0

В секи ден да се превъплъщава в различен герой – това е ежедневието на големия български актьор Николай Урумов, който преди броени дни отпразнува своя 61-и рожден ден.

Преди юбилея си миналата година Урумов призна, че тъкмо е започнал снимки във филма „Гунди – легенда за любовта“, а днес с трепет очаква премиерата на филма на режисьора Димитър Димитров на 18 октомври, в който влиза в ролята на футболен треньор. „Играя първия треньор на Гунди, който го е открил за футбола, казва се Коце Георгиев“, сподели преди време пред „Телеграф“ той.

Режисьор 

„Не правя още равносметки, като се пенсионирам – тогава. Нашата професия е такава, че се учим, докато сме живи. А и аз не съм от актьорите, които ще вземат някоя пиеса под мишница и ще гонят режисьора непременно да я реализират. Оставил съм всичко на съдбата – тя си знае работата. Ако нещо не се е случило, значи така е трябвало да стане или пък предстои. На 60 се чувствам много добре“, каза още миналата година Николай Урумов. Неговата втора професия е режисьор и като си хареса даден текст, може сам да си го постави.

Ники Урумов призна преди няколко години, че като че ли вече е отдаден повече в театъра, по-малко в киното. „В последните години съм повече отдаден в театъра, по-малко в киното. Имам различни периоди в живота – напускал съм театъра и 3 г. съм снимал само кино.

Ако погледнем сега, има баланс. Имам над 90 роли в театъра и над 80 роли в киното. Последните ми участия са с приятели и при приятели. Имах необходимост от чисто актьорска хигиена. Малко да се оттегля от екрана. Сега е моментът, в който е време да се завърна. А когато човек се завръща, не бива да е с каквото и да е. В този мой 10-годишен период на доброволно оттегляне от екрана съм имал своите спорадични прояви, пак казвам, при приятели. Както се казва, аз съм им на кадем (смее се)“, сподели Урумов след премиерата на филма на Виктор Божинов „Голата истина за група „Жигули“.

Юли

В момента Николай Урумов заедно с колегите му Христо Мутафчиев и Асен Блатечки репетират в ловешкия театър. Предстоящата премиера на „Зимните навици на зайците" ще се състои на 1 юли, съобщават от трупата. Николай Урумов поставя като режисьор „Зимните навици на зайците“ от Станислав Стратиев. Той изпълнява и една от главните роли заедно с Асен Блатечки, който за първи път гостува в ловешка постановка. Участват още Деян Жеков, Цветан Пейчев, Гьорги Трайков, Явор Костов – Яша, Аделина Петрова, Диана Спасова, Георги Грозев, Богдан Казанджиев. На ловешка сцена Урумов може да се гледа още в постановките „Службогонци“ и „Българи от старо време“.

С голям успех продължава турнето на „Българи от старо време“ по Любен Каравелов с Николай Урумов - през юни гостува в Ботевград, Благоевград, Белене, Кнежа и София. За ролята си в спектакъла актьорът казва: „Един спектакъл, който разкрива и осмива човешките пороци, страсти и недъзи във вечната им битка с морал, чест и достойнство, в тяхната непреходност от старото към новото време“. 

Корона

Неизменно една от коронните роли на Николай Урумов в театъра е превъплъщението му в колоритния Алеков герой Бай Ганьо. Актьорът отдавна е на „ти“ с Ганьо Балкански – на сцената и екрана. Той виртуозно разкрива греховете и достойнствата на най-одумвания национален персонаж, който си е все така тук – около нас и много често сякаш в самите нас. Актьорът си призна, че байганьовските ситуации не са му чужди дори и в реалния живот: „Бай Ганьо е същият днес, но само че е без потури и дисаги.

В каквато и ситуация да погледнеш, ще го видиш – ще го видиш и в политиката, и във влака, нали пътува към Европа...", коментира преди време по NOVA той. „Образът е и зловещ, и страшен, но е истински. Има и по-страшни от него. Той е дребен и малък хитрец. Бай Ганьо не е толкова лош, колкото се опитват да го изкарат някои. Вярно, че си обича келепира, но никога не се е мъчел да си го крие. Въртете се около онези, които се отричат от него и се кълнат, че само за едната чест живеят, защото по-големи келепирджии от тях няма. Те даже слагат Бай Ганьо в джоба си, както се кълнат и си казват молитвите", на мнение е Николай Урумов.

Морето 

Ники Урумов е роден на 6 юни 1963 г. в Каварна. Израства в Българево, възпитаник е на гимназията в Балчик. През 1990 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, в класа на проф. Николай Люцканов с асистенти Маргарита Младенова и Здравко Митков.

Специализира режисура за драматичен театър при проф. Здравко Митков в НАТФИЗ. Играе в спектакли на Народен театър „Ив. Вазов“, Младежки театър „Н. Бинев“, София, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна, Драматичен театър – Ловеч, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, Общински драматичен театър – Кюстендил, и Драматичен театър „Й. Йовков“ – Добрич, както и в спектакли на частните театри „Бонини“ и „Креатива“. 

Влезе в ролята на топдетектив в „Джанго и Марк“

Николай Урумов наскоро влезе в нова роля – на топдетектив, в „Джанго и Марк“. Пиесата, писана за него и Асен Блатечки от Орлин Дяков, който е и режисьор на криминалната комедия.

„Джанго и Марк" представя историята на един полицай. Години наред той преследва упорито един престъпник. Трупа папка след папка в дебелото досие, но не го арестува. Накрая неговите ръководители започват да подозират, че всъщност полицаят покровителства бандита. Това далеч не е първата пиеса, в която Николай Урумов си партнира с Асен Блатечки. Двамата до такава степен работят в синхрон, че дори разменят ролите си.

В един спектакъл Асен Блатечки е режисьор, а Николай Урумов актьор. Такъв е случаят със забавната комедия „Пиесата, която се обърка“, в която участват Калин Врачански, Малин Кръстев, Николай Урумов, Филип Аврамов, а режисьор е Блатечки. Сюжетът проследява театралния живот на една самодейна трупа, която най-накрая е успяла да намери текст с роли за всички свои актьори, а именно „Убийство в имението Хавършъм“.

В ръцете обаче на предразположените към злополуки театрали, преди да се усетите, пиесата бързо се превръща в театрална катастрофа във всеки един смисъл на думата. Всичко, което могат да си представят (и не само), се обърква!