Л ещата е едно най-популярните бобови растения и ястията от нея не са чужди за българската кухня. Тя е полезен хранителен продукт, който се използва и за намаляване на телесното тегло. Добър източник е на белтъчини (в 100 грама сварена леща има около 10 грама протеини), в състава й влизат най-важните аминокиселини за човека, които се усвояват лесно от организма и това я прави подходяща за консумация по време на пости, задължителна храна за вегетарианци, както и дава възможност растението да бъде включвано в различни диети.
Лещата се приготвя лесно и не изисква много време за термична обработка. Хранителната й стойност е висока, а съдържанието й изобилства от полезни за организма вещества, сред които сложни въглехидрати, минерални соли и растителни влакна, пише framar.bg.
Запек
Лещата е отличен диетичен продукт поради ниското си съдържание на мазнини (по-малко, отколкото в граха). В състава й влизат диетични фибри – и разтворими, и неразтворими. Разтворимите влакна са помагат за поддържане на чревната микрофлора, полезни са като профилактика срещу различни заболявания и са нужни за добро храносмилане. Те създават и чувство за ситост, което е много важно, когато човек иска да отслабне. Неразтворимите влакна стимулират моториката на червата, помагат за извеждането на токсични съединения и шлаки от организма, отлична профилактика са срещу запек. Енергийната стойност на 100 грама готова леща е около 110 ккал, белтъчините заемат около 35%, сложните (бавни) въглехидрати – 53%, а мазнините са по-малко от 2%. Минералите, влизащи в състава, са до 4,5%.
Чай
Докато спазвате хранителния режим с леща, трябва да пиете достатъчно количество вода (минерална или обикновена), несилен черен чай или зелен чай без захар.
Най-добре е всички напитки да се приемат във времето между основните хранения (закуска, обяд, вечеря). Диетата с леща ще ви помогне да се отървете от 5-7 килограма в зависимост от начина на живот, който водите, обмяната на веществата и индивидуалните особености на организма. Продължителността на такова отслабване да не е повече от седем дни.
Ако решите да повторите диетата, това трябва да се случи минимум 4 месеца след приключване на първия курс. Препоръчва се отслабването с леща да се комбинира с прием на мултивитамини и леки физически упражнения.
Примерно седемдневно меню
Съществуват различни видове леща, но най-подходяща за консумация с цел отслабване е кафявата (тя е и най-разпространената).
Първи, четвърти и седми ден:
Закуска – мюсли с 250 милилитра мляко с масленост 2,5%;
Обяд – порция 300 мл вегетарианска супа от леща (леща, лук, морков, картоф, зелени подправки);
Вечеря – 150 грама риба на пара, 50 грама консервиран или пресен грах.
Втори и пети ден:
Закуска – 150 грама кисело мляко – неподсладено;
Обяд – леща, запечена със зеленчуци и ориз (200 грама);
Вечеря – 150 грама салата винегрет.
Трети и шести ден:
Закуска – три средни печени ябълки с 1 чаена лъжичка мед;
Обяд – 150 грама питки от леща (брашно от леща, яйце, мляко, сол);
Вечеря – салата от краставици, чушки и домати със зехтин – порция 200 грама
Противопоказания
Не спазвайте диетата, ако: имате отслабен имунитет; сте на преклонна или детска възраст; имате заболявания на храносмилателните органи в период на обостряне; сте бременна или кърмите.