Е сента открай време е сезонът на паламуда, а октомври е месецът на тази риба, когато казват, че е най-вкусна (макар тя да се готви и през останалата част от годината, особено в по-студените дни). Паламудът е от семейството на скумрията, но е по-голям от нея. Живее в северните части на Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море. Край българските брегове идва от Мраморно море и Бяло море напролет, хвърля хайвера и наесен се връща затлъстял, когато е сезонът му за улов.
Паламудът съдържа множество полезни за организма съставки. В него се намират в полезни количества витамини А, D, В1, В2, В6, В12. Съдържа особено ценните омега-6 и омега-3 мастни киселини.
Има сведения как в Аполония, сегашния Созопол, са хващали паламуд и скумрия, сушели са ги или мариновали и изпращали в Гърция. Черноморският паламуд се е смятал за най-вкусния. Част от улова е оставал за прехрана на аполонците. И в наши дни паламудът е от най-ценените риби, освен с вкуса си тя е полезна за сърцето, костната система, зрението, нервите, дълголетието. Ето няколко кулинарни идеи от receptite.com.
Печен с вино и чесън
Необходими продукти:
- 1 паламуд (около 1 кг)
- 1 глава чесън
- 50 мл лимонов сок
- 100 мл бяло вино
- 100 мл олио
- черен пипер
- сол
- лимон по желание
Начин на приготвяне:
Почистената риба се посолява, поръсва се с черен пипер и част от лимоновия сок и се оставя да престои около 20 минути. На дъното на намазана с олио тавичка се пресова чесънът и се разпределя равномерно. Поставя се рибата, която се залива с останалия лимонов сок и олио. Добавя се бялото вино и тавичката се слага в предварително загрята на около 200 градуса фурна. Пече се около 20 минути според фурната или до готовност. В края на печенето може да се сложат резенчета лимон върху рибата.
Във фолио
Необходими продукти:
- 1 паламуд (около 2 кг)
- 3 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 3 домата
- 1 стрък магданоз
- 1-2 зърна бахар
- 1 дафинов лист
- 100 мл бяло вино
- черен пипер, сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
Почистете паламуда и го разтворете. Овкусете го със сол и черен пипер, сложете дафиновия лист и едро натрошения бахар. Подредете нарязания на филийки чесън, кръгчета лук и домати. Завършете със стръка магданоз и сложете рибата в голям лист алуминиево фолио. Полейте с малко вино и струйка зехтин. Затворете рибата и намажете със зехтин и отвън. Завийте рибата на стегнат пакет с фолиото. Изпечете паламуда във фолио на скара или във фурна.
Пържена
Необходими продукти:
- 600-800 г паламуд или скумрия
- сол
- лимон
- брашно
- растително масло за пържене
- 30 г масло
- магданоз
Начин на приготвяне:
Рибата се разрязва откъм корема, почиства се от вътрешностите, измива се под течаща вода, отцежда се, овалва се в брашно и се изпържва в много гореща мазнина. Отцежда се от мазнината и в коремната кухина се слага маслото, размесено с щипка сол и ситно нарязан магданоз. Държи се на топло до поднасянето.
Маринован
Необходими продукти:
- 2,5 кг паламуд
- 10 зърна бахар
- 5 листа дафинов лист
- 1 стрък розмарин
- 2-3 лимона
- 700 мл олио
- 500 г едра сол
Начин на приготвяне:
Нарязвате рибата на шайби и ги оставяте в по-голяма тенджера, като редите 1 ред сол, 1 ред риба, така докато свърши паламудът, но най-отгоре трябва да покриете рибата със сол. Така паламудът трябва да преседи за 24 часа в хладилник. В 2-3 буркана редите 1 ред паламуд, резени лимон, дафинов лист, няколко зърна бахар, стрък розмарин, така докато напълните буркана. След това наливате олио до гърлото на буркана. Оставяте така приготвената риба в хладилника за 7 дни, след това е готова за консумация.