0

Е рген, протестант, политически фокусник, който държи затворен личния си живот. Това е новият генерален секретар на НАТО, нидерландецът Марк Рюте.

Иначе това, което е световноизвестно за него, е, че той е изключително ловък управленец, не е визионер, но знае как да излиза от всяка криза, държи нещата стопроцентово под контрол и е болезнено откровен. Вероятно тези качества наклониха везните в полза на избирането му на един от най-важните постове в света в момент, когато в света бушуват опасни войни. 

Спънки

Избирането на Рюте не мина никак гладко, но все пак стана факт именно в стила на досегашната му политическа кариера, в която той прави грешки, но накрая хората го обичат все така пламенно и му се доверяват. Известен е у дома като Тефлоновия Марк, защото колкото и да се мокри, винаги капките се стичат по него и излиза сух от водата. Нидерландецът поема НАТО в изключително труден момент, а стилът му на ястреб, който говори „право ти куме в очи“ и никога не отстъпва от позицията си, тепърва ще бъде предизвикателство на световната сцена. Рюте ще трябва да посмекчи тона, а всички останали да приемат, че алиансът вече е в ръцете на друга порода човек, различен от спокойния норвежец Йенс Столтенберг. 

Семейство

Столтенберг, чийто мандат на върха на алианса беше удължаван три пъти, внимателно балансираше и посъветва своя наследник, че най-голямото предизвикателство, пред което е изправен, е да държи на една и съща страна всички лидери в НАТО. „Това е голямо семейство, страхотно семейство, но понякога това е предизвикателство, всички да са щастливи едновременно“, каза Столтенберг в последната си реч.

Марк Рюте поема ръководството на НАТО: Украйна ще бъде топ приоритет

"Ние, страните от алианса, трябва да харчим повече за отбрана, трябва да увеличим колективната си сигурност", заяви пък при встъпването си в длъжност Рюте. Той определи  като свои основни приоритети поддръжката за Украйна и сдържането на Русия. Обединяването на гледните точки и разходите за отбрана са другите му опорни точки. Известен с проницателното си отношение към Тръмп, той смъмри раздразнените европейски държави да спрат да „хленчат“ за потенциалното му завръщане в политиката. „Трябва да работим с всеки, който е на дансинга“, каза Марк Рюте през февруари. Страните членки на НАТО, чиито членки са доставили 99% от всички чуждестранни оръжия на Украйна,  а Рюте ще играе ключова роля в продължаването на тази подкрепа. Но умората от войната вече си казва думата в Европа, а икономическата и финансовата несигурност заради нея ще се отразят на мнението на държавите за бъдещите разходи.

Обрат

А само преди година, в началото на юли 2023-та, Рюте беше решил да захвърли всичко. "Оттеглям се от политиката", заяви той след 13 години като премиер на Нидерландия– най-продължителното управление в държавата със 17 милиона жители. Тогава правителствената коалиция се разпадна заради твърде меката според съпартийците му политика към бежанците. Така се стигна до избори, които бяха спечелени от десния популист Герт Вилдерс (Рюте вече бе ползвал подкрепата му без формално участие в управлението, б.р.). Но това бе вероятно най-голямото политическо поражение в живота на дългогодишния премиер. Тук е мястото да отбележим, че той бе първият на този пост, който представя дясна либерална политическа партия в Нидерландия. Той известно време остана на поста си и през тази година поради сложната система за сформиране на правителство в Нидерландия.

Ходатайство

Но Марк бързо се окопити и още през октомври 2023 г. започна дискретна кампания сред страните членки на алианса. Най-големият му ходатай бе Джо Байдън, който искаше Рюте да поеме управлението на организацията, тъй като е добре запознат с компромисите и е способен да се оттегля на заден план, за да позволи на съюзниците да намерят общи позиции. "Джо Байдън го помоли два пъти да се кандидатира за поста", споделя американски източник, близък до Белия дом, пред АФП. "Марк Рюте упорито отказа. През лятото на 2023 г., след като обяви оставката на своето правителство, той каза на американската администрация, че ако президентът го попита отново, отговорът му ще бъде различен".

Но пътят до назначението му не мина гладко. Всъщност той е харесван само от Големите в НАТО - Париж, Берлин, Вашингтон и Лондон. Но... е необходим консенсус между всички. Така нидерландският лидер трябваше да убеди Турция и Унгария, с които не е в особено добри отношения. Реджеп Ердоган бързо се съгласи да го подкрепи, но Виктор Орбан поддържаше напрежението до средата на юни 2023 г., когато Столтенберг постигна споразумение Унгария да бъде освободена от финансирането на пакета за военна подкрепа за Украйна, който НАТО възнамерява да създаде през есента. Впоследствие Рюте потвърди пред Орбан, че ще спазва това споразумение, ако стане генерален секретар. Както и че по време на мандата му на Унгария няма да й се наложи да участва в действия на алианса извън територията на НАТО.  

Двамата политици имат тежко минало. През 2021 година Рюте публично се закани на Орбан, че ако не му харесва в ЕС, може да напусне. Поводът бе законодателство срещу ЛГБТИ общността в Унгария. 

