0

П олитическата платформа „Пенсионерите заедно“, Партията на пенсионерите, Блокът „Пенсионерите заедно“ и Демократическата партия на пенсионерите в Хърватия подписаха коалиционно споразумение.

Те възнамеряват да се явят с обща платформа на парламентарните избори, като една от основните точки в програмата им е да осигурят увеличение с 200 евро минималната пенсия, предаде хърватската агенция ХИНА.

„Съставът на коалицията ясно показва, че ще се явим на парламентарните избори през 2024 г. в коалиция с пенсионерите, от които повече от половин милион едва свързват двата края“, се казва в изявление на „Пенсионерите заедно“, цитирано от БТА.

Само с подкрепата на избирателите, особено на пенсионерите, може да бъде решен най-големият им проблем, а това е проблемът с растящата бедност сред пенсионерите, която заплашва две трети от 1,2 милиона пенсионери, се казва още в изявлението.

От Блока „Пенсионерите заедно“ настояват, че най-ниската пенсия не може да бъде по-ниска от сумата, получена чрез умножаване на годините осигурителен стаж по 20 евро. Според тях предложението им ще реши проблема на над 300 000 пенсионери с минимални пенсии, защото пенсиите им ще се увеличат с около 200 евро.

Партиите, подписали коалиционното споразумение, казват, че чрез предложенията им може да се постигне увеличение на пенсиите от сегашните 42% от средната месечна заплата за страната, което е около 500 евро, на 60% от средната заплата, или 720 евро.

*Автор: Цвета Дилова