0

В четвъртия сезон на сериала, вдъхновен от битката със сицилианската мафия, той бе разстрелян. Но за милионите фенове на италианската сага „Октопод” комисар Катани е жив символ – на битката срещу организираната престъпност, на смелите и безкомпромисни полицаи, толкова различни от всички онези блюстители на реда, които са преминали от другата страна на барикадата. И вместо да се борят срещу бандитите, са по-нагли и безцеремонни от тях, защото действат под прикритието на мафията като престъпници. Затова всяка една държава има нужда от своя Катани.

Настояще

На 19 ноември актьорът и режисьор Микеле Плачидо, когото българите познават и обичат като инспектор Корадо Катани, ще бъде в НДК, за да представи новия си филм „Сянката на Караваджо”. Той идва в България по покана на "Киномания".

"Новината, че Микеле Плачидо ще бъде наш гост, е голямото събитие за тазгодишното ни 30-о издание. Всъщност след Бандерас и Дейвид Линч, които имахме късмета да ни гостуват в един и същи ден преди 14 години през 2008 г., не сме имали такава голяма звезда. Но в България той не е толкова популярен като режисьор, а това е неговият 14-и филм като режисьор. Той снима зад камерата от 1990 г.", отбеляза пред радио София Владимир Трифонов, програматор на "Киномания".

Остарял и повехнал, Плачидо изглежда повече като проповедник. Но на 76 години му е простено да изглежда така. Все така млада и жизнерадостна е усмивката, заради която пренебрегваме факта, че този човек е на 76. За Бога, кой от нас би изглеждал така на неговата възраст?

Инспектор Катани ни връща в далечната 1987 г., когато българският зрител засядаше пред малкия екран и вярваше, че това, което се случва в „Октопод”, е документалистика. Това всъщност си беше точно така.

Спомени

Катани символизира смел и умен боец срещу мафията, истински полицай. В неравномерната борба с бандитите, корумпираните политици, полицията по продажбите, циничните лордове на наркотици, Катани губи хора близо до него: семейство, колеги и приятели. Той обаче не спира и в крайна сметка с цената на собствения си живот праща лидерите на мафията в затвора.

Образът на комисаря Катани се променя забележимо през първия сезон. В началото на поредицата той се появява пред публиката като обран, целенасочен човек, който успешно гради кариерата си. Катани има високопоставен покровител, чиито съвети той слуша. Но всичко се променя рязко след отвличането на дъщерята на комисаря Паола. Под натиска на изнудването, воден от желанието да спаси дъщеря си, Катани е принуден да сключи сделка с похитителите. Той изхвърля съображенията в кариерата, забравя за професионалния дълг, претърпява публично унижение и умишлено нарушава закона.

Трансформация

Но истинската трансформация на Катани се случва след освобождаване на неговата брутално изнасилена дъщеря. Той разбира, че животът й е необратимо разбит и всички унижения и престъпления, в които той трябваше да се забърка, носейки на плещите си мъката и евентуално смъртта на други хора, са тежест, която трябва да поеме съзнателно. В този момент Катани осъзнава цялата жестокост и нечовечност на мафията и е обхванат от желанието за отмъщение - или по -точно възстановяването на нарушената справедливост. Той ще пренесе тази най-висока цел през всички следващи серии до смъртта си.

С течение на времето, след смъртта на дъщеря си, а след това съпругата му Катани става все по-затворен и „тежък“ човек. Вътре в него е натрупана ярост. Катани постепенно се превръща в безкомпромисен идеалист, фанатичен защитник на правосъдието.