0

Н астана време за череши – да ги хапваме пресни, но и да готвим вкусни неща с тях. Няколко идеи за различни видове сладки работи намираме на gotvetesmen.com.

В палачинки на фурна

Необходими продукти:

За палачинките:

  • 2 яйца
  • 2-3 ч.ч. прясно мляко
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 щипка сол

За десерта:

  • 10-12 палачинки
  • 700 г череши
  • 150 г захар
  • 1/2 ч.ч. счукан сухар
  • 1 с.л. канела
  • 3-4 яйца
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • пудра захар за поръсване
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Продуктите за палачинковото тесто се смесват и се приготвят палачинки. За сладкиша яйцата се разбиват с прясното мляко и 2-3 с.л. захар. Черешите се изчистват и се смесват с останалата част от захарта. Към тях се добавят сухарът и канелата. Във всяка палачинка се слага от черешовата смес и тя се завива на руло. Така приготвените палачинки се редят в тавичка, заливат се с яйчната смес и се пекат в силна фурна.

Съвети: Поднасят се поръсени с пудра захар, смесена с ванилия. Ако черешите ви не са достатъчно сладки, може да добавите още захар. Броят на палачинките зависи от размера на тавичката ви.

Кекс с ликьор амарето

Необходими продукти:

  • 400 г череши
  • 160 г брашно
  • 120 г захар
  • 130 г краве масло
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 3 с.л. ликьор амарето

Начин на приготвяне:

Черешите се измиват и обезкостяват. В купа се разбива маслото със захарта, до кремообразно състояние. Прибавят се яйцата едно по едно, като след всяко тестото се разбива добре. Сипва се ликьорът амарето и тестото се разбърква. Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква с черешите. След което се изсипват при тестото. Всичко се разбърква и се поставя в хладилник за 45 минути. Фурната се загрява на 210 градуса. Огнеупорна тава за кекс (23 х 11 см) се намаслява и набрашнява. Изсипва се тестото и кексът с череши се пече 5 минути. Температурата се намалява на 180 градуса и кексът се пече още 45 минути. Готовността му се проверява с дървена клечка. Готовият кекс с череши се охлажда върху метална скара преди да се нареже и поднесе.

Какаови мъфини

Необходими продукти:

  • 135 г ябълково пюре
  • 65 г захар
  • 60 мл мед
  • 2 яйца
  • 180 г кисело мляко
  • 130 г брашно
  • 60 г какао на прах
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода
  • 1/4 ч. л. сол
  • 150 г череши
  • 2 ч.л. шоколадов чипс

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 210 градуса. Огнеупорна тава за мъфини (12 броя) се намаслява и набрашнява. Черешите се обезкостяват и нарязват на четвъртинки. В голяма купа се смесват ябълковото пюре, захарта, медът, яйцата и киселото мляко. Всичко се разбърква до еднородна смес. В друга купа се пресяват брашното, какаото, содата и солта. Сухата смес се изсипва при течната и тестото за мъфините се разбърква. Прибавят се нарязаните череши и отново тестото се разбърква. Тестото се разпределя в подготвената форма. По желание всеки мъфин се поръсва с шоколадов чипс. Шоколадовите мъфини с череши се пекат 5 минути и температурата се намалява на 180 градуса. Пекат се още 15 минути или до готовност. Охлаждат се във формата 5 минути и се изваждат.

Шоколадови квадратчета

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 бакпулвер
  • 2 ванилия
  • 2 ч.л. какао
  • 80 г краве масло
  • 80 г пудра захар
  • 150 г череши

Начин на приготвяне:

Разбива се яйцето със захарта с тел (не с миксер) и се прибавят олиото и млякото. 50 г шоколад се разтопява на водна баня с 1 с.л. олио и след като се охлади, се излива на тънка струя, като се бърка непрекъснато, докато се смеси хубаво с другите съставки. Добавят се пресетите брашно, бакпулвер, какао и ванилия. Разбърква се добре. В намаслена и набрашнена тава изсипваме сместа и отгоре добавяме изчистените и разполовени череши. Леко разбъркваме, за да я покрият със сместа и печем за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като се поохлади, се намазва с масления крем от 80 г краве масло, 80 г пудра захар, 1 ванилия и се реже на квадратчета. Поливат се с разтопен 200 г шоколад (кувертюр) + 2 с. л. олио и се консумират охладени.

Клафути

Необходими продукти:

  • 500 г обезкостени череши
  • 4 яйца
  • 100 г захар
  • 75 г брашно
  • 300 мл течна готварска сметана
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 ч.л ром
  • 2 ч.л. ванилова есенция
  • 20 г краве масло
  • 20 г пудра захар
  • 20 г захар за поръска на формите

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180 градуса. В купа се разбиват яйцата със захарта, докато сместа побелее. Прибавя се брашно и се разбърква. Добавят се ваниловата есенция, ромът, сметаната, млякото и всичко се разбърква. Добавят се черешите и тестото внимателно се разбърква. Форма за печене се намаслява и се поръсва със захар. Клафутито с череши се пече 30 минути или до готовност. Преди да се поднесе се поръсва с пудра захар.

Пояснение: Клафути е старовремски френски десерт. Състои се от палачинково тесто и пълнеж от плодове, като се смята, че е задължително те да са череши или вишни, но в съвременните варианти има всякакви видове. В класическото клафути черешите са с дръжките и костилките.

Плодов сладкиш

Необходими продукти:

  • 1 кг череши
  • 90 г меко краве масло
  • 120 г захар
  • 2 яйца
  • 1 щипка сол
  • 130 г брашно тип 500
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • настъргана кора и сок от 1/2 лимон
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

Черешите се измиват и обезкостяват. Фурната се загрява на 180 градуса. Маслото се разбива със захарта и солта до пухкава смес. Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбива добре. Добавят се лимоновата кора и сок, след което се пресява брашното заедно с бакпулвера. Тестото се разбърква. Огнеупорна кръгла тава (26 см) се намаслява и се застила с хартия за печене. Изсипва се тестото и се изравнява, отгоре се изсипват черешите, като леко се притискат. Сладкишът с череши се пече 50-55 минути. По желание при поднасяне се поръсва с пудра захар.

Тарт

Необходими продукти:

  • 175 г брашно
  • 50 г захар
  • 100 г краве масло
  • настъргана кора от 1 лимон
  • сок от 1 лимон
  • 300 мл течна готварска сметана
  • 500 г обезкостени череши
  • 3-4 с.л. сладко от вишни или череши
  • 1 с.л. вода

Начин на приготвяне:

В купа се смесват брашното и захарта. В малка тенджера се разтопява кравето масло заедно с лимоновия сок и кората. Горещото масло се изсипва при брашното и всичко се разбърква с дървена лъжица до образуване на тесто. Готовото тесто се разпределя с ръце във формата за тарта (24 см), като се покриват дъното и стените. Набожда се с вилица и се поставя в хладилник за 30 минути. Фурната се загрява на 200 градуса. Формата с тестото е покрива с хартия за печене, а отгоре се поставя нещо тежко (може да бъде сух боб, ориз, леща и т.н.). Пече се 25-30 минути до златист цвят. Маха се хартията, а върху основата се изсипва сметаната. Тартът се връща във фурната и се пече 10 минути. Ако започне да прегаря, то се покрива с алуминиево фолио. Изважда се и се охлажда напълно. 2 часа преди поднасянето се украсява с черешите. Сладкото се загрява заедно с 1 с. л. вода. С помощта на четката се намазват черешите отгоре. Тартът с череши се поднася.

Щрудел

Необходими продукти:

  • 500 г череши
  • 50 г галета
  • 50 г бадеми (орехи)
  • 100 г кристална захар
  • 2 с.л. пудра захар
  • 3 кори за баница
  • 70 г масло

Начин на приготвяне:

Върху кърпа се поставя първата кора за баница и се намазва с 1/3 от разтопеното масло. Отгоре се поставя втората, намазва се с масло, накрая - третата кора и тя се намазва с масло. Черешите се разполовяват и почистват от костилките, бадемите (орехите) се счукват в хаванче. В купа се поставят черешите, бадемите, галетата и захарта. Разбъркват се. Тази смес се разпределя върху корите, като не се слага на 2,5 см от двата края на късата страна, които след това се прегъват навътре. С помощта на кърпата се навива на руло и се поставя в намазнена тавичка с ръба отдолу. Щруделът се пече 20 минути на 200 градуса. Поръсва се с пудра захар. Може да се поднесе с кисело мляко или сметана.