0

С трах. Това е най-вероятната причина 18-годишният ученик Адриан Антонов да не натисне спирачките на автомобила при сблъсъка с двамата пешеходци на столичния бул. „Сливница“ на 8 май. В момента се изготвя съдебно-психологическа експертиза, която ще бъде представена на апелативна инстанция идната седмица. Показателите й могат да доведат и до промяна в мярката за неотклонение на обвиняемия.

Адриан се оказа не само музикант в църковен хор, но и много праведен евангелист, член на Българската божия църква. За него добра характеристика е представил лично духовният водач пастор Павел Игнатов. Младежът от църковния хор обаче сега може да влезе в затвора, тъй като макар и по непредпазливост причини смъртта на 24-годишната Анна-Мария Милчева и 23-годишния й приятел Явор Стоянов. Според техни съседи и приятели от жк „Света Троица“ двамата млади влюбени са готвели да правят годеж през лятото. Живеели заедно от около 2 години, а Ани се върнала у нас от Франция, където завършила образованието си. Предпочела да остане в България тъкмо заради Явор, който бил любител фотограф.

Смиреност

Според автотехническата експертиза по делото Адриан Антонов е карал със 102 км/ч. Пресичащите пътното платно са стъпили на него, когато малкият автомобил „Форд Ка“ на джигита бил на 266 метра от тях. От държавното обвинение са категорични, че Адриан е имал достатъчно време да види пресичащите, да натисне спирачките и дори да успее да спре въпреки високата скорост. Нищо от това обаче не се е случило. Причината – вероятен уплах и изпадане в паника. Адриан е имал книжка от 25 февруари и минимален, дори никакъв опит зад волана. В съдебната зала той каза, че съжалява за случилото се и изказа съболезнования на семействата на загиналите. „Практически обвиняемият е нямал опит, но въпреки това е предприел движение с изключително висока за градски условия скорост“, обяви съдия Николай Младенов от Софийския градски съд в мотивите си. "Участието му в църковния хор на Божията църква в България би трябвало да е възпитало у него смиреност и зачитане на правата на другите", мотивира се още магистратът за вземане на най-тежката мярка за неотклонение на младежа – задържане под стража. Адвокатът на Адриан Димитър Марковски обясни, че той се е прибирал към дома си, след като е оставил приятелката си.

Вечерен час

Стана ясно и че е имал наложен от родителите му вечерен час и е бързал, тъй като минавало полунощ. От защитата се опитват да докажат и че на мястото е имало друга кола, идваща насреща му, и го е заслепила. Самият Адриан твърди, че това бил джип БМВ Х5. Адвокат Марковски пък бе категоричен в съда, че е имало и перпендикулярно движение на автомобил „Нисан Кашкай“, който попречил и на видимостта на пресичащите пешеходци. Затова Явор и Ани не се забавили при преминаването на бяснодвижещия се „Форд Ка“ на Адриан, който иначе биха видели, и въпреки предимството си би могло да изчакат. Знаейки, че е млад шофьор, Адриан е трябвало да бъде по-предпазлив поради липса на опит, мотивира се обаче съдът.

Разминаване

При сблъсъка тялото на Ани излита над автомобила и пада зад него, той продължава движението си още 300 метра, като върху предния му капак остава тялото на Явор. Спира се при удар в уличен стълб, отново без да има употреба на спирачките. След това Адриан излиза напълно невредим от колата и започва да пита притеклите се на помощ очевидци на касапницата какво се е случило. Това става ясно от показанията на няколко свидетели, които са категорични, че младежът е бил напълно неадекватен.

Двете жертви са пресичали булеварда на пешеходна пътека на 8 май 15 минути след полунощ. Показанията на свидетелите се разминават с тези на обвиняемия и защитата. Според очевидците не е имало никакво движение, минал е единствено един „Фолксваген Голф“, който се е движел в посока от центъра към жк „Люлин“.

Блокират Орлов мост 

Недоволни жители на столичния квартал „Света Троица“ организират от 11.30 часа в неделя Национален протест. Хората призовават всички българи да се отзоват и да блокират Орлов мост в знак на съпричастност с жертвите. Хората искат да се предприемат мерки, за да се увеличи сигурността - светофарът на мястото на трагедията да работи по цяла нощ, поставяне на пасарелка, камери, които да засичат постоянно скоростта на преминаващите автомобили и повече полицейско присъствие на пътя. „Държавата е абдикирала. Катаджиите се крият в храстите и мерят скорост, но джигитите летят нощем, когато няма полиция и липсва контрол“, коментира младият Иван Найденов. "Ние настояваме да чуем какво свърши Столичната община, какво свърши Столичният общински съвет, какво свърши всеки един съветник и какво свърши районният кмет на "Илинден". Всички тези хора трябва да знаят, че ние няма да се откажем“, коментира и организаторът на протеста Георги Тодоров.