0

О тново е сезонът на осилите! Какво е осил?

Няма начин да не сте виждали такъв - растение, чиято изкласила част е известна с името осил. В долния си край, с който е бил прихванат към основното растение, е винаги много остър, а власинките му са с грапава повърхност. По тази причина осилите са изключително опасни за домашните любимци.

Растения

Тези неприятни части от тревните растения могат да причинят много дискомфорт на вашето куче и големи главоболия за вас. Самият заострен край на тревното семе лесно може да пробие кожата на домашния ви любимец. Най-често осилите попадат

в лапите, под опашката, под мишницата, в слабините. Изключително опасен момент е, когато бъдат засегнати ушите, очите или носът. Внимание! Семената от трева могат да мигрират през тялото, предизвиквайки инфекция, докато преминават. Кучетата също могат да вдишат осил. Чрез миграция се настанява в белите дробове и причинява тежка гръдна инфекция. Най-добрият начин за предотвратяване на щетите от тревните семена е да ги намерите и отстраните възможно най-бързо. Това означава да са още близо до повърхността и да са лесно достъпни. Ако подозирате, че осил е проникнал твърде дълбоко или има оток и зачервяване, с гной или изтичане на кръв, тогава бързо търсете ветеринарен лекар! Често, след като осилът попадне в козината на животното, собственикът не забелязва нищо. След известно време кучето започва да се държи странно. Започва постоянно да облизва определено място (обикновено лапа). Когато собственикът провери, вижда силно зачервяване, подут участък на кожата, изпълнен с течност. Дори може вече да има голям абцес.

Накуцване

Гладките стени улесняват плъзгането им из тъканите. Подобно на трънче - те почти никога не излизат сами. Придвижват се хаотично навътре в кожата. Попаднали там, правят тунели и предизвикват възпаление - животното започва да хапе крака си, да накуцва. Мястото, където е и където е бил осилът, се зачервява и подува. Самият осил се разпада на части, което прави отстраняването му още по-трудно и пораженията по-мащабни. Дори и при пункция осилът има време да се "изкачи" под кожата и да се скрие под подутината от инфекцията. И е трудно откриваем дори за лекарите.

Очи

Осилите могат лесно да попаднат в очите на вашия любимец и да причинят дразнене и потенциални вреди, които могат дълго да останат неоткрити, особено когато осилът се забива под третия клепач. Внимавайте за прекомерно мигане, зачервяване и секреция. Ако подозирате, че осил е попаднал в окото, веднага потърсете ветеринарен лекар. Ако вашият домашен любимец се разхожда често в тревни площи, задължително проверете ушите му. Те могат да проникнат дълбоко в ушния канал, което води до болка и потенциални ушни инфекции. Ако забележите зачервяване, прекомерно тръскане на главата или накланяне на главата на една страна с болка при палпация в основата на ухото, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, защото това може да е симптом на попаднал в ушния канал осил.

Как да защитите любимеца си

Ако е възможно, избягвайте местата, където растат треви, образуващи осили. За да може лесно да проверявате за осили, подстрижете козината на лапите. След всяка разходка измивайки лапите, опипвайте всички възможни места за локализиране на осили, като ги премахнете.

Дори и при най-малкото съмнение за осил незабавно потърсете лекарска помощ, за да избегнете усложнения, които могат да ви струват скъпо! Наслаждавайте се на лятото и бъдете внимателни!

*Автор: Д-р Евгени Евтимов