0

И звънземните се намесиха и в проста наглед работа, като развинтването на няколко винта.

Поне така твърдят уфолози, намиращи послания от извънземни къде ли не. Нещата обаче придобиха друго естество, след като НАСА пусна кратко съобщение, че целият екип на космическата агенция се е заел с идеята как да развие тези няколко винта. Най-големите умове и техничари на планетата се опитват да го направят, и то напълно сериозно, но така и не успяват.

Мисия

През септември 2016 г. НАСА изпрати мисия към астероида Бену по програмата OSIRIS-REx. Апаратът успя да кацне на Бену и за пръв път човешко творение взе материал от астероид. На 24-ти септември тази година апаратът се приземи и последва първият шок. На Земята пристигна голямата капсула от апарата, в която е запечатана по-малката. И точно върху втората имаше посипано вещество от астероида, сякаш някой специално го бе оставил там. Анализът на това вещество потвърди, че астероидът е от типа въглеродни, което го прави особено ценен, защото може да има органични елементи там.

Малката капсула с поръсения върху нея материал от Бену при отварянето на голямата капсула.

 Малката капсула с поръсения върху нея материал от Бену при отварянето на голямата капсула.
НАСА

Вторият шок обаче поставя засега учените в шах. В голямата капсула има малка с оригинално взетия материал от OSIRIS-REx от Бену. Но точно нея учените не са измислили как да отвинтят. Проблемът е, че когато е била върху астероида, тя е завинтена от роботизираната ръка на апарата, която вече не съществува след кацането. А учените се оказва, че не могат да измислят начин за премахването на винтовете, без да нарушат целостта на капсулата. И от 24-ти септември досега не могат да стигнат до оригиналните проби, а само до тези, които са в по-голямата капсула върху по-малката, но пък не са били херметизирани.

Фактите сочат, че Бену е открит през 1999 г., но е от най-старите формирования в Слънчевата система и се предполага, че е на 4,5 милиарда години. Той има сферична форма и е с диаметър около 490 метра. Бену е астероид от тип B, което означава, че е богат на въглерод и други летливи материали. Това го прави ценен за научно изследване, тъй като може да съдържа органични молекули, аминокиселини или други пребиотични молекули, които са от съществено значение за живота. Бену е смятан за един от най-опасните астероиди и потенциална заплаха за живота на Земята. Различни изчисления сочат, че може да падне върху планетата ни през следващия век. Името на астероида идва от митичната птица от древноегипетските вярвания, която е символ на прераждането на бог Озирис, някои я свързват с феникса.

Интелект

Според нова теория извънземните може да имат толкова странни форми, че дори да не сме в състояние да ги разпознаем при среща. Някои твърдят, че след примерно около 1000 или повече години можем да се превърнем в набор от цифри и да сме само един изкуствен интелект (ИИ) без физическо тяло. И точно подобен извънземен ИИ сега пречел на учените да развинтят гайките на капсулата от Бену.

Скептикът обаче казва, че теории всякакви, но най-вероятно въпросните винтове са се запоили при спускането на Земята и извънземните нямат нищо общо в деликатната работа, макар и да звучи прекрасно идеята за материя, превърнала се в дух материя. НАСА добавя, че учените й имат на разположение специално оборудван център за изследване на капсулата с херметически запечатани три зали. И сега чакат да изследват в автентичен вид най-стария обект от зората на Слънчевата система, до който човешка ръка се е добрала.