0

С офтуерният гигант Microsoft ще започне да поставя клавиш “Изкуствен интелект“ (ИИ) на клавиатурите на всички свои продукти.

Стъпката е част от стремежа на компанията, основана от Бил Гейтс, да бъде лидер в развитието на ИИ технологиите, а 2024 г. да бъде "годината на изкуствения интелект" за компютрите на компанията, която инвестира милиарди в развитието на ИИ.

Устройства

Техногигантът планира съществена промяна на клавиатурите на новите си лаптопи и настолни компютри. Там вече се появява нов бутон Copilot, който ще осигурява бърз достъп до изкуствения интелект на компанията. Появата на бутона е първата голяма промяна на Windows PC клавиатурите от 30 години насам, когато на тях се появи бутонът Windows, който отваря старт менюто.

iSTOCK

"Toва е пореден трансформиращ момент в нашето пътешествие с Windows, където Copilot ще бъде входната точка в света на изкуствения интелект на компютъра", каза Юсуф Мехди, изпълнителен вицепрезидент и главен маркетинг директор за потребителите в Microsoft, цитиран от The Verge.

Промяна

Новият бутон Copilot ще замени клавиша за меню, който в момента вади менюто на съответния активен прозорец и за който проучванията сочат, че е един от най-рядко използваните в клавиатурата. Copilot ще бъде поставен до десния Alt клавиш на повечето клавиатури, като разположението му ще варира в зависимост от производителя на оригинално оборудване и на различните пазари.

Функции

Клавишът Copilot ще стартира програмата Windows Copilot, която е вградена в Windows 11, предлагайки връзка с ИИ-чатбот, който може да отговаря на запитвания или дори да предприема действия в Windows по команда на потребителя. В случаите, в които Windows Copilot все още не е наличен в дадена страна, клавишът ще стартира Windows Search.

Клавишът Copilot ще носи разцветката на основното лого на Microsoft.