0

О хранителна камера засне как призрак кара колело в центъра на средновековния английски град Йорк.

Всъщност самото привидение не се вижда, но в продължение на няколко секунди колелото върви насам-натам из улицата, а в един момент спира и пада, но някак си по-плавно от очакваното.

Момче

Според местните това е дело на призрак, на когото му викат Изгубеното момче. Аналогията с историята за Питър Пан и Изгубените момчета, които предвожда, е напълно директна. Та въпросното привидение на момче често е забелязвано в историческата част на английския град. Мнозина се кълнат, че са го виждали и се опитвали да говорят с него.

Камерата засне как колелото само се движи по улицата.

 Камерата засне как колелото само се движи по улицата.
The Northern Echo

Правени са опити да бъде снимано, но на камерата нищо не се забелязва. Както и с повечето привидения дори цифровите технологии не помагат. Но сега е заснета случката с колелото на „Шамбълс маркет“.

Ул. Шамбълс се хвали с добре запазения си средновековен вид и с много призраци.

 Ул. Шамбълс се хвали с добре запазения си средновековен вид и с много призраци.
УИКИПЕДИЯ

Това е една от най-добре запазените средновековни улици в Европа. А магазините, които навремето са били на нея и са продавали месо и зеленчуци в наши дни са преправени на кафенета и магазинчета за сувенири.

Хари Потър

 Хари Потър

Но атмосферата е направо магична с калдаръмената настилка и уютни местенца за сядане. Знае се, че точно тази улица е вдъхновила Роулинг за описанието на „Дайагон али“ в историите за Хари Потър.

Шок

Местните казват, че Изгубеното момче се появява от изневиделица пред погледите и сякаш изглежда доста изненадано от тази среща. Местен изследовател на аномалиите отбелязва: „В района на „Шамбълс“ има много такива истории – врати скърцат, отварят се и затварят от самосебе си. Има даже цели къщи, които се появяват и изведнъж изчезват.

Йорк от столетия е сцена на много странни събития. Поне 500 различни призрака са изброени в последните години. Срещата с Изгубеното момче винаги е изненадваща, дори и да сте подготвени, че може да се случи. Момчето изглежда шокирано, че сте го видели, но и вие сте шокирани, че то ви е забелязало. Не зная дали то е карало велосипеда, възможно и да е бил друг призрак“.

Във видеото на велосипеда без колоездач не става ясно кой е призракът. А местните разказват, че понякога преди залез на площада пред голямата катедрала се забелязва призрак на моряк, който се насочва към млади жени и започва нещо като флирт с тях. А после изчезва скоростно. Други са виждали как войници маршируват из вече несъществуващи улици и отиват на бой под строй за своята отдавна забравена последна битка.

В някога най-важния град на Острова кипи от всякакви истории, в това число и много за призраци. А доста туристи пристигат с идеята да имат близка среща с привидение. Но призракът сам избира кого да посети и това винаги е изненадващо.