0

З наете ли, че кучетата са не само най-дружелюбните, но и едни от най-чистите домашни любимци? Разбира се, има някои изключения, но ако искате да имате спътник, който е също толкова обсебен от чистотата като вас, може да си изберете питомец от този списък.

Басенджи

Породата кучета басенджи много приличат на котките - главно поради изолацията си в кръга на непознати и навика да се ближат. Отчасти защото кучетата обичат да се поддържат чисти, тази късокосместа порода не се нуждае от почти никаква грижа. Освен това тя няма характерната миризма на куче. Тъй като басенджи е ловна порода, те се нуждаят от много упражнения.

Чау-чау

Чау-чау се смятат за една от най-чистите породи кучета, тъй като лесно привикват към живота в къщата, обичат да поддържат територията си чиста и почти не миришат на куче. Имайте предвид обаче, че в определени периоди от годината те линеят доста силно.

Японски хин

Тази порода се почиства старателно като котките. Японският хин прекарва много време в облизване на лапите си, за да ги почисти, а не просто да облекчи раздразнението или да успокои някакво нараняване, което е обичайно за други породи кучета. Тази малка порода също така има дълга, копринена козина, която е изненадващо лесна за грижи.

Пудел

Пуделите са чудесни питомци за любителите на чистотата или хората, страдащи от алергии, тъй като практически не линят и са хипоалергенни породи. Тъй като са умни, дружелюбни и високо ценят семейството си, те няма да предизвикат бъркотия в къщата, в която живеят. Що се отнася до нуждата от подстригване, то трябва да се прави на всеки 6 или 8 седмици. Трябва също така да поддържате техните лапи, уши и нокти, за да се чувстват спретнати и чисти.

Шиба ину

Шиба ину е порода кучета, подобни на лисица, с водоотблъскваща козина. Те са невероятно чисти и винаги намират време през деня да почистят козината и лапите си. Това е смело, будно и в същото време добродушно куче, което е идеално за семейство с деца.

Борзой

Борзой е най-бързата порода кучета, която е невероятно активна на открито, но предпочита да се отпусне на закрито със семейството си. Ако нуждата на тази хрътка от редовни упражнения и оградена зона за бягане е задоволена, тя ще бъде сравнително послушна у дома. Въпреки че представителите на тази порода са склонни към линеене, те са в списъка на най-чистите кучета.

Бишон фризе

Бишон фризе е друга много чиста кучешка порода. Известна е още като френска болонка. Козината на този домашен любимец е мека и копринена, така че мръсотията рядко се задържа върху нея. В допълнение това е хипоалергенно куче, което практически не вгорчава живота на стопаните си. Въпреки това трябва редовно да се грижите за зъбите му, да почиствате ушите му и да подрязвате ноктите му.

Бишонът има приятен характер и е отличен домашен любимец за тези, които живеят дори в малки апартаменти. Външният вид обаче може да бъде измамен, защото тези сладки кучета са невероятно издръжливи и обичат да се движат.