0

П етър Дънов е смятал лекарите само като асистенти на природата, по-специално на космоса. А също че именно природните сили и благини са тези, които могат да ни излекуват. Най-силните лековити сили той виждал в слънцето, водата, въздуха, разходките сред природата, съобразената физическа активност и единението в душата с космическата енергия. Дънов съветва какво и как да се използва за различни видове болести. Казвал е: Болестта е от теб, а здравето е от Бога.

Мнозина отричат неговите съвети, някои направо го смятат за шарлатанин, но има такива, които вярват само на тях и се кълнат, че Дънов е получил информация свише, защото си е отворил съзнанието към по-висшите нива. Определено в неговите здравни послания личи съобразяване с хилядолетната народна медицина по българските земи, определяна за една от най-добрите подобни в света.

Дънов е смятал, че човек трябва да се опитва да живее в хармония с космичните закони - свързване с енергиите в природата - разбирателство и любов към ближните - правилни мисли, чувства и действия. Казвал е философски, че „който се лени да става рано, да посреща ранните слънчеви лъчи, колкото и да се грее на обедните лъчи на Слънцето, той нищо няма да придобие”.

У нас се появи нова „Книга за здравето“ с лечебни рецепти на Петър Дънов. Луксозното издание на „Кръг“ излиза за 160-годишнината от рождението на Учителя и 80-годишнината от смъртта му, които се навършват през 2024-а.

Да предпазва околните от болести и да им покаже пътя към смирението и вътрешното равновесие – на това Петър Дънов посвещава почти целия си живот. Джобният том е предимно с практическа насоченост, като в него са включени най-важните съвети и лечебни рецепти на Дънов, обхващащи състояния от целия медицински спектър: от безсъние, липса на апетит и нервност, през анемия, артрит и кожни проблеми до диабет, болен стомах, белодробни заболявания и много др. Но читателите ще намерят също инструкции за физически упражнения и препоръки за вкусна и полезна храна, които ще са от полза на всяко семейство и домакинство.

В просторния увод на „Книга за здравето“, който запознава с живота на Беинса Дуно, както самият Дънов се прекръства, авторката Александра Минева споделя: „Мъдростите на Учителя, събрани тук, са безценен наръчник за по-добър живот и едва ли някога ще загубят своята актуалност. Точно обратното – предпоставките, че все повече хора ще се обръщат към тях и ще ги следват, са налице“. И наистина 8 десетилетия след смъртта на Дънов последователите му продължават да се множат, а влиянието му отдавна излиза далеч извън границите на страната ни. Основател на Всемирното бяло братство, той се нарежда сред най-значимите личности в българската история и духовна култура.

Отдава живота си на своето собствено религиозно-философско учение, чиито основни принципи са любовта, мъдростта, истината, справедливостта и добродетелта. Но освен ярката си философия той завещава множество конкретни знания по отношение на здравето, като неизменно следва максимата, че духът и тялото са едно цяло. В неговата школа теоретичните знания са съчетани с духовни практики, методи за самоусъвършенстване и упражнения за дишане и за контрол на негативните емоции.

Бялото братство играе паневритмията.

 Бялото братство играе паневритмията.
Телеграф

За какво служат болестите:

- Болестите са необходими за вашето пречистване – физическо и духовно.

- Болестите имат възпитателно значение – те пречистват, каляват и продължават живота.

- Когато човек боледува, има да дължи на някое същество. Като боледува, той му се изплаща. Обаче ако се обърне към Бога и му се помоли, Бог може да заплати за него и да го освободи, той оздравява. Не е достатъчно само да се констатира болестта, тя трябва да се лекува и изгони вън. Всяка болест е особена задача, с която трябва да се справите. Болестите се дават, за да се научи човек на смирение.

- Дойде една болест, тури те на легло; дойде друга болест – пак те тури на легло, и така, докато не научиш урока си, болестите няма да те напуснат.

- Не прави ли човек гимнастически упражнения доброволно, насила природата ще го застави – ще дойде някоя болест и тогава ще – не ще, ще се върти в леглото от болки ту на една страна, ту на друга.

- Болестите, страданията са методи, чрез които природата си служи, когато иска да застави човека да мисли.

- Болестите са нужни, те служат за тониране. Хората стават по-меки, по-чувствителни, когато са боледували.

- Болестите са вашите барометри. По тях се съди докъде сте стигнали и какво ви липсва. Засега те представляват отрицателната страна на вашия живот.

- Здравето е качество на човешкия дух и човешката душа.

- Инертната сила в човека трябва да се асимилира по някакъв начин, затова природата е допуснала болестите като метод за лекуване. Болестта изхвърля всичко непотребно вън.

- Болезнените състояния са едно укрепително средство за този, който разбира.

