А ко досега не сте пробвали салата с ябълка, тази пролетна рецепта е чудесен повод да опитате нещо ново. Ябълката придава много приятен сладникав и леко кисел вкус на свежите салати. Сигурни сме, че ще ви хареса. Ние я комбинирахме с бейби спанак, червена маруля и репички, но върви чудесно и с цвекло, моркови и зеле, казват с вещина от matekitchen.com. Обикновено сме свикнали да подправяме свежите салати със зехтин и лимонов сок и по-рядко със сосове на млечна основа. Със заквасена сметана дресингът има хубав, мек вкус и нашата пролетна салата с ябълка и репички много напомня популярната преди години комбинация от зелена салата с кисело мляко. Ако искате, може да я замените с цедено кисело мляко, но имайте предвид, че то няма да успее да ви даде необходимата плътност. Когато приготвяте дресинга, се придържайте към рецептата и ползвайте ябълков оцет. Неговият вкус е по-мек и не мирише толкова натрапчиво като винения. Не пропускайте да добавите и малко захар, защото тя неутрализира в известна степен киселината. Няма никакво значение дали ще е бяла или кафява. Може дори да я замените с мед, ако предпочитате. Там обаче съобразете количеството и не слагайте повече от половин чаена лъжичка.
Не стържете репичките и ябълката, а ги нарежете в каквато форма предпочитате.
Пролетна салата с репички и ябълка
Необходими продукти:
За салатата:
- 100 г бейби спанак
- 1 червена салата
- 2 връзки репички
- 1 кисела ябълка
За дресинга:
- 10 г заквасена сметана
- 1/2 връзка копър
- 3 с.л. ябълков оцет
- 3 с.л. зехтин
- 2 ч.л. захар
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
За салатата в купа смесете нарязаните спанак и маруля. Обелете ябълката и я нарежете на пръчици. Нарежете на пръчици и репичките. Добавете ги в купата, разбъркайте добре, полейте с дресинга и поднесете. За дресинга в купичка разбъркайте солта, захарта и оцета. Добавете заквасената сметана, копъра и зехтина и смесете, докато се получи хомогенна смес.