0

И звънземни донесли Черния камък, който днес е най-свещената реликва на исляма – това твърдят уфолози.

За вярващите Бог го е изпратил на Земята, за да напомня на хората за греховете им. Привържениците на теорията за древните астронавти обаче свързват в предположенията си Черния камък с извънземни.

Астронавти

Според тази теория на уфолозите древните богове всъщност не са нищо друго, а астронавти, кацнали на Земята по една или друга причина. Но през хилядолетията хората възприемали тези извънземни като богове. Така според тези предположения метеоритът, какъвто смятат, че най-вероятно е бил Черният камък, е пристигнал на нашата планета с извънземните.

Има всякакви теории и спекулации по темата кога и как това става. Едната гласи, че след войните на извънземни помежду си анунаките, чиято планета е била разбита на парчета и се е намирала между Марс и Юпитер, донасят и камък от нея със себе си. Това е въпросният Черен камък. И това се е случило някъде преди около 50 000 години, когато извънземните смесили своята ДНК с тази на различни видове примати и така са се получили хората.

Едно от изображенията на Черния камък, разкрити от Саудитска Арабия през 2021 г.

 Едно от изображенията на Черния камък, разкрити от Саудитска Арабия през 2021 г.
ТАЙМС ЪФ ИЗРАЕЛ

Други казват, че Черният камък сам си е паднал на Земята като метеорит, а древните племена са започнали да го боготворят и го свързали с извънземните, които те възприемали за богове.

Снимки

Учените пък се надяват, че след публикуването за пръв път на цялостни изображения на Черния камък саудитските власти ще позволят и по-нататъшни проучвания на този свещен символ. Така първите снимки на Черния камък, който е част от най-свещеното място за мюсюлманите, Кааба в Мека, за пръв път бяха показани от Саудитска Арабия през 2021 г. Това е истински пробив. Снимките са със супервисока резолюция и са били направени в продължение на 50 часа. За пръв път в историята тогава саудитското правителство официално се съгласи да бъдат публикувани фотоси на Черния камък от Голямата джамия в Мека (досега имаше само различни изображения, на които се виждат части от реликвата, най-често снимана през платното на Кааба). Това публикуване на снимки бе заради ограниченията с пандемията от Ковид-19.

Предания

Древните предания казват, че Черният камък е бил донесен на Земята от Господ, когато Адам съгрешил с Ева, за да напомня за човешкото грехопадение. Бог дал камъка на пророк Адам. Първоначално камъкът е бил абсолютно бял, но с натрупването на греховете е станал черен. По-нататък свещените писания казват, че камъкът бил изгубен при потопа. След това пророк Ибрахим (Авраам) е търсил камък за строителството на Каабата в Мека и така е донесъл Черния камък. Него го поставя в източната част на Кааба. Тук Ибрахим прави олтар към Бога и му принесъл в жертва агне.

Грехопадението и изгонването от рая, нарисувани от Микеланджело.

 Грехопадението и изгонването от рая, нарисувани от Микеланджело.
УИКИПЕДИЯ

След като Мохамед влиза в Мека с привържениците си, Кааба с Черния камък, до който той докосва торса си, става най-свещеното място на света за мюсюлманите и е наричан Дом на Бог. Всяка джамия насетне има място, което обозначава накъде се намира този олтар и накъде трябва да се кланят правоверните. Сега Кааба (Кубът) е висок 13,1 м, дълъг е 11,03 м и е широк 12,86 м.

Илюстрация от 1315 г., показваща как Мохамед и старейшините на Мека поставят Черния камък.

 Илюстрация от 1315 г., показваща как Мохамед и старейшините на Мека поставят Черния камък.
УИКИПЕДИЯ

Той е ориентиран спрямо посоките на света, които се наричат йеменска (южна), иракска (северна), левантийска (западна) и каменна (източна). Всяка година се облича в специални черни платна.

От древни времена фамилията (племето) Бани Шайба се смята за пазител на свещения олтар. По време на Хадж се смята за особено висока чест да се докосне човек до Черния камък. Бани Шайба държат и повечето от т.нар. ключове към камъка. Това са писания, даващи конкретни напътствия за ритуали, които се извършват около и в Кааба.

Сребро

Фактически камъкът е черно-червен, което се вижда добре и от публикуваните от саудитското правителство снимки. Закрепен е с цимент и е обкован със сребро.

Обкованият в сребро Черен камък.

 Обкованият в сребро Черен камък.
УИКИПЕДИЯ

Предполага се, че всъщност е остатък от паднал метеорит. Както теолозите спорят къде точно Бог е спуснал от небето камъка, така и учените имат различни версии къде е паднал метеоритът (ако изобщо е такъв). Повечето са съгласни, че не е паднал на това място, а е донесен там. Факт е, че от най-древни времена, може би още преди историята, тук са се извършвали ритуали и поклонения към различни богове. Когато Мохамед влиза в Мека, той изхвърля от олтара всички идоли и дава началото на стройна система за поклонение.

Поклонници обикалят около Кааба.

 Поклонници обикалят около Кааба.
istock

От учени се смята, че това е мястото, откъдето Мохамед започва да пророкува и проповядва и затова е най-свещеното.

Досега Черният камък не е изследван със съвременни научни методи и затова теориите са много. В някои случаи става откровен въпрос за чисто налучкване, отколкото за научни факти.

В Саудитска Арабия има няколко места, които се свързват с Адам и Ева. В град Джида (Джеда), който е на запад от Мека, се намира гробът на Ева. Названието на самия град Джида се свързва с името „баба“, както наричат прародителката на хората.