0

Н а 25 март екранната Бри ван де Камп ще навърши 62. Не й личат. Поне не и отдалече.

Стиснала устни, досадно идеална и изнервяща в опитите си да „кастрира“ всичките си мъже, героинята от „Отчаяни съпруги“ няма нищо общо с Марша Крос, която влиза в ролята на перфекционистката. Дамата, която е зодия Овен според стандартния и Тигър според китайския хороскоп, е не по-малко амбициозна, но чертите й са значително по-меки от тези на Бри ван де Камп. Която, така както влудява мъжете с истеричните нотки в гласа си и излъчва сексапил на пушена скумрия, се оказа един от най-ярките и най-успешните образи.

Комплекси

Всъщност Бри изобщо не е толкова силна, колкото изглежда във феминистката си роля. Тя изпитва много комплекси, а животът й поднася твърде много изпитания, след които е истинско чудо как успява да надене маската на идеалната героиня.

Сериалът, режисиран от Марк Чери, излиза на екраните през есента на 2004 г. Проектът, който разказва за ежедневието на четири приятелки домакини, получи високи оценки. Когато измислиха концепцията на филма, създателите избраха печеливша опция - те избраха жени с различен външен вид, темперамент и отношение към живота като героини. Така, описвайки Бри, авторите на „Домакините“ извеждат така наречения тип „Степфордска съпруга“.

Това определение стана нарицателно след излизането на романа на Айра Левин, който разказва за „идеалните“ жени на град Степфорд. Бри се стреми да държи всичко под контрол, героинята развива патологично желание за чистота и ред. Външният вид на женския образ също кореспондира с вътрешните нагласи на Ван де Камп – стилът на дамата е изискан, червената й грива е красиво оформена.

Но под тази маска се крие уязвима душа. Героинята показва на семейството си властен характер, но иска децата и близките й да бъдат щастливи. Често в сюжета на сериала желанията на героинята не съвпадат с реалното състояние на нещата и възможностите на Бри. Създателите на проекта канят актрисата Марша Крос да играе ролята на домакинята. Актрисата успява да влезе в обувките на Ван де Камп и да предаде личностните черти на героинята си.

Getty Images/IMDb

Травми

Малко се знае за детските години на героинята. Бри губи майка си, когато е дете. След като майка й загива при катастрофа, тя се оказва в компанията на баща си и новата му любовница. Ранната загуба засяга психиката на тийнейджърката и пробужда желанието на героинята да стане идеална. Докато учи в института, Бри се влюбва в Рекс ван де Камп и след това става негова съпруга. Двойката има две деца. След години брак съпрузите започват да изпитват проблеми в отношенията си.

Едно пътуване до психотерапевт разкрива на героинята тайната страна на живота на съпруга й. Предателството на Рекс кара съпругата му да си отмъсти - домакинята започва афера с фармацевта Джордж Уилямс. Ван де Камп скоро умира от сърдечен удар. Полицията подозира Бри в убийството на съпруга й. Оказва се обаче, че истинският виновник е Уилямс, който е отровил Рекс.

След самоубийството на Джордж, което се случва пред очите на героинята, младата вдовица се опитва да се самозабрави с помощта на алкохола. Страстта й към алкохола прераства в пристрастяване, Бри става член на Клуба на анонимните алкохолици. Тук дамата намира нова любов. Животът обаче подготвя нови изненади за героинята - нейният син Андрю, решавайки да отмъсти на майка си, съблазнява наставника й и се уверява, че Бри вижда факта на предателството. Вдовицата отвежда сина си далеч от дома и го оставя там, а след това отива в психиатрична болница, за да се възстанови от стреса.

Междувременно дъщерята на Бри, Даниел, се влюбва в Матю Епълуайт, който живее в съседната къща. Но младият мъж е опасен убиец, както съобщава майка му на домакинята. Героинята бяга от клиниката, за да спаси дъщеря си. Дъщерята едва не става жертва на Матю, но мъжът изпреварва полицията, извикана от майката на убиеца. След поредица от бурни събития в живота на младата вдовица започва светла ивица - афера с Орсън Ходж.

Getty Images/IMDb

Затопляне

Шест месеца по-късно влюбените решават да вдигнат сватба. Новият съпруг, знаейки, че Бри се тревожи за съдбата на сина си Андрю, кани младежа на семейна вечеря и го убеждава да се върне у дома. От този момент нататък отношенията между майка и син стават по-топли. По-късно героинята отива в старчески дом, където е Глория Ходж, майката на Орсън. Самият Ходж уверява Бри, че майка му не е на себе си. След разговор с възрастната дама обаче домакинята се убеждава в обратното и взема жената при себе си.

Но когато Глория идва в къщата, започват проблемите за двойката. Възрастната дама тормози семейството, свързва се с бившата съпруга на Ходж, Алма, и я убеждава да отведе Орсън от Бри. Скоро се оказва, че дъщерята на Бри чака дете като непълнолетна. Майката изпраща момичето в манастир, а тя самата симулира бременност. След раждането на детето Бри и Орсън отглеждат бебето няколко години.

Въпреки подкрепата на съпруга си героинята губи интерес към мъжа си и започва да се среща с Карл Майер. По това време дамата развива собствен бизнес и Карл планира да предложи брак на красавицата. Но по съдбовно стечение на обстоятелствата мъжът умира, когато лек самолет се разбива в къщата. След смъртта на Карл и развода с Орсън Бри започва афера с Кийт Уолсън, който е 17 години по-млад от героинята.

Връзката се развива бързо, но скоро става ясно, че Кийт има син от бившата си любовница и младият мъж напуска домакинята заради детето. Драматичните събития в живота на дамата не свършват дотук - полицията я обвинява в убийството на Алехандро и т.н.

Уроците на Бри ван де Камп са, че всяка жена може да бъде силна и с гордо вдигната глава. Дори когато сърцето й е разбито на малки парчета. За да сте успешни, от вас се иска само едно – да поемете риска да бъдете себе си.

Любимите цитати

Най-силните хора не са тези, които никога не падат, а тези, които се издигат след всяко падение.

Страшно се радвам, че ме обичаш, защото искам да ти причиня толкова болка, колкото сърцето ти може да понесе.

Можеш да дадеш надежда на човек, а не да го оправдаеш, правя това цял живот!

Защо да пазя стари спомени, ако мога да създавам нови с теб?

Никога не се отказвай, дори да мислиш, че нямаш шанс.

Да бъдеш силен не е избор, а необходимост.

Можеш да правиш всичко, което искаш, само не оставай там, където си.

Животът не винаги е справедлив, но трябва да можете да се борите за своята истина.

Не е важно как започваш, а как завършваш.

Ако не можете да намерите пътя към целта си, създайте свой собствен път.

Не се страхувайте да поемате рискове, в противен случай никога няма да знаете какво можете да постигнете.

Трябва да вярвате в себе си и възможностите си, в противен случай никой друг няма да го направи вместо вас.

Успехът не е крайна точка, той е начин на живот.