0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ винаги показват изкусителни десерти както в сайта си, така и по 24Kitchen. Ето няколко от тях, забелязани на bonapeti.bg.

Бананово руло

Необходими продукти:

За блата:

  • 200 г захар
  • 90 г брашно
  • 3 яйца
  • 2 банана
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол

За плънката:

  • 100 г краве масло на стайна температура
  • 250 г крем сирене
  • 100 г пудра захар
  • 1 ванилия
  • 1-2 банана

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с бакпулвера, содата и солта. Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се намачканите с вилица банани и се разбърква. Сипват се и сухите съставки и отново се разбърква. Сместа се изсипва в плитка тава, застлана с пергаментова хартия, която се намазва с масло и се поръсва с брашно. Пече се около 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Блатът се навива на руло, докато е още топъл, и се охлажда. Маслото се разбива с крем сиренето, прибавят се пудрата захар и ванилията, и отново се разбива. Блатът се намазва с крема, а отгоре се подреждат парчета банани. Рулото се завива и се прибира в хладилник за няколко часа. Поднася се, поръсено с пудра захар.

С ананас и кокос

Необходими продукти:

За основата:

  • 120 г брашно
  • 100 г кафява захар
  • 100 г краве масло

За ананасовата смес:

  • 1 консерва ананас (400 г)
  • 200 г кокосови люспи
  • 70 г кафява захар
  • 30 г брашно
  • 2 яйца
  • 1 лайм
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Маслото се смесва със захарта и брашното. Претрива се с ръце до получаване на трохи. Сместа се слага в тава, застлана с пергаментова хартия. Притиска се добре и се пече 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се леко. Ананасът се смесва със 100 г от кокосовите люспи, захарта, яйцата, брашното, ваниловата захар, солта и сока от лайм. Разбърква се. Получената смес се сипва върху основата и се заравнява. Поръсва се с останалия кокос и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Сладкишът се охлажда, нарязва се и се сервира.

Сиропиран сладкиш с орехи

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 200 г орехи
  • 125 г брашно
  • 125 г краве масло
  • 400 г точени кори за баница (фини)

За сиропа:

  • 500 мл вода
  • 400 г захар
  • 1 бр. звезден анасон
  • сокът от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта, до побеляване. Брашното се смесва с ванилията, бакпулвера и накълцаните орехи. Сухите съставки се добавят към течните и се разбърква. Половината кори се поставят на дъното на намазнена тава. Сместа се изсипва върху тях и отгоре се слагат останалите кори, нарязани на ленти (като „папардели“). Слага се и маслото, нарязано на кубчета. Сладкишът се пече на долното ниво в загрята на 170 градуса фурна, за около 30 минути, докато придобие златистокафяв цвят. След това се охлажда. Водата, захарта, лимоновият сок и звездният анасон се смесват в касерола и се готви 10 минути на умерен огън. Сладкишът се залива с топлия сироп и се оставя да престои поне 4 часа, преди да се поднесе.

Шоколадов пудинг с френски керемиди

Необходими продукти:

  • 1 пакетче премиум пудинг белгийски шоколад (51 г)
  • 500 мл прясно мляко
  • 100 г сладко от бели череши
  • 50 г захар
  • 1/4 ч.л. сух джинджифил

За керемидите:

  • 80 г брашно
  • 70 г краве масло (със стайна температура)
  • 60 г пудра захар
  • 1 белтък
  • 2 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Около 400 мл от млякото за пудинга се загряват със сухия джинджифил, след което съдът се дърпа от огъня. Пудингът се разбърква с останалото мляко и захарта. Налива се към горещото мляко и съдът отново се слага на огъня. Готви се, докато сместа се сгъсти – около 3-4 минути. Докато сместа е още гореща, се изсипва в стъклени чаши и се оставя да се охлади.

От картон се оформя шаблон за бисквитите, като се изрязват два кръга. Маслото за бисквитите се разбърква със захарта и меда. При постоянно разбъркване се добавят белтъкът и брашното. С шпатула се взима от сместа и внимателно се разнася върху картона, поставен върху силиконов килим в тава. Шаблонът се отстранява, а оформените тънки кръгли сладки се пекат за около 5 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Не трябва да стават златистокафяви. Докато са още топли, се поставят върху дръжка на бъркалка, за да изстинат в желаната форма. Кремът се поднася, гарниран с черешите и бисквитените „керемидки“.

Сладки с шоколад и крем сирене

Необходими продукти:

  • 350 г брашно
  • 200 г черен шоколад (70%)
  • 160 г светла кафява захар
  • 120 г краве масло със стайна температура
  • 60 г крем сирене
  • 1 яйце
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1 ч.л. сода
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Маслото, крем сиренето и захарта се разбиват. Прибавят се яйцето и ванилията и продължава да се разбива, докато сместа стане пухкава. Сипват се смесените брашно, сода и сол. Разбърква се. Прибавя се накълцаният шоколад и отново се разбърква. В тава с незалепващо покритие от тестото се оформят сладки и се прибират в хладилник за 30 минути. Пекат се около 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се поднасят.

Съвет: Времето за печене зависи от фурната и от големината на сладките.

Горещ пунш

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 150 г захар
  • 125 г краве масло + още за намазване
  • 40 г брашно
  • 220 мл прясно мляко
  • 80 мл лимонов сок
  • 4 с.л. уиски
  • 4 с.л. мед
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • кората от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. В купа се разбъркват жълтъците, прясното мляко, уискито, медът, лимоновият сок, разтопеното масло, настърганата лимонова кора и бурбонската ванилова захар. Сипва се брашното и се разбърква. Накрая се прибавят белтъците, разбити на сняг със захарта. Сместа се разпределя във форми за крем брюле, намазани с масло. Пече се около 40 минути на водна баня в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Сладкишът се сервира топъл, по желание поръсен с пудра захар и гарниран със сладолед.

Маслен сладкиш

Необходими продукти:

  • 250 г краве масло
  • 180 г пълнозърнесто брашно
  • 140 г бяло брашно
  • 160 г овесени ядки
  • 110 г захар
  • 100 г кафява захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 350 г конфитюр от кайсии
  • 120 г орехи

Начин на приготвяне:

Маслото се разтопява. В купа се разбъркват двата вида брашно, овесените ядки, двата вида захар, бакпулверът и солта. Налива се маслото и се разбърква, така че да се получат големи трохи. 3/4 от тестото се слага на дъното на плитка тава, застлана с хартия за печене. Заравнява се, като се притиска много добре. Намазва се с кайсиевия конфитюр. Останалите трохи се разбъркват с накълцаните орехи и се поръсват върху конфитюра. Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – за 30-40 минути. Оставя се да се охлади. Нарязва се и се сервира.

Голяма ябълкова палачинка

Необходими продукти:

  • 2 зелени ябълки
  • 250 мл прясно мляко
  • 140 г кафява захар мусковадо
  • 100 г краве масло
  • 80 г пълнозърнесто брашно
  • 50 г чаени бисквити
  • 4 яйца
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.л. канела
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Ябълките се почистват и се режат на тънки лодки. Пържат се до златисто в половината от маслото, заедно с половината от захарта в тиган с термоустойчива дръжка. Поръсват се с канелата, разбъркват се и се дърпат от огъня. Яйцата се разбиват. Прибавят се останалата захар, млякото, ванилията, останалото масло, предварително разтопено, брашното, като непрекъснато се разбива. Бисквитите се натрошават на едри парчета върху ябълките в тигана и се заливат със сместа. Пекат се около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Палачинката се поднася, поръсена с пудра захар.