- Стъпалата, кръстът и вратът са трите най-уязвими точки на човека – те трябва да бъдат винаги топли.

- Болестта е разплащане. Ял си, пил си, безобразия си правил – ще плащаш.

- Болния ще го посетите преди заболяването му, а не когато е болен. Докато боледува, той се учи. Болестта е благословение; болният е като бременната жена, която ще ражда, тогава има нужда от бабуване.

- Когато природата види, че някой се е натоварил много, тя му праща болест да отнеме част от материята му.

- Болестта не обича шум, тя търси тихи места.

- Болестта по наследство не може да се предаде.

- Болестите са велико благословение за човека при сегашните условия на развитие.

- Болестите са живи същества, които търсят място за живеене.

- Болестите идват да възстановят нарушението, което някога сте извършили в природата. Те идват да възстановят нарушеното равновесие на организма ви.

- Аз не съм виждал нито една болест да е дошла за зло. Всяка болест носи благословение. След всяко боледуване човек става по-благоразумен, по-досетлив, по-благороден, влиза в положението на другите хора.

- Болестта е от теб, а здравето е от Бога.

- Ако сте неразположени, вижте коя от трите заповеди сте нарушили: не убивай, не кради или не лъжесвидетелствай.

- Болестите са необходими за сегашния човек – те изгарят физическата и духовната нечистота в човека. Лошите мисли и чувства покваряват живота, както ръждата разяжда желязото.

- Как се появяват болестите

- В организма остават често утайки, от които се образуват болестите, които ние наричаме ревматизъм, артрит в краката, ръцете, ставите. Ако сме умни, можем да сложим преграда, голяма стена, да не позволяваме на тези утайки и на микробите да ни владеят.

- Апостол Павел казва, че плътта противодейства на духа, и обратното. Не можем да примирим тези два закона, то е немислимо, защото те имат диаметрално противоположни движения – единият се движи напред, а другият – назад. Законът на противоположностите е закон, който разрушава хармонията, щастието. Неразположен си, мразиш, одумваш, нещастен си – ти си в закона на противоположностите.

- Когато заболеят известни клетки, всички клетки, останали здрави наоколо, съчувстват и бързат по някакъв начин да премахнат злото. Клетките, образуващи мускулите, са заети с поддържане стойката на тялото и свързването на отделните части. Клетките на стомаха са заети със смилането на храната и т.н. Кръвта е общият капитал, съдържа всички хранителни елементи, необходими за поддържане на живота на това многолюдно общество – човешкия организъм, в който всичко е разпределено с математическа точност. Щом се изгуби нещо от това вътрешно равновесие, настава обща криза. Онези клетки, които престават да извършват своята длъжност, стават вредни и заради общото добро трябва да се изхвърлят навън.

Един сангвиник не може да се лекува по същия начин, както може да се лекува един холерик, защото организмите им са различни, имат различни елементи, които реагират по различни начини. Според мен всички болести, които сега съществуват, се дължат на дисхармонията, която се явява в божествената виделина. За да се разбере тази виделина, трябва да имате духовно зрение, а дали го имате, се познава по известни белези в очите, около зеницата, известни петна, които показват до каква степен е развито това чувство у тях.

- Смъртта произтича от преобладаващото състояние на материята. Като резултат на това състояние се явяват ред аномалии, желания, които запушват кръвоносните съдове. От преяждане пък, в широк смисъл преяждане, се явява задръстване на нервната система, вследствие на което кръвообращението не става правилно. Тогава настава процес на втвърдяване на артериите, при което те губят своята пластичност. И най-после духът се принуждава да напусне тялото – това е смъртта.

- Щом храната не се смила добре, и кръвта не може правилно да се пречиства. Тогава около ставите се натрупва полуорганична материя във вид на утайки. За да не изпадате в лоши настроения и болезнени състояния, работете за подобрение на стомашната система.

- Болестите не са за всички хора, а само за онези, които се отклоняват от Божия път. Лекарите са необходими само за грешните хора, но не и за праведните. Праведният е лекар сам на себе си.

- Дойде някаква болест, я разстройство някакво на мозъка, я на стомаха. Тази болест сега се явява, но причината ù е отпреди 100, 200, 1000 години, пък и повече, но лекарите не знаят това, не знаят причината за тази анархия и затова не могат и да лекуват.

- Нервните болести най-често се дължат на порочния живот на хората. Неврастеникът е изложен на голямо изтичане на нервна енергия от него, поради което обеднява откъм сили, изтощава се.

- Виенето на свят крие причините си в стомаха. Сърдечните припадъци, болките в слепите очи имат свои причини в психичния живот.

