0

Х отел, смятан за едно от най-големите свърталища на духове в света, е отворен за гости - но само ако сте достатъчно смели.

„Банф Спрингс“ (Banff Springs) в Албърта, Канада, се намира в изключително живописна местност, която обаче нe бива да заблуждава посетителите, че са попаднали в рая, защото може да се окаже, че всъщност се намират в ада.

Сградата е построена през 1888 г. и първоначално е била дървена конструкция. Създадена е заради необходимостта от хотел за богатите хора, пътуващи с канадската тихоокеанска железница по това време.

Железницата

Вицепрезидентът на железницата Уилям Ван Хорн гледал на мястото като на спирка и дестинация за пътуване от световна класа, най-вече заради спиращата дъха планинска природа и естествените горещи извори. Голям пожар през 1926 г. напълно унищожава хотела и е извършена цялостна реконструкция, а новата сграда била построена като шотландски замък с кули и каменни стени.

През 30-те години на XX век мястото се радва на огромна популярност, когато известни личности и кралски особи започват да се стичат в хотела. Бързо става известен като Замъка на Скалистите планини.

Хотелът има 768 стаи за гости, които са превъзходно обзаведени, с уютни стаи, скрити в тихите кътчета на замъка, до отворените апартаменти с изглед към планинските върхове на Албърта. „Банф Спрингс“ предлага широк набор от дейности на открито, включително ски спускане, ски бягане, шейна с кучешки впряг, кънки, голф, риболов, рафтинг, конна езда и много други вълнуващи дейности. И всичко това звучи прекрасно, докато гостите не се сблъскат със странностите на хотела, обитаван от демонични създания.

Тайна стая

Едно от първите мистериозни неща, на което се натъкват гостите, е, т. нар. тайна стая. При изграждането на оригиналния дървен хотел архитектът на проекта допуснал „голяма грешка“. Една от стаите била построена без прозорци или врати. Местните твърдят, че тази информация дори не е била споделена със собственика на хотела. „Тайната стая“ обаче е открита след избухването на пожара през 1926 г. Ловците на духове казват, че призраци често могат да бъдат видени да се разхождат около тази стая.

873

Banff Springs има и друга странна стая, която може да предизвика ужас дори у най-хладнокръвните посетители. Легендите разказват, че една от стаите е била сцена на убийство и в нея е загинало цяло семейство. Оттогава вратата на стая 873 е зазидана и изглежда като част от стената в коридора на хотела. Много от посетителите твърдят, че са виждали привидения да излизат или да влизат през зазиданата врата. Медиуми, които са идвали тук, казват, че духовете на убитото семейство обикалят мястото, на което са загубили живота си и търсят жертви.

Зазиданата врата на стая 873.

 Зазиданата врата на стая 873.
immrfabulous.com

Много хора споделят, че сънуват призраците как искат да ги завлекат в Отвъдното. А други гости казват, че се подхлъзват точно в този коридор, въпреки че е постлан с мокет. Една посетителка се оплакала, че е получила изгаряне на китката като от течен азот. Метафизици обясняват инцидента с природата на призраците. Те отделяли плазма с много ниска температура, когато сграбчат някого.

Булка

Сред многото ужасяващи разкази за Banff Springs се отличава и историята за една мъртва булка. Гости на хотела твърдят, че из сградата се разхожда призрак, облечен в бяло.

Гостите на хотела разказват за призрачна булка, която се разхожда по стълбите.

 Гостите на хотела разказват за призрачна булка, която се разхожда по стълбите.
FAIRMONT BANFF SPRINGS HOTEL

Според спомените на по-възрастни посетители жената паднала по стълбище и си счупила врата, след като роклята й се е запалила. Мъртвата булка е виждана често на стълбите на хотела, както и да танцува в балната зала.

Хотел Banff Springs

 Хотел Banff Springs
istock

Много очевидци потвърждават историята, добавяйки още, че са виждали дори пламъци по роклята на призрака. Персоналът на хотела също никога не остава сам в сградата и твърди, че „странни шумове“ могат да бъдат чути от младоженския апартамент, въпреки че е празен.

Звънецът

Паранормалният имот може да се похвали с много призраци, но най-популярният от всички тях е Сам Маколи, който е бил пиколо в хотела през 60-те и 70-те години на миналия век. Говори се, че духът му обикаля сградата и той помага на гостите да запалят осветлението в стаята или като носи чантите им. Въпреки това не се знае много за това как и къде е умрял. Знае се само, че 9-ият етаж е едно от любимите му места, но се твърди, че той изчезва, ако се опитате да го заговорите или да му дадете бакшиш.

Село се крие под езерото Миневанка

Хотелът на ужасите има интересна история, но призрачните му обитатели не са единственото мистично нещо в Албърта.

Оказва се, че целият регион на Националния парк Банф може да се похвали със странни явления. Едно от най-впечатляващите места е езерото Миневанка, но малко известно на посетителите е, че девственото езеро крие очарователна тайна под повърхността си: подводно призрачно село.

Част от подводното село.

 Част от подводното село.
thearchaeologist.org

В средата на XIX век на мястото на водния басейн е имало село, което било туристическа атракция заради ресторантите и къщите за гости. Нещата започват да се променят през 1895 г., когато в близост са построени два язовира. За съжаление едно от съоръженията причинява наводнение и селото изчезнало. И до ден днешен подводното село е сред най-големите туристически атракции на Националния парк Банф, а местните разказват, че под водата се намират останките на стотици хора, които никога няма да могат да разкажат историята си.