0

Д атата 11 септември продължава да стряска сънищата на повечето американци вече 23 години след атентатите от 2001 година. Те се събират всяка година на мемориала, който бе издигнат на мястото на кулите близнаци в Ню Йорк под мотото: „Никога не те срещнах“. 

Присъстващите са преживели ужаса, а немалка част са техни наследници или родственици. Всички си спомнят за загубата на любимите си хора, покосени от терористичните атаки. Фразата „Никога не те срещнах“ е олицетворение на несбъднатите съдби, на не случилите се срещи, на нереализираното бъдеще и прекършения живот. 

Убити

Близо 3000 души бяха убити, когато терористи от "Ал Кайда" похитиха четири пътнически самолета и ги разбиха в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, в сградата на Пентагона и в поле в Пенсилвания на 11 септември 2001 г.

Нямало е шанс за оцеляване на високите етажи

 Нямало е шанс за оцеляване на високите етажи

На възпоменателната церемония сред 140-те души, които обикновено четат имената на жертвите, има деца и хора в началото на двайсетте си години. И тази година на възпоменателната церемония присъстваха отново много млади хора. Някои от тях са деца на жертвите, чиито партньорки са били бременни по време на атентатите. Повечето от младите, които четат имената, са племенници, внуци или правнуци на жертвите.

"Мозъкът" зад атентатите от 11 септември избегна смъртна присъда! (СНИМКА)

Атентатите са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки с отвлечени самолети в САЩ. Сутринта на 11 септември 19 ислямисти от „Ал Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си – Белия дом във Вашингтон.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни граждани от 90 държави.

Нюйоркските пожарникари са едни от героите, спасили мнозина

 Нюйоркските пожарникари са едни от героите, спасили мнозина

Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници, както и множество хора под руините на срутените сгради. 

Спомен

Досега много от децата на жертвите от 11 септември отдавна са пораснали. Но около 100 деца са били родени след атаките, в които са загинали родителите им и днес са на 22-23 години. "Като си помисля, че никога не се срещнахме. За мен е чест да нося твоето име и твоето наследство с мен. Благодаря ти, че си ми дал този живот и това семейство", каза по време на миналогодишната възпоменателна церемония Мануел Да Мота-младши за баща си, който е бил проектен мениджър в областта на дървообработването.

Един след други младите четци си спомниха още за лели, чичовци, за дядовци, за баби. "Исках ти да си до мен, а не само да те гледам под формата на снимка в рамка" или "Дори и никога да не се срещнахме, никога няма да те забравя" - това бяха част от думите, изречени на церемонията миналата година в памет на жертвите от 11 септември 2001 г.

Война

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21-ви век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят.

Подозренията бързо падат на „Ал Кайда“ и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите. Като мотиви за атентатите „Ал Кайда“ и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват „Ал Кайда“.

Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит. След 11 септември 2011 г. и откритата война срещу ислямистите следват множество по-малки атентати, най-често в Европа. Появява се и новата терористична групировка „Ислямска държава“, която е във война със Запада, САЩ и Израел. 

Сблъсък

Най-впечатляващи са атаките на кулите близнаци в Ню Йорк, които се излъчват на живо по телевизиите. Събитието се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции разбират за първия сблъсък. Според неофициални данни  12 българи са оцелели след атентатите в Ню Йорк от 11 септември. Някои от тях са били в кулите и са успели да избягат, повечето са били наоколо в близост до двете сгради. Не е ясна точната статистика, но част от оцелелите са известни и все още с ужас си спомнят за трагедията. И до ден днешен разказват за преживения шок от това, което са видели очите им през онези минути, на страх и ужас.

„Спомням си как като излязох от метрото, което беше точно под кулите близнаци, огромно количество офисна хартия да лети из улицата. Веднага погледнах нагоре и видях пораженията по една от сградите“, разказва българинът Петър Калинков. „След като другият самолет удари втората кула след по-малко от 10 минути, вече беше ясно, че това не е никак случайно“, споделя друг оцелял българин – Николай.

„Метрото спира аварийно и аз тръгвах по улиците на Манхатън, но в бързината се спънах, паднах. Срещу мен тичаха хора, помогнаха ми да се изправя. Бяха ужасени и ме приканваха да се връщам обратно, да бягам“, споделя Лора. 

Жертвите 

Националният институт по стандарти и технологии на САЩ установява, че по време на атаките в комплекса на Световния търговски център се намират около 17 400 души. Голяма част от хората, които се намират под зоната на удара, са евакуирани безопасно извън сградите. Освен тях са евакуирани и 18 души от зоната на удара в Южната кула. Около 600 души са убити незабавно или са хванати в капан в Южната кула. В Северната кула загиват 1366 души.

Според докладите на комисиите стотици са убити по времето на удара, а други са хванати в капан и загиват при падането на кулите. Поне 200 души скачат от горящите сгради и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради. Някои от хората в двете кули успяват да се изкачат до покрива с надеждата, че ще бъдат спасени от хеликоптер, но вратите към покрива се оказват заключени.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората. Общо жертвите са 2977 души от четирите самолета и сградите, без да броим 19-те терористи. 

Участието на Осама бин Ладен е спорно

ФБР официално не издирва Осама бин Ладен за атентатите от 11 септември, а за организиране на други атентати през 1998 г. Така съпричастността на покойния лидер на „Ал Кайда“ към атентатите от 11 септември е спорна. Според САЩ 19-те терористи, които отвличат самолетите, са пратени от дясната ръка на Бин Ладен Халед Шейх Мохамед. Според американското разследване нападенията са планирани от него.

Халед Шейх Мохамед

 Халед Шейх Мохамед

Двама от терористите са от ОАЕ, а останалите от Египет и Ливан. Шейх Мохамед е заловен през 2003 г. Бин Ладен първоначално отрича, но по-късно потвърждава съучастието си.