- Когато болестите се дължат на умствени смущения, те засягат мускулната система и белите дробове. Когато смущенията са повече от чувствен характер – засягат сърцето, черния дроб, дихателната система и кръвоносните съдове. Това вцепеняване на кръвоносните съдове, от което хората често умират преждевременно, се дължи на тези вътрешни смущения, които повреждат нервната система. Човек е един кръстопът, където се преплитат милиони космически течения, и ако той се смущава за нищо и никакво, става едно запушване на тези енергии, той се парализира.

- Малокръвието се дължи на малко органическо желязо в кръвта, но и натрупването на голямо количество на желязо в кръвта ражда по-голяма опасност, затова в кръвта трябва да има точно толкова, колкото е определено, било желязо, било друг елемент.

- Понякога, без да сте определено болни, изпитвате тежест в главата, в гърдите или в стомаха.

- Това се дължи на двойника, т.е. на силовото тяло на душата. Който не разбира законите, за да си помогне, ходи от къща на къща при приятели да разказва какво е състоянието му. Никой не може да му помогне. Стягането на главата се дължи на дисхармония в мислите, която внася раздвояване в човека. Стягането на гърдите се дължи на дисхармония в чувствата. Тежестта в стомаха се дължи на това, че не постъпва правилно. Ще си помогне, когато внесе хармония в мислите, чувствата и постъпките си. Щом усети тежест в стомаха си, да стане прав, да тури ръцете си на корема, дясната ръка върху лявата, с палци един срещу друг и си каже: „Всичките ми работи са уредени“.

- В човека се загнездват такива микроби, към които той има предразположение. Те стават съдружници с него и започват да черпят от неговите енергии. Незабелязано той заболява и става жертва на тези микроби. Невъзможно е да се загнезди микроб у тебе, с който да не си в съгласие. Ако си в хармония с божественото начало, невъзможно е да живееш в дисхармония с обкръжаващите и със себе си.

- Според храната на нашия ум, на нашето сърце и тяло ще се определи животът, който може да прекараме на земята. Всички болести се зараждат от нашия ум и от нашето сърце. Стомахът и душата боледуват, защото им даваме лоша храна. Щом няма достатъчно светлина в ума, неврастенията е готова.

- Добрият живот прави кръвта чиста.

- Всяка лоша мисъл, всяко лошо чувство отравят кръвта.

- Всяка хапка, която не се придружава от добра мисъл и добро чувство, носи за стомаха отрова.

- Някои хора се оплакват от ревматизъм и намират, че влажните стаи, в които са живели или живеят, са причина за това. Ако влагата беше причината, тогава как ще си обясните заболяването на една богата жена, която никога не е живяла във влажни помещения, винаги е живяла в комфортна обстановка, а е скована от ревматизъм. Истината седи в това, че и бедната, и богатата не са изпълнявали Божиите закони, затова са се разболели. Ако бедната се премести да живее в суха стая, дали ревматизмът ще изчезне? Причината за ревматизма не е във влагата. Войници на фронта лежат във влажни окопи, но едни се разболяват, а други – не. Който има нечиста кръв, лесно се простудява, както и лесно се заразява. Греховете на хората внасят отрова в кръвта им и с това стават причина за простуда, за зараза и прочие.

- Понякога причините за туморите са извратяване проявите на любовта. Яви ли се у човека алчност, това показва, че известен брой клетки се диференцират, искат да живеят самостоятелно, да не се подчиняват на общия ред в организма, образуват нова държава със свободно управление. Така работят те месеци, години, докато дойде лекарят със своята артилерия срещу тези непокорни поданици и започва да ги бомбардира. Някога той успява да ги изгони навън, а най-често човек се отправя за онзи свят. Има един начин за лекуване на туморите – чрез присаждане. Както става присаждане в плодните дръвчета, така може да стане присаждане и в организма – да се заставят соковете да вървят нагоре. Когато енергиите в живия организъм спират, на мястото, дето спират, се явява подутина, която лекарите наричат тумор. Който разбира законите на присаждането, той ще може по един или по друг начин да насочи енергиите в организма да потекат и през нея тя напълно изчезва. Ако новите клетки успеят да вземат соковете на клетките, които образуват тумора, той няма да има условие за развитие и напълно ще изчезне.

- Бързото дишане, бързото ядене нарушават координацията на органите. Молитвата е един добър метод за координиране на органите.

Дъновисти посрещат изгрева на Рила.

 Дъновисти посрещат изгрева на Рила.
Телеграф

Три съвета

- Ето три от десетките рецепти на Учителя, събрани в „Книга за здравето“.

При безсъние

- Изпий 2–3 чаши гореща вода, като се изпотиш, изтрий се със суха кърпа, помасажирай се, преоблечи се, изпий още 1 чаша гореща вода и си легни. За освежаване тези бани може да ги правиш два-три пъти седмично.

При висока температура

- Ако детето ви има висока температура, дайте му първо очистително, след това да изