета
  • 1 яйце
  • по желание черен пипер
  • на вкус сол
  • 1 ч.л. сух джоджен
  • 3 пилешки пържоли от бут без кожа

За соса:

  • 1 с.л. риган
  • 250 мл вода
  • 2 с.л. брашно
  • 1 и 1/2 с. л. захар
  • на вкус сол
  • 300 г доматено пюре
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Първо подготвяме пържолите, като ги измиваме и подправяме - осоляваме, наръсваме с малко джоджен, черен пипер по желание. Разбиваме яйцето и по етапно потапяме пържолите първо в него, после в галетата. Оставяме месото да стегне в хладилника за около 10-15 минути.

През това време започваме да подготвяме соса - в по-дълбок съд слагаме зехтина и чесъна, докато леко се задушат. Добавяме доматеното пюре, лъжица захар, сол на вкус (съвсем малко, тъй като и кашкавала обикновено е солен). Разбъркваме, като през цялото време сосът къкри на слаб огън. Без да чакаме - в чаша с топла вода (около 250 мл) размиваме (2 с.л. брашно) и добавяме към соса. Разбъркваме хубаво. След 5 минути, добавяме виното и ригана. Разбъркваме и оставяме да къкри, докато се сгъсти. Виното, захарта и брашното добавяме, за да потушим киселинността на доматеното пюре. Сосът придобива чудесен смесен ненатрапчив сладко-кисел вкус.

Междувременно можем да включим фурната да загрява на около 220 градуса - ако имате функция грил с вентилатор, най-подходящо изпича месото. Намазваме подходяща тавичка с маслото (по-обилно) и подреждаме пържолите в тавата. Поставяме на второ отделение (отдолу- нагоре), като същевременно намаляваме градусите на около 180-200 и изпичаме месото за около 10-15 минути от всяка страна. Месото е готово, когато забележите, че леко цветът му се променя към по-светъл, а галетата се позапече и леко подпухне. Когато прецените, че месото е готово, изваждате го, а в тавичката сипвате соса, подреждате месото отгоре, а над него – настъргания кашкавал и моцарелата, нарязана на кръгчета. Дозапичаме, докато сирената се разтопят и придобият апетитен загар. Когато всичко е готово, поръсваме с пресен магданоз и босилек, по желание може да добавите и малко пармезан.

По португалски

Необходими продукти:

  • 2 ч.л. смлян черен пипер
  • 1 ч.л. сух риган
  • 2 пресни червени люти чушки
  • 1/2 ч.л. лют пипер
  • 1 скилидка чесън
  • 60 мл винен оцет
  • 60 мл зехтин
  • 6 броя филе от пилешки бут (около 660 г)

Начин на приготвяне:

Филето се нарязва на 2 части и леко се начуква. Чесънът се пресова, а лютите чушки се почистват от семето и се наситняват. В малка купа се смесват лютите наситнени чушки, риган, лют пипер, чесън, зехтин и оцет. Разбърква се добре с помощта на тел за разбиване. Отделя се 1/4 от сместа. Останалата част се втрива във филето. Маринова се от 1-2 часа, но може да бъде приготвено и веднага. Португалските пилешки пържоли от бут се пържат в намаслен и оребрен тиган или се запичат във фурната под грила или барбекю, докато пилето не добие златист цвят от двете страни. При сервиране пържолите се напръскват с останалата марината.

В гювеч с топено сирене

Необходими продукти:

  • 1 кг свински или пилешки пържоли
  • 200 г топено сирене
  • 2 моркова
  • 2 глави лук
  • 300 мл бяло вино
  • 250 г гъби
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. кориандър
  • соев сос

Начин на приготвяне:

Пържолите престояват 24 часа в марината от бяло вино, кориандър и соев сос. След това се запържват и се подреждат в гювеч с морковите, нарязани на ивици, лука и гъбите. Заливат се с брашното, разтворено с 1 ч.ч. вода. Най-отгоре се слага топеното сирене. Пече се около 45 минути на 250 градуса.

С лучен сос

Необходими продукти:

  • 4-6 телешки пържоли без кост
  • сол
  • смлян черен пипер
  • зехтин

За соса:

  • 3 с.л. краве масло
  • 12 (375 г) глави лук шалот
  • 175 мл сухо червено вино
  • 250 мл телешки бульон

Начин на приготвяне:

Пържолите се почистват и се подсушават с кухненско руло. Натриват се със сол и смлян черен пипер от двете страни. Запържват се в добре загрят и намаслен леко със зехтин тиган за 40-60 секунди от всяка страна до тъмнокафяв цвят (ако тиганът е добре загрят не би трябвало да отнеме повече време). Огънят се намалява и пържолите се доизпържват допълнително от всяка страна за още по 2-4 минути (това зависи от вкуса ви - алангле или по-препечени пържоли). Прехвърлят се в затоплен съд и се похлупват с алуминиево фолио.

Приготвя се сосът. В същия, но почистен тиган се разтопява половината от маслото. Лукът се нарязва на тънки филии. Запържва се за 5 минути до полуготовност. Сипва се виното и сосът се кипва. Оставя се да кипи, докато не се изпари цялото вино. Прибавя се бульонът и сосът се вари 5-7 минути, докато омекне лукът. Накрая се прибавя останалото краве масло и се разбърква. Пържолите се поднасят полети със соса.

За гарнитура може да се сервират с пържени картофи, картофено пюре или салата според сезона.