0

Е дин от най-известните призраци в света е Кървавата Мери, на която има кръстен дори и алкохолен коктейл. Според легендата това е жена, която убива своето малолетно дете и затова е била наказана и екзекутирана. За да бъде извикан духът на Блъди Мери, трябва да се застане пред огледало в тъмна баня и да се изрече името й три пъти. Мераклиите обаче трябва да знаят една немаловажна „подробност“. След като се появи, духът на Мери убива този, който я е повикал. Така че, умната!

Сладкиш

В САЩ един от най-популярните призраци е този на тъмнокожата робиня Хлое от щата Луизиана. Тя работела на плантация, но след като подслушала таен разговор на господаря си, той отрязал едното й ухо. За да му отмъсти, Хлое приготвя вкусен сладкиш, в който слага отрова. Вместо от господаря обаче сладкишът бил изяден от съпругата и децата му и те загинали в страшни мъки. По заповед на господаря робинята била обесена, но според легендата духът й вече повече от 200 години не намира покой. Тя обикаля мястото, на което е живяла, и преследва и плаши хората, които преминават оттам. След като няколко пъти старото имение е напускано от собствениците си, накрая то е разрушено и запустява.

Отново в САЩ, но в градчето Джъстит, щата Илинойс, се подвизава духът на момиче на име Мери, което спира на стоп преминаващите автомобили. Момичето е много красиво, с дълги руси коси и небесносини очи и е облечено в бяла рокля. Момичето се качва в колите и дори разговаря с шофьорите, но когато минат край местното гробище, внезапно изчезва. Така шофьорите разбират, че са си имали вземане-даване с призрак и плюейки в пазвите си, повече никога не минават през това място.

Един от най-старите известни призраци е „Дамата в кафяво“. Тя се появява още през 1835 г. в замъка Рейнхем хол в графство Норфолк, Англия. Човекът, пред когото тя се появява, я описва като красива дама, облечена в кафява сатенена рокля. Сто години по-късно духът дори позволява на фотографа Индре Шира да го заснеме. Смята се, че Дамата в кафяво е Дороти Тансхед, богаташка съпруга, която била затворена в замъка заради изневерите си.

Монах

През 1966 г. фотографът Ралф Харди посещава Националния музея в Гринуич, Англия. След като проявява лентата, той с изненада вижда, че на една от снимките е запечатана фигурата на мъж, който се изкачва по едно от стълбищата. Харди се кълне, че докато е снимал, около него е нямало друг човек. Освен това мъжът от снимката е облечен в доста странно облекло, характерно за средновековието. Кой е мистериозният призрак така и не става ясно. Три години по-рано, през 1963 г., в Нюбай, Северен Йоркшир, свещеник прави любителски снимки в местната църква. При проявяването на филма на една от снимките внезапно се появява монах с бледо аскетично лице и дълга бяла брада.

Един от новите призраци е „огненото момиче“. То се появява за пръв път през 1995 г. в Западна Англия. При пожар в обществена сграда един от пожарникарите забелязал, че насред пламъците стои малко момиче, и се опитал да се доближи до него, за да го спаси. Когато се приближил обаче, момичето внезапно изчезнало. Според легендата момичето е малката Джейн Шарм, която триста години по-рано, през 1677 г., загинала в пожар, който самата тя причинила.

В щата Колорадо в САЩ има един хотел – „Стенли“, който е известен с това, че гостите му чуват детски гласове, а в сградата такива няма. В същия хотел посетителите ги очакват и др. неприятни изненади. Багажът им често е отарашен и някои вещи липсват, а през нощта те са събуждани от скърцане, вой и др. звуци, които карат кожата им да настръхне. Според легендата всичко това е причинено от духа на бившия собственик на земята, върху която е построен хотелът, лорд Денървийн.

