0

К артината на американския художник Джаксън Полък, която бе открита у нас, има на гърба си печат за одобрение от секцията „Визуална пропаганда на Централния комитет на Румънската комунистическа партия“, научи „Телеграф“. Произведението на изкуството разполага и с подпис на покойния диктатор Николае Чаушеску.

Ако се докаже тяхната автентичност, ще се изясни и дали действително е била част от колекцията на румънския диктатор. Картината се оценява на 50 милиона долара и бе открита при участие на българската полиция в международна операция за трафик на произведения на изкуството. Едновременно са били задържани гърци и българи, тъй като произведението на изкуството, преди да стигне до България, е било укривано в Гърция. От гърба на картината става ясно, че тя е подарък на румънския диктатор Николае Чаушеску от дипломат.

Но има и по-стар надпис, посвещение от самия Джаксън Полък, написано на 16 септември 1949 г. на известната американска актриса Лорън Бакол. „Посвещава се на моята талантлива приятелка Лорън Бакол, честит рожден ден“, е посланието на гърба на картината, което е придружено и от автограф от художника. Отпред в долния десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник.

Пътят

Пътят на картината от Холивуд до Румъния обаче може и да не е чак толкова голяма загадка. Майката на холивудската звезда Лорън Бакол - Натали Бакол, е от Яш и е румънска еврейка имигрантка в САЩ. Лорън Бакол е родена като Бети Джоан Перске на 16 септември 1924 г. в Ню Йорк. Баща й е Уилям Перске с полско-еврейски произход. Семейството й е от средната класа. Баща й работи като търговец, а майка й - като секретарка.

Двамата се развеждат, когато Лорън е на пет години, и след това тя рядко вижда баща си. Бакол е една от най-популярните актриси от 60-те години на миналия век. Тя почина през 2014 г. в Ню Йорк. Развива впечатляваща кариера, има и номинация за „Оскар“ за ролята си във филма "Огледалото има две лица".

Експерти

За да се изясни автентичността на картината, от българска страна са влезли в контакт с прокуратурата в Румъния. Има съгласие при необходимост да се изпратят експерти от Букурещ в София, а дори ако се наложи, произведението на Джаксън Полък да бъде пратено за експертиза в Румъния. На този етап е известно, че творбата не е излагана никъде и затова отговорът за автентичността й е от изключително значение за разследването.

Хора, които са живели по времето на комунистическия режим и са общували с Николае Чаушеску, знаят, че той е бил голям ценител на изкуството. В колекцията му има произведения, които не са оригинали, но са правени досущ като истинските. Комитетът по култура към румънската компартия лично се е ангажирал с подбора на художниците, които са избирани да рисуват картини по заръка на диктатора. Изискването е било да изпипват внимателно детайлите до последна подробност. Затова има съмнения, че картината на Джаксън Полък може да е много добър фалшификат.

Версии

Една от версиите е, че картината е изнесена тайно заедно с други ценни произведения на изкуството по време на „Кървавия бунт“ през 1989 г. Николае Чаушеску и съпругата му Елена бягат с хеликоптер, спасявайки се от тълпите, обградили телевизионния център в Букурещ. Двамата стигат до резиденцията си Снегов, а след това продължават с лек автомобил. Спрени са обаче в центъра на румънския град Търговище и са арестувани. След това са изправени пред трибунал, осъдени на смърт и разстреляни навръх Коледа, 25 декември 1989 година. 

Приживе дъщеря им Зоя не бе съгласна с тази версия и настояваше с непрестанни искове към прокуратурата на Румъния, съдебните инстанции и Министерството на отбраната, за да се узнае окончателно истината за смъртта и погребението на родителите й. Бе посветила последните дни от живота си на тази кауза. През ноември 2006 г. Зоя Чаушеску почина на 56-годишна възраст в Букурещ от рак на белия дроб. Според една от хипотезите картината заедно с други ценни предмети и произведения е била съхранявана от нея й съпруга й Опрян.

Друга версия свързва брат й Нику Чаушеску с изнасянето на ценности, но тя е по-малко вероятна, тъй като той лежи в затвора до ноември 1993, след което е освободен по здравословни причини. Три години по-късно издъхва и е погребан в гробището Генча в Букурещ, където са гробовете на Николае и Елена. При всички положения обаче е факт, че невижданата досега картина попада в ръцете на контрабандисти. Изнесена е в Гърция, има данни, че е съхранявана на остров Крит. Ако се докаже, че е истинска, румънските власти могат да предприемат стъпки да я поискат.

Картината намерена зад бидони със зеле 

Към момента разследването сочи, че задържаният български гражданин, у когото е намерена картината, я е съхранявал само временно. Бил е в ролята на куриер и е трябвало да я предаде, за да бъде продадена. Картината е намерена, скрита в мазе зад бидони със зеле. 

При разпитите мъжът твърди, че не знае дали картината е автентична или не, както и каква е стойността й. Категоричен е, че не е собственик на произведението. 

Съвместната операция по разкриването на картината бе проведена на 18 март едновременно в София, Атина и на остров Крит.

В Гърция също се провеждат разпити на задържаните като част от организирана престъпна група за трафик на произведения на изкуството.