България

Що се отнася до България,  именно правителството на Рюте в Хага системно отказваше да допусне София в Шенген за повече от десетилетие заради проблемите с корупцията и организираната престъпност. Ветото беше вдигнато едва през 2023 г., но тогава ролята на Нидерландия беше поета от Австрия, която не допуска България в шенгенската зона заради охраната на външната граница на ЕС. Но все пак в началото на 2024 г. Рюте смекчи доста тона, като при посещение в Хага на тогавашния премиер Николай Денков домакинът обяви: „Гордея се с това, което България постигна, и в нашите очи вече сте пълноправен член на Шенген“. Според нидерландеца страната ни се движи в правилната посока по пътя и към еврозоната. „Завиждам на много ниския ви дълг спрямо БВП, който е половината от нашия и една трета от този на Германия“, каза тогава нидерландският премиер.

Изтърсак

Марк Рюте е роден в строго реформаторско протестантско семейство.  Той е последното дете на 58-годишен баща и 44-годишна майка. Има много братя и сестри, защото майка му е сестра на първата жена на баща му Исаак. Тя загива в японски концлагер в Батавия, в Холандска Източна Индия, днес Джакарта, по време на Втората световна война. Така Марк расте в многолюдно семейство, като смъртта на баща му, както и на един от по-големите му братя – от СПИН, бележат биографията му. Бъдещият политик свири чудесно на пиано и смята да стане концертиращ пианист, но в крайна сметка получава магистърска степен по история от университета в Лайден. Но и до днес обича да свири на пиано в центъра на Хага. 

Марк Рюте е известен с доброто си настроение и находчивите си забележки. В Хага той изминава с велосипед разстоянието от дома, в който живее, до официалната си резиденция. Той е ерген и пази като от огън личния си живот от погледите на обществото. „В Нидерландия често можеш да видиш и чуеш хора, които на драго сърце споделят детайли от личния си живот. Ние сме много отворени в това отношение. Марк Рюте обаче е изключение. Той не допуска никого твърде близо до себе си. През годините съм интервюирала много от неговите политически приятели, партньорите от най-близкия му кръг. Нито един от тях обаче не е посещавал дома му, което е доста нестандартно явление. Той няма жена. Необвързан е. Някои хора дори се шегуват, че всъщност е женен за работата си, за политиката", разказва нидерландската жулналистка Уилма Боргман.

Това, което всички знаем със сигурност обаче, е, че Рюте обича да държи нещата под контрол. Това си проличава най-силно в дните, в които той си почива, по време на неговите ваканции. През последните 25 години винаги почива в Ню Йорк, придружен е от един и същи приятел, отсяда в един и същи хотел, разхожда се по едни и същи маршрути, храни се в един и същи ресторант с едни и същи ястия. „Веднъж го попитах защо това е така. Той ми отговори, че по този начин прочиства ума си, не се затормозява с дребните неща и освобождава място за същинските, онези, които са наистина важни”, разказа Уилма Боргман.

Майстор 

"Истинското управление изисква способността да се вслушваш и да разбираш различните перспективи", казва Рюте. "Той е истински майстор в разрешаването на кризи", смята журналистката Шейла Ситалзинг, авторка на негова биография. Нидерландецът установи навремето изненадващо добри отношения с Доналд Тръмп, а самият Тръмп дори го определи като приятел, макар европеецът либерал да се обяви остро против икономическата политика на републиканеца, докато бе в Белия дом. Руският президент Владимир Путин пък от години се отнася към Рюте с недоверие и неприязън - в контекста, че Русия най-вероятно носи отговорност за свалянето на самолета МН-17 над Източна Украйна през 2014 година. Машината на малайзийските авиолинии пътуваше от Амстердам към Куала Лумпур. Загинаха 300 души, повечето от които бяха нидерландци.

Худини

Както казва един европейски дипломат, в ЕС често наричат Марк Рюте "Господин Не". Той няма големи реформаторски планове и визии. Но пък се разбира добре с по-скоро хладния германски канцлер Шолц, както и с десния италиански премиер Джорджа Мелони. Двамата заедно поддържат идеята процедурите по даване на убежище да бъдат изнесени извън територията на ЕС.

Марк Рюте е в политиката нещо като известния илюзионист Худини, смята Шейла Ситалзинг. Именно като фокусник Рюте успява да се измъкне от всяка криза. Дано това му се удава и на новия пост.

Изненада, но може би не чак толкова

Новият генерален секретар на НАТО изненадващо бе в Украйна в четвъртък на първата си официална визита след встъпването си в длъжност. Той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Зеленски обсъди с Рюте своя "план за победа", обстановката на фронта и нуждите на украинските въоръжени сили.

Рюте потвърди непоколебимата подкрепа на алианса за Украйна. Той посочи, че Киев е по-близо до НАТО от всякога. Рюте поясни, че последните стъпки, предприети от алианса, изграждат мост към членството на Украйна в блока. По думите му тези стъпки включват 40 млрд. евро финансова помощ, двустранни споразумения за сигурност между съюзниците и формирането на ново командване на НАТО за координиране на помощта и обучението.