Оръжие

Следващата призрачна дестинация отново е с адрес САЩ. В средата на XIX век местният жител Оливър Уинчестър започва да произвежда огнестрелни оръжия от известната марка. Духовете на убитите от неговите оръжия хора се съюзили и изпратили проклятие, което в продължение на два века тегне върху потомците на оръжейника и ги погубва. Снахата на Оливър решила да послуша съвета, даден й от медиум, да построи повече стаи в къщата и всяка вечер да спи в различна от тях, за да обърка призраците. До смъртта й през 1922 г. къщата вече имала над 150 стаи.

Един от най-известните замъци в света - Единбург в Шотландия, също има свои призраци, при това не един, а двама и то музиканти - гайдар и барабанист, загинали в подземията му. Те обаче се смятат за мили призраци и се появяват не за да правят лошотии, а в случай на опасност да предупредят живеещите в замъка и околностите. В същия замък има и трети призрак, на Сивата дама, която според легендата е аристократка, изгорена като вещица и магьосница.

В старинния мексикански град Гуанахуато и днес съществува една 200-годишна къща, в която се разхожда призракът на бившия й собственик Тадео Фухенсио Мехя. След като съпругата му умира, той решава да осъществи контакт с душата й по един страшен начин – като убива невинни хора и по тях изпраща в отвъдното послания на любимата си. Според хора, нощували в къщата на убиеца, цяла нощ в нея се чували сърцераздирателни вопли и писъци на убитите от стопанина жертви.

Кукли

Отново в Мексико се намира и Островът на куклите, на който всяко дърво е „украсено“ с уродливи и деформирани кукли. Според легендата в средата на миналия век тук се заселва мъж,който бил посетен от духа на удавено момиче. Духът поискал от мъжа да го последва, но той отказал и за да го омилостиви, решил да украси дърветата с кукли. Мъжът разказал на своите приятели за случилото се, но няколко месеца по-късно той все пак бил открит удавен във водите на острова. Според легендите всяка нощ окачените по дърветата кукли оживявали и започвали да си говорят.

В далечна Индия има едно място, което се нарича Форт Бхангар, и за него се твърди, че е обитавано от много духове. Толкова много, че местната власт е поставила табели, които предупреждават хората да не влизат в крепостта преди изгрев и след залез слънце. Според легендата някога тук живял могъщ магьосник, който се влюбил в красива принцеса и се опитал да я спечели чрез черна магия. Опитът му обаче завършил с неуспех. Разочарован и разгневен, магьосникът проклел всички живеещи във форта да се превърнат в призраци.

Сред местата, където има най-много призраци и духове, е и Гората на самоубийците на планината Фиджи в Япония. Всяка година над 100 човека избират да сложат тук края на живота си, а техните духове остават в гората.

В далечна Австралия също има страховито място, свързано със съществуването на духове.

То се намира в Нов Южен Уелс и се нарича имението Монте Кристо. Според легендите тук са се разигравали истински жестоки трагедии, свързани със смъртта на бременна жена и момче, загинало по време на пожар. Според местните жители обаче всички тези истории са всъщност реклама, която цели привличането на туристи и на посетители в имението. А така описваните страхотии и ужасии на практика никога не са случвали и са изцяло плод на фантазията на сегашните собственици на имота.

Жертви на чума населяват кървав остров

На територията на Италия, между Венеция и Лидо, се намира остров Повелия, известен и като „Кървавия остров“. Някога тук била построена психиатрична болница, пациентите на която често се оплаквали, че чуват гласове и че виждат силуети на нематериални човешки същества. Всъщност през средновековието тук на острова били захвърляни труповете на жертвите на чумата, както според запазените документи те били повече от 160 хил. души.

След получените жалби и оплаквания през 1968 г. психоболницата в Повелия е закрита. А днес целият остров е затворен за посещения.

Родният Кики се изгуби

За разлика от англо- и испаноезичните държави в България повявяващите се призраци не са толкова често явление. Може би най-популярният от тях бе полтъргайстът Кики, появил се през 90-те години в Пловдив и разговарящ с 11-годишната Даниела Мичева. След като стана обект на невероятно медийно внимание, Кики изведнъж изчезна за десетина години, за да се появи отново в началото на новото хилядолетие при своята стара приятелка след завръщането й от Америка в България.