0

О т една до три задачи да дават учителите за домашно по учебен предмет предвиждат промени в Наредбата за оценяване на учениците, публикувани за обществено обсъждане. Вносител на измененията е Министерството на образованието и науката, а целта е да се намали претовареността на учениците. Също така децата от 1 до 4 клас ще имат домашно по български език и литература и математика не повече от три пъти за седмица, а по останалите предмети - по веднъж. В прогимназиалния етап на основното образование и в двата етапа на средното за домашно по отделен учебен предмет се поставят не повече от два пъти в една учебна седмица, а сумарно по изучавани дисциплини – не повече от пет пъти за седмица. Друго предложение е изцяло да отпадне възможността за задаване за домашно по време на ваканциите на учениците.

Оценки

Проектът предвижда още да се намали броят на оценките, въз основа на които се формира срочната за съответния учебен предмет, включително чрез премахване на изискването за провеждане на входно равнище на учениците за профилираната подготовка. В момента се изисква до три седмици от старта на учебния срок да се прави входен тест за оценка на наученото.

Стандарти

С промени в Наредбата за общообразователна подготовка пък се предвижда актуализиране на държавните образователни стандарти. Основната цел е формиране на компетентности в учебния процес, ориентирани към практическо приложение на придобитите знания и умения и успешна личностна реализация в съвременното общество.

С измененията се задълбочава практическата приложимост на придобитите знания и умения в процеса на обучение по отделните учебни предмети. Също така се увеличават възможностите за избираеми спортове по физическо, като се включват ракетните като тенис и бадминтон, фитнес, карате и шахмат.