0

Н а 23 януари изтича крайният срок за номинации за наградите „Оскар” и на този етап изглежда, че никой не е в състояние да спре „Опенхаймер” по пътя към отличията.

Награда

„Историята представя дилемата пред използването на атомната бомба. Тя вече събра приходи от над един милиард долара”, съобщи Робърт Дауни Джуниър, който бе отличен със „Златен глобус” за второстепенна роля за своето участие в лентата. „Юнивърсъл“ заложиха всичко на една карта, а Кристофър Нолан и екипът му създадоха шедьовър”, допълва Робърт Дауни Джуниър. Той е фаворит за спечелване на „Оскар“. „Опенхаймер е фаворит в четирите основни категории. Тричасовата драма е претендент и за наградите Bafta, които се връчват този уикенд. До миналия уикенд „Опенхаймер” е регистрирал приходи от продажба на билети в размер на малко над 950 млн. долара.

Недостатък

Филмът има поне два недостатъка - той е прекалено дълъг и има ужасно качество на звука. Лошото озвучаване пречи на лентата да се намеси в битката за т.нар. „технически оскари“. Некачественият звук прави почти невъзможно проследяването на диалозите. Но с тези изключения „Опенхаймер” идеално се вмества в рамките на филм за „Оскар“. Той има художествени качества в комбинация с политическо и морално послание, а не на последно място е и касовият успех.

Според критиците на церемонията предстои да видим завръщането на касовите продукции като претенденти за награди. Филмите, които през последните години обираха статуетките, по правило не бяха касови филми. Килиън Мърфи и Емили Блънт са фаворити за „Оскар“ съответно за главна мъжка и главна женска роля за участието си в „Опенхаймер”. Основният конкурент на лентата е комедията „Барби”, но отново според критици нейните шансове за „Оскар“ в основна категория са почти нулеви.