0

К онсумацията на някои цветя и растения може да предизвика при котките реакции, вариращи от лек обрив до смърт. Според официалния уебсайт на Американското дружество за превенция на жестокостта към животните, списъкът с отровни растения за котките включва много от любимите стайни зеленини. 

Градина

За всеки ентусиазиран градинар раздялата с любимите растения при добавянето на котка у дома и семейството би била трудна.

Стайните растения прочистват въздуха и придават красота на интериора в жилището. Някои от тях няма как да навредят на котката, но погълнатите токсични за животното растения водят до симптомите на връщане, диария, странно поведение, раздразнение на кожата или дори смърт.

При съмнение за натравяне незабавно потърсете ветеринарна помощ! Ето и списък с най-често срещаните цветя и растения, които, освен че са красиви и се използват за цветно аранжиране или букети, могат да бъдат и изключително токсични за нашите мъркащи любимци. 

  • Лилия - опасни са всички части на цветето. Предизвиква повръщане, бъбречна недостатъчност и смърт. 
  • Хризантема - опасни са всички части на цветето. Предизвиква диария, повръщане и повишено слюноотделяне. 
  • Маргаритки - опасни са всички части на цветето. Предизвикват диария, повръщане и повишено слюноотделяне. 
  • Ралица (Делфиний) - опасни са растенията и семената. Предизвиква гърчове и смърт. 
  • Гладиоли - опасни са листата. Предизвикват диария и повръщане. 
  • Кала - опасни са всички части на цветето. Предизвиква орално дразнене, интензивно парене и повръщане. 
  • Карамфил - опасни са всички части на цветето. Предизвиква повръщане, жажда, хеморагичен гастроентерит, синини, увреждане на черния дроб и чернодробна недостатъчност. 

Винаги имайте едно наум, особено когато след празненство или парти се прибирате в къщи с купища букети, които престояват няколко дни във вас, разпределени във вази, кофи, буркани и др., с цел да им се порадвате. Помнете, че вашата любима котка може да получи натравяне. 

*Автор: Д-р Евгени Евтимов