О ризът става не само за гарнитура и свръзка в едно ястие. Но пък за него много добре важи онова митично описание за единствения пръстен, който свързва и владее останалите от „Властелинът на пръстените“. И тук така. Може да се каже, че е и в основна роля, и в поддържаща. А идеите за ястията са от receptite.com.
С тиквички и кашкавал
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 домат или доматено пюре
- 150 г ориз
- 300 г тиквички
- 50 г брашно
- 3 скилидки чесън
- копър
- 150 г кашкавал
- подправки по избор
Начин на приготвяне:
Лукът се запържва с моркова, добавя се оризът и се пържи, докато стане прозрачен, добавя се домат на кубчета и се налива малко вода и се оставя да къкри, докато водата се изпари. В йенски съд се слага сместа, отгоре се слагат тиквички, нарязани на колелца и оваляни в брашно. Слагат се копър и чесън, капва се малко олио и се пече до готовност на тиквичките. Накрая се слага кашкавалът и се дозапича.
На кюфтета
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. ориз
- 1 глава лук
- 2 яйца
- 100 г настърган кашкавал
- магданоз
- 1 с.л. червен пипер
- галета
- олио
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява, смесва се с едното яйце, с кашкавала, ситно нарязания лук и магданоз. В купа се разбива второто яйце с червения пипер. С намокрени ръце се оформят топчета от оризовата смес, потапят се последователно в яйцето, галетата и пак в яйцето. Пържат се в силно сгорещена мазнина.
С праз и гъби
Необходими продукти:
- 1 стрък праз лук
- 2-3 с.л. домати от консерва
- 1 ч.л. сол
- 200 г ориз
- 100 г цели мариновани гъби печурки
- 1 морков
- 2-3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Оризът се накисва в купичка с вода. Празът се почиства, измива и нарязва на колелца. Гъбите се отцеждат от маринатата и се оставят цели. Морковът се измива и нарязва на кръгчета. В тавичка се зареждат подготвените зеленчуци. Оризът се отцежда добре от водата и се добавя в тавичката. Отгоре се наливат 3 ч.ч. вода и 2-3 с.л. домати от консерва. Разбърква се. Гозбата се наръсва със сол и се полива с 2-3 с.л. олио. Пече се на 200 градуса 40-50 минути.
Постни зелеви сарми
Необходими продукти:
- 200 г стерилизирани гъби печурки
- 1 ч.ч. ориз
- 1 кисела зелка
- 2 моркова
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Гъбите, морковът и оризът се сваряват. След това се нарязват на дребно. Зелевите листа се отделят и в тях се слага от плънката. Готовите сармички се заливат с вода и се пекат при предварително загрята фурна. Пекат се да хванат коричка. Внимавайте, когато водата от тавичката изври, да доливате, за да могат листата да се сварят както трябва.
С маслини на фурна
Необходими продукти:
- 300 г ориз
- 1 глава лук
- 30-35 маслини
- олио
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в 5-6 с.л. олио. Добавя се добре измитият ориз и се запържва, докато стане прозрачен. Наливат се 900 мл гореща вода, посолява се на вкус, слагат се маслините и се изсипва в тава. Пече се в умерена фурна около 30 минути, до сваряването на ориза. Изважда се от фурната, защото иначе оризът става сух. Поръсва се със смлян черен пипер.