0

О тец Василий Сарян е предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“. В първата част на интервюто с духовника коментирахме коя се пада новата 2023 г. според летоброенето от Сътворението на света, за актуалните пророчества около Антихриста и масоните, за Енох и Илия - единствените хора, взети живи на небето, които скоро ще се явяват. Предлагаме ви втората част от сензационното интервю с духовника, което засяга и климатичните знамения за последните дни от човешката история, когато отново Христос ще дойде, но този път да съди живи и мъртви.

- Споменахте вече беларусина, стареца св. Лаврентий (1868-1950), кои са неговите предсказания, които според вас вече се случват?

- Още преди около 70-80 години той говори за това, което в момента се случва - как в един момент Русия ще започне да воюва с целия свят. Аз самият съм чел неговите предсказания преди доста време и тогава всички си мислехме, че това са техните светоотечески виждания за Великата Русия, за това че антихристът ще се плаши от техния цар – типичния им шовинистичен и грандомански мироглед. Но ето че сега доста от нещата взеха да стават, както ги е описал св. Лаврентий, а никой не знае как ще свърши тази война, а и дали ще е последната.

- Наред с войната откривате ли други знамения за Второто пришествие на Христос, Страшния съд и свършека на света?

- Учените казват, че съсипваме климата, но според мен ние нямаме тази възможност да му повлияем толкова драстично. Да, това, което се случва, не е нормално, но не сме го предизвикали ние. Как ще предизвикаме зверските наводнения в Мека, в Петра, където не е валяло от толкова години.

Вулкани изригват в Еквадор, ами зимната ужасия, която скова Канада и САЩ почти до границата с Мексико. Морето надолу от Ню Йорк кипи, има по един метър пяна по бреговете.

- Зимата у нас също е необичайно мека, това все климатични знамения ли са?

- Вижте, знаменията за свършека винаги ги е имало, но проблемът е, че сега драстично се увеличиха. Стана напълно нормално ураганите да достигат до последната пета степен на своята класификация. В миналото те са били само до трета степен, но като се прави въпросната класификация, се слага да е до 5 просто за да има някаква скала. Но ето че днес земната обстановка все повече стига до края й, климатът ни вече напомня обстановката на Марс и Венера. Но, от друга страна, ако се абстрахираме от всички знамения, от пророчествата и откровенията на светиите, за които говорихме, и оставим само думите на Христос в Евангелието, където той казва: белезите на Моето идване ще бъдат тези, и ги изброява: ще видите смутове, войни, бедствия, катаклизми, хората ще се плашат от морския шум, ще има трусове, ще въстане народ против народ, царство против царство. Ето няколко елементарни признака, които сам Иисус ни дава. Да, имало е войни, в това число и световните, но едва сега се създават условия и благодатна почва за идването на Антихриста. Защото как той щеше обиколи света, така че всички да го познаят преди само 50 години – на кон, на самолет, на балон?! Трудно. Докато сега с телевизията и интернета целият свят ще го види, ще влезе във всеки дом и джоб благодарение на мобилните устройства. Отделно знаем, че вече има съвременни технологии на проекция, разработени в Китай. Представете си, че ви проектират 3D образа на Антихриста в атмосферата, който да се вижда на хиляди километри. Дето се казва и на Луната вече може да сложат един свръхмощен апарат, откъдето да го прожектират, за да го видим на Земята, както е предсказано. Пророчествата говорят и за знака на антихриста - печата. Св. Йоан Богослов, дето казва, той ще бъде на ръката или на челото. Св. Гавриил Ургебадзе говори, че в наши дни това вече не е проблем. Ето в Швеция почти 70% от населението имат чипове в ръката си.

- Мнозина бяха склонни да виждат печата на Антихриста във ваксинационния паспорт, който готвеха на всеки землянин, но засега се отложи?

- Старецът св. Гавриил казва – не се смущавайте от всички тези неща. Дори той дава пример съвпадението в баркодовете по продукти и храни с дяволските три шестици, които са като разделител под формата на двойни линии в началото в средата и в края. Ако се загледате, наистина ще откриете числото в баркода. Но това все още не е страшното. Проблемът ще бъде, когато Антихристът дойде и 2/3 от човешкото население погине заради бедствията и катаклизмите, а той ще дойде като спасител на този свят. Тогава той ще каже, ето, идвам да ви спася. За тези дни православните пророци ни предупреждават: „Не гледайте небето, защото ще се съблазните от това, което ще видите там.

