0

Е кзотиката на ориенталските нощи влиза в дома ни с модата на балдахините.

Освен че изглеждат романтично, те имат и една друга полезна функция - осигуряват надеждна защита от комари и други кръвосмучещи насекоми.

Тензух

От малките кръвопийци страдаме всички. Кой не е будувал до изгрева, обикаляйки спалнята с вестник, свит на руло в ръка и в дебнене на досадни комари?! За да си спестите безсъние и сърбящи ухапвания, поставете комарник над леглото. По-сръчните могат да си го изработят и сами. Необходими ви са няколко метра ефирен тензух, парче ластик, с което да наберете горния му край и малка кука, забита в тавана. Окачващият елемент трябва да е поставен точно над леглото, така че балдахинът да се разстила около него. Ефективността му срещу кръвосмучещи е доказана категорично. Ако не можете да се справите с предизвикателството "направи си сам", то на пазара има изобилие от комарници тип "Балдахин" на символични цени. За около 30-40 лева ще решите кардинално проблема с жилещите комари и ще си осигурите спокоен сън. Продуктите, които се предлагат в търговската мрежа, са изключително лесни за монтаж и не изискват никакви инструменти. Изработени са от устойчива полиестерна материя, която издържа и на пране. Предлагат се модели както за единични и двойни легла, така и за бебешки кошари.

Рамка

В борбата срещу комарите може да избирате и от други видове предпазни мрежи. Ако сте пропуснали да си поръчате рамка с мрежа към дограмата, проблемът се решава с мобилни комарници с магнити. Приспособленията се монтират лесно и струват между 30 и 50 лева. Доста по-скъпо излизат модните напоследък комарници тип щора, които се вдигат и свалят. За едно такова устройство ще ви трябват 150-200 лева, но пък можете да избирате цвят и различен модел. На пазара се предлагат и комарници тип хармоника, които имат вид на истинско украшение. Перфектна работа в борбата срещу кръвосмучещите върши и обикновено перде от ресни. Такива се предлагат във всички големи магазини на цени от около 20 лева за брой. Предпазните мрежи и други приспособления за прозорци обаче не правят излишен балдахина. Мрежата, спусната над леглото, дава допълнителна защита, затова не се лишавайте от нея.

Бюджет

Ако бюджетът ви не позволява в момента подобни покупки, можете да решите проблема отново с парче тензух, закрепено на прозореца с обикновени канцеларски кабари. Тази подръчна рационализация естествено е временна, защото фината памучна материя изгаря лесно от слънцето, но пък струва жълти стотинки. Ако пък всички тези занимания ви се струват прекалено ангажиращи, има решение за спасение и без комарници. Една таблетка дневно витамин В1 гарантира истинско "брониране" срещу малките кръвопийци. Благодарение на приема на витамин В1 кожата отделя специфична миризма, която не е приятна за комарите и те бягат съвсем доброволно, без да се налага да удряте ръцете и краката си и да размахвате пръсти около лицето си.