С упата от целина за отслабване е ефективен начин да се отървете от наднорменото тегло, без да навредите на здравето си.
Резките ограничения на калориите и монодиетите дават бърз резултат, но в крайна сметка след кратък период от време теглото се връща. Храносмилането се нарушава и се получават сериозни заболявания. Не бързайте. Важно е не само да отслабнете, но и да запазите резултата, при това без да увредите здравето си.
Ползи
Целината е познат зеленчук на много домакини. Истински източник на витамини и минерали, който можете да откриете в супермаркетите по всяко време на годината. Включвайки целина в диетата, ще доставите на организма безценни вещества. Целината има следните свойства: премахва свободните радикали и токсините от тялото; елиминира излишната течност; ефективно изгаря мазнините; забавят процеса на стареене; насища тялото с витамини и минерали; укрепва бариерните функции; оказва благоприятен ефект върху нервната система; тонизира и ободрява. Освен това приемането на супа стимулира храносмилателната функция и подобрява функцията на черния дроб и бъбреците.
Целината е източник на полезни свойства, в нея няма нищо, което да навреди. Всеки елемент в структурата на зеленчука работи за тялото. Витамин С, витамини В, Р, естери и киселини подобряват функциите на организма. В допълнение като бонус - този зеленчук е и отличен имуностимулант.
Клетки
Микро и макроелементите (P, Ca, Fe, Mn, Zn, K), които съдържа целината, подобряват храносмилането, разграждат мазнините, премахват водата. С помощта на този зеленчук се извършва пълно прочистване на тялото. Освен това се елиминират възпалителните процеси в храносмилателните органи, лекуват се язвени огнища и гастрит. Системната употреба на растението нормализира работата на стомашно-чревния тракт.
Доказано е, че целината има и регенериращо свойство. Възстановявайки клетките, тя подобрява качеството на косата, кожата, ноктите и зъбите. Може да се каже, че този зеленчук има и подмладяващо действие.
Храна
Супата е традиционна течна храна, която е добре да присъства в ежедневното меню, ако сме решили да се храним здравословно. Без консумация на гореща супа често се появяват тежест в стомаха, запек и метеоризъм. Супите помагат за подобряване на храносмилането, обработката на твърдата храна и премахването на токсините. В резултат на това метаболизмът се подобрява, наднорменото тегло постепенно изчезва, без да оставя неприятна портокалова кожа. Редовното консумиране на супа от целина ще възстановите пълноценната работа на стомаха и червата и ще стабилизирате метаболитните процеси.
Освен това се нормализира водно-солевият баланс, а нивата на холестерол намаляват. Диетолозите считат, че се нормализират и нивата на кръвната захар при диабетици, има и благоприятен ефект върху сърдечния мускул и кръвоносните съдове.
Най-важното при диетата със супа от целина е, че тя стопява килограмите, но предпазва от ефекта на увисналата кожа. Зеленчукът има свойството да прави кожата по-еластична и гладка.
Рецепти
За да се отървете от 2-3 кг, е достатъчно да замените вечерното хранене с диетична супа от целина. Това ще ви позволи да се отървете от чувството на глад и да не използвате обичайните тежки порции преди лягане. Не е трудно да свалите до 5 кг за седмица, като включите диетична зеленчукова супа за обяд и последното хранене, а закуската остава пълноценна, но без десерти и нишестени храни.
За 10 дни, като ядете само супа от стебла на растението или корена, можете да свалите до 10 кг. Резултатът зависи от теглото, с което започвате. Обикновено такава диета изисква стриктно спазване на 5-дневна монодиета, след което постепенно се въвеждат млечни продукти, яйца и пиле.
Можете да ядете колкото пожелаете от тази супа. Тук работи принципът: колкото по-често, толкова по-добре. Яжте повече, за да отслабвате повече. Препоръчително е супата да е безсолна и без мазнина, тогава диетата ще бъде още по-ефективна. Ако добавите и лук, то получавате истински "терминатор" за отслабване.
При готвенето използвайте пресни зеленчуци и я приготвяйте в деня на консумация. Ястието не е сложно и се приготвя бързо.
ВАРИАНТ №1
целина - голяма връзка;
зеле - 1/4 глава;
лук - 2 глави;
моркови - 2 броя;
домати и сладки пиперки - по 1;
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват, почистват и се нарязват на кубчета. Потопете ги в тенджера с вода и оставете да заври.
Разбъркайте и гответе за около 15 минути. Към готовото ястие се добавят сол и подправки. Приготвената супа за отслабване не включва мазнини, освен това предимството е способността й да се съхранява до една седмица в хладилник, без да променя вкуса и без да губи свойства.
ВАРИАНТ №2 - Крем супа:
целина (стръкове) - 4-6 броя;
лук - 1 бр.;
моркови - 1 бр.;
броколи - 400 г;
зехтин - до 20 г;
магданоз или копър;
Начин на приготвяне:
Морковите и лукът се потапят във вода и се варят до полуготовност. Към зеленчуците се добавят броколите, супата е готова. С помощта на блендер смелете всички съставки на пюре. Добавете масло и декорирайте със зелени подправки.
ВАРИАНТ №3:
корен от целина - 300 г;
зеле - 400 г;
лук - 3 броя;
домати - 5 броя;
сладък пипер - 1 брой;
доматен сок - 150 мл;
подправки, сол.
Начин на приготвяне
Зеленчуците се измиват, нарязват, поставят се в тенджера и се доливат с вода. Гответе на умерена температура четвърт час, а след това варете на слаб котлон още 10 минути.