0

С акраменто, където в местния клуб отиде да играе баскетболната ни звезда Александър Везенков, е не само столица на щата Калифорния, но и истинската американска столица на призраците.

Това за привиденията твърди специализирано предаване по американския тв гигант CBS. Там са най-известните катакомби в Щатите, останали наследство от времената на златната треска и преди тях още. А в тези катакомби буквално гъмжи от привидения. Но не само там.

Паранормално

Като се има предвид дългата и богата в сравнение с други американски градове история на Сакраменто, стават лесно обясними безброй легенди, мистерии и истории за призраци и същества от други измерения. Сгради, които датират още отпреди златната треска в средата на XVIII в., цяла мрежа от улици, заровени под центъра на града, и погребани реки – всички те привличат хора от Америка и света, търсещи срещи с призраците и вярващи на местния градски фолклор за духовете и съществата от другия свят, които обитават фирми и резиденции в целия регион. Експерти по паранормални явления, любители и истински ловци на призраци и туристи са привлечени от столицата на Калифорния, опитвайки се да разсеят митовете или да осъществят свое собствено паранормално преживяване. И тази паранормална активност се наблюдава не само покрай времето около Хелоуин. Все пак не всички търсачи на тръпката успяват да стигнат до собствена среща с привидение. А други буквално всеки ден са нападани от явления и срещи с необяснимото и отвъдното.

Театърът

Театърът е едно от любимите места на призраците в калифорнийската столица. The Sacramento Theatre Company е създадена през 1942 г. и се установява на сегашното си местоположение в историческия център на града през 1949 г. Смята се, че театърът е едно от най-обитаваните от духове места в столицата на Златния щат. Тук витаят поне петима призрака, които обитават сградата и подземията й (също като прочутият фантом в операта от едноименния мюзикъл на Андрю Лоуд Уебър). Най-известният дух от театъра на Сакраменто е Пинки. Казват, че има светеща розова аура или приема формата на кълбо с розови отенъци, което често се вижда около гримьорните и почти никога в залата. Твърди се, че Пинки е бивш директор на театъра. Обаче някои са готови да спорят за джендъра на призрака. Един изследовател на паранормалното осъществява разговор с Пинки и после заявява, че това нещо с розово сияние някога е било актриса и любовница на директора.

Други от театралните призраци са били сценичен работник, оперна певица и една влюбена двойка, пристигнала навремето от Унгария. Театралните призраци са на практика добри и не правят особени золуми. Репертоарът им обикновено включва мигащи светлини, изненадващо скъсващи се копчета от сценични костюми, стъпки и шепот. Тези призраци много обичат да се появяват в огледалата, предимно на актьорите. Последните са свикнали. И дори твърдят, че понякога водят доста смислени разговори, по-скоро монолози от актьорите, а призраците ги слушали. Имало актьори, които опитвали да си репетират реплики с помощта на призраци. Една актриса напразно се опитвала да разучи песен за сцената, но това все не й се удавало. Тогава помолила оперната певица призрак за съдействие и като по чудо веднага успяла да изпее песента.

Тунели

В ранните години от създаването на Сакраменто градът често е бил подлаган на наводнения от двете реки, върхуе които е изграден. След това градската управа решава да издигне града на 20 фута (около 6 метра) над зоната, която се наводнява. Така под центъра на града остава мрежа от тунели. Тези тъмни и зловещи места са обвити в мрачна легенда. Разказва истории за зловещи времена, когато из тунелите се подвизавали множество криминални типове, наркотърговци и се е въртяла контрабанда на стоки и роби, докарвани от Китай Източна Азия. Но там гъмжи и от призраци. Собственици на фирми с достъп до тунелите често съобщават за смущаващи събития и странни шумове. Магазинът Records на K Street (преди да се премести на новото си място) е бил дом на няколко призрака. Сред тях е жена във викториански дрехи и млад мъж, който може да е бил убит в мазето. Това е едно от местата на обиколките с екскурзовод из подземните тунели, като тук атракцията е вечерна обиколка само за възрастни, които подписват декларация за освобождаване от отговорност, ако срещнат призраци и последните им направят нещо лошо или пък получат инфаркт от преживяното.

Гробище

Съвсем разбираемо сборище за призраци е старото гробище, датиращо от 1849 г. Най-често нощно време тук може да бъде забелязано привидение на младо момиче, което си играе близо до надгробния камък на починало дете. Срещат се и двойка, облечена в черно и дори куче, което следва посетителите из гробището. През месец октомври покрай Хелоуийн градското гробище предлага вечерни обиколки с фенери с екскурзовод, когато посетителите могат да чуят истории за някои от духовете, за които се смята, че обитават територията.

Друго свърталище е градската библиотека. Това е свърталището на мистериозна дама в червено, която всички наричат Бижуто в короната - по романа на Пол Скот „Перла в короната“, където най-често се задържа около първото издание на книгата. Любопитно е, че колкото и да местят книгата, Бижу в короната все около нея се навърта. Други смущения включват необясними шумове, затваряне на врати и книги, които не са там, където трябва да бъдат при първи (или втори, или трети) поглед и след това внезапно се появяват. В библиотеката най-наситеното с паранормална активност място е Sacramento Room – специализирана зала за справочници и литература за града.