Бягайте по планините, за което говори и Св. Йоан Богослов, далече от лицето му, защото самият му облик ще съблазнява“. Антихристът вероятно ще бъде много харизматичен, красив. Той може да дойде уж с добри намерения, но всичко ще бъде до мига, когато дяволът ще влезе в него и тогава ще започне да налага новия световен ред. В тези дни въпросът към хората ще бъде директен – отказваш ли се от Бога, от Христос. Ако е „да“, ще получиш правото да пребиваваш в този свят с въпросния печат, ако ли не – ще си подложен на гонения.

- Но това прави доста мащабни гонения, тъй като общо християните са над 2,2 млрд. по цял свят?

- А колко реално са истинските християни, които ходят редно на църква, вършат подвиг – постят, изповядват се, причестяват се. От всички деноминации може би наред с православните това са малцина сред католиците, англиканите, униатите. А евангелският текст преди празника Рождество Христово беше точно за този момент в бъдещето, когато ще дойде Господарят и ще затвори вратата. И готовите ще влязат на трапезата му, а другите ще останат отвън и ще започнат да тропат по вратата: „Господине, господине, отвори ни“. И той ще отвори и ще каже: „Кои сте вие, аз не ви познавам“.

- В словото си за Бъдни вечер Негово светейшество патриарх Неофит също обрисува апокалиптична картина, изтъквайки, че светът независимо от материалния и културния си напредък, продължава да тъне в болка и тъга, човекът се е отдалечил от ближния, а който забравя човека, забравя и Бога. Защо наистина се случва така въпреки нашия научен и технически прогрес?

- Всичко това са оръжията на лукавия – отчуждение, злоба, егоизъм, незачитане на ближния, издигане в култ на личния просперитет. Това са все грехове, в които хората сме потънали. А когато учениците попитали Господ коя е най-голямата заповед, защото явно другите им се видели много, той е отговорил така: Обичай Бога с цялото си сърце и с цялата си душа. И втора равна на нея е да обичаш ближния както себе си. А къде е тази обич – на маса всички се обичаме, на плажа, в леглото, в спа центъра, но оттам нататък къде са помощта, вниманието? Дори най-елементарното поведение ни липсва, било на пътя, било в градския транспорт, много рядко можем да видим жестове на тази човешка обич и внимание към ближния. Всичко е кампанийно, спорадично, показно. Ето за това Господ ще допусне всичко това да се случи. Както беше и пандемията. Тогава много добре се видя кой какъв е – маските паднаха. Много хора научиха за себе си неща, които не подозираха. Опознай себе си, е една от големите Господни заповеди. Значи как ще познаваш целия свят, ще имаш професия, пари или научни титли, а когато дойде едно изпитание или трудност ти себе си няма да познаваш.

- В словото си за началото на 2023 г. патриархът акцентира на войната в Украйна. Съгласен ли сте обаче с оценката на някои богослови, че тази война между православни народи (и защото се случва пред лицето на целия свят) е директен провал за цялата християнска дидактика – да не убиваш ближния?

- Това, както казва св. Василий Велики, е нищо ново под слънцето. За 100 г. православни народи доста пъти са се убивали - българи със сърби, с гърци, и колко хора са умрели в тези братоубийствени войни. Но войната между Русия и Украйна беше предизвестена. Разпокъсаността, която се случи между Украинската и Руската църква, всички брожения с Вселенския патриарх станаха по един ужасен начин. Всъщност Господ допусна това разкъсване и войната беше може би логичния завършек на тази бесовска история. Аз, разбира се, не казвам, че украинците не трябва да имат своя собствена православна църква. Автокефалията обаче се дава по определен начин, има събори, както е ставало векове наред.

- По същия начин не беше ли и България потърпевша?

- България е била една от първите православни държави, а сега сме сред последните заради схизмата, която ни наложи вселенската патриаршия. След освобождението от турско робство ни се върна екзархията, а чак през 1953 г. и патриаршеското достойнство, и то под давлението на Сръбската и Руската православна църква. Реално, ако не бяха те, още щяхме да се под запрещението на Вселенската патриаршия. Въобще политиката е мръсна работа, а като влезе и в Църквата, нищо добро няма да видим. И това всичкото само предизвестява идването на края. Докато има мир, любов и разбирателство дори само в православната църква, Господ ще благославя този свят дори заради малкото, които все още му се молят, което правим всеки ден в богослуженията си.

Но след като и в православието вече няма мир, то нещата са ясни. Или както Христос казва на своите апостоли: Като видите смокинята да пуска листа, това означава, че наближава лято, нали. А като видите да се случват тези неща, които аз ви казах преди малко, то знайте, че е близо краят.

Можем да се успокоим донякъде с пророчествата на Св. Гавриил Ургебадзе, който казва, че като дойдат последните времена, Грузия няма да бъде засегната. Дано това се отнася и за България, защото реално само ние и грузинците в цял свят не си затворихме църквите и богослуженията продължиха по време на пандемията от Ковид-19.