0

В се по-близо изглежда моментът, в който ще можем да отключваме и палим колата чрез мобилен телефон.

В това отношение Apple са водещата сила. Функцията Car Key на компанията бе обявена през юли 2020 г. като средство за отключване на колата ви с помощта на приложението Wallet на iPhone. Засега обаче функцията е ограничена в приложното си поле и едва наскоро започна да се разширява извън определени модели на BMW.

Усилия

Забелязват се обаче сигнали, че Apple отново насочва усилията си към Car Key. Миналата седмица компанията стартира ново приложение Car Keys Tests в App Store. Приложението се разпространява oт акаунта на разработчиците на Apple, а не излиза под търсачка. Това означава, че можете да получите достъп до него само чрез директен линк, но не и чрез търсене в App Store. Приложението е предназначено за производителите на автомобили. С него те могат да тестват интеграцията на софтуер на колите си с функциите на Car Key на Apple. За технологичния сайт 9to5mac.com oт Apple казват, че приложението позволява на тези компании да „тестват и валидират“ изискванията за процеса на сертифициране за приемане на Car Key чрез своята програма Made-For-iPhone (МFi).

Ето и съобщението на Apple до производителите на автомобили: „За използване само от лицензополучатели на MFi. Използвайте приложението Car Keys Tests, за да тествате и валидирате връзката, производителността и други ключови изисквания за процеса на сертифициране на превозните средства, които разработвате, които включват технологията за дигитални автомобилни ключове на Apple. За повече информация относно сертифицирането на автомобилни ключове посетете портала MFi на mfi.apple.com.“

Развитие

Според 9to5mac Apple вероятно са разпространявали това приложение директно към партньори на Car Key в миналото. Добавянето на приложението към App Store опростява този процес и улеснява разпространението на приложението до партньори за тестване. В идеалния случай това означава, че Apple се стреми да увеличи популярността на Car Key и да разшири функцията до нови автомобили и други производители. Понастоящем функцията е ограничена до определени автомобили BMW, Hyundai и Kia.

Революция

Според експерти Car Key има потенциала да бъде революционна промяна, ако заработи. То работи чрез NFC – същата система, която се ползва за дистанционно четене на кредитната ви карта в супермаркета. Има опция обаче и за свръхшироколентова връзка. По тази причина приложението може да се ползва не само за отключване на колата, но и за палене, както и за споделяне на ключовете с други лица като ваши приятели, роднини или служители в компании за отдаване на коли под наем и техни клиенти. Очакванията са скорошно и бързо разширяване на кръга автомобили, работещи с приложението.