0

К олекция от стари монети и пари са изчезнали от дома на 71-годишния Васил Петров, който бе убит в дома си в квартал „Обеля“ в края на октомври. Това съобщиха за „Телеграф” разследващи. За жестокото убийство е задържан и обвинен 44- годишният Ивайло Митев, чиято майка някога живяла с жертвата.

Според прокуратурата в основата на зверството е спор за имота, в който е извършено престъплението, както и отмъщение. В обясненията си пред разследващите Ивайло казал, че на младини Петров тормозил него и майка му. „Този човек биеше майка ми”, хлипаше обвиняемият пред съда. „Той пръв ме нападна”, оправда се той. Според разследването обаче мъжът дълго е таял омраза към жертвата си.

Натрупване

В началото на 90-те години бащата на Ивайло се споминал. Семейството живеело в общинско жилище в „Обеля“, което изплащало. След смъртта на бащата му майката на Ивайло – Елеонора, се събрала с Васил. Заживели във въпросното жилище. Жената прехвърлила апартамента на Петров с уговорката да го ремонтира и след време да го прехвърли на Ивайло. Продължили да изплащат дома, но скоро отношенията между пастрока на Ивайло и майка му се влошили и така жената и момчето се видели принудени да напуснат дома си. Според запознати с разследването години наред Митев не могъл да понесе мисълта, че Васил се шири в бащиния му дом. След време Ивайло също се задомил, родил му се син, но така и не преглътнал оскърблението си.

Методично

На 30 октомври Ивайло отишъл във въпросното жилище, където Васил живеел сам. Пристигнал в „Обеля“ с лекия автомобил „Опел” на жена си. Камера в района запечатала возилото, както и времето, през което престояло там. Между възрастния мъж и обвиняемия възникнал скандал. Острие проблеснало в ръцете на Митев. По тялото на Петров били нанесени повече от 30 прободно-порезни рани. Съдебномедицинската експертиза категорично показва, че ножът е засегнал сънната артерия, белия дроб и далака на жертвата. Петров издъхнал от кръвозагуба.

Заличаване

След като се уверил, че Петров е мъртъв, Ивайло се заел да заличава следите си. Съблякъл дрехите, с които бил, свалил обувките и ги изхвърлил чак край Сточна гара. Обадил се на майка си и й казал, че трябва да му помогне да почистят. Закарал я на мястото и се захванали да чистят. Митев обаче оставил клетъчен материал по една латексова ръкавица, която по- късно разследващите намират. Следи са оставени по един моп, с който бърсал в жилището, както и по крак от табуретка. Когато Елеонора обаче видяла безжизненото тяло на мъжа, с когото живеела някога, й прилошало и тя излязла от апартамента и изчакала сина си да довърши започнатото в колата. След като доизчистил и изхвърлил дрехи и пособия за чистене, Митев се прибрал, а на следващия ден дори отишъл на работа. Разследващи предполагат, че вероятно е щял да се отърве и от тялото в някакъв момент. На по-следващия ден обаче, след като не могла да се свърже с баща си, в жилището отишла родната дъщеря на жертвата. Като заварила трупа на баща си, по който имало видими следи от насилие, жената се обадила в полицията, а само няколко дни по-късно разследването стигнало и до извършителя.