0

П реди около 55 милиона години е настъпила  "оргазмена епоха", тогава плацентните бозайници са започнали да изпитват оргазъм. Оргазмите са били начинът на природата да стимулира бозайниците да се размножават, тъй като тази приятна последица от секса ще ги насърчи да го правят отново и отново. 

Всъщност нашето най-интимно и романтично преживяване е започнало като форма на канибализъм. Сексът в гръцко-римския период е бил безразборен, странен и понякога дори варварски.

Американската авторка Вики Леон  била шокирана как хората са възпявали страстта и любовта преди повече от 2000 години. „Никой не се е смятал за хетеросексуален, обратен или бисексуален.

Изпитването на удоволствие не е било ограничено от пол, а хората не са страдали от чувство за вина”, твърди тя.

Древногръцките герои са с нетрадиционна ориентация. 

Около 375 г. пр.н.е. гърците от град Тива не само приемали, но и практикували хомосексуални връзки. От такива верни двойки мъже била формирана армия от 300 любовници, наречена „Свещеният отряд на Тива”.

Десетки години тиванците водели войни със спартанците из цяла Гърция, но независимо от военната дисциплина и новата тактика „Свещеният отряд” бил избит до крак от армията на Филип Македонски. И макар че Филип спечелил тази битка, скоро загубил живота си, убит от бивш любовник според легендата. 

Калипига  

Гърците най-много се възхищавали на задните части на тялото, наричайки ги „калипига”, което означавало „имаща красив задник”. Те се възхищавали на женския ханш и това може да се забележи по съхранени статуи на богини, които поглеждат през рамо изящните форми на задните си части.

Според една история две сестри, надарени с прекрасни задни части, попитали преминаващ край тях млад мъж коя има по-красиво дупе. След като той избрал това на по-голямата сестра, а брат му предпочел формите на по-малката, те живели заедно дълго и щастливо.

Брак 

Денят на свети Валентин е наречен в чест на няколко раннохристиянски мъченици, които са носели това име. Един от тях тайно свързвал младите влюбени в брак бил наказан за това. Корените на този празник се откриват в още по-древен римски ритуал за очистване, наречен Луперкалия (от латинското lupus – вълк).

Всяка година жреците на Луперка се събирали в пещера, където според преданията вълчицата се грижела за Ромул и Рем – основателите на Рим. Те принасяли в жертва коза или куче и пирували. След това се събличали голи и се увивали в кози кожи. Така тръгвали из града, закачали момичетата и жените и пеели неприлични песни. Този ритуал трябвало да осигури плодовитостта на хората, животните и реколтата.

Суинг 

Смяната на партньори също е популярна от дълбока древност. Диоген – известен древногръцки философ, проповядвал прост начин на живот без излишества. Той живеел в бъчва и се разделил с материалните ценности, но не и с физическите.

Философът бил заинтригуван от куртизанката Лаиса, с която сключил договор – половин година тя трябвало да съжителства с противника на Диоген – философа Аристип, който й платил за услугата, а през останалата част да бъде с Диоген, но безплатно.

*Автор: Васка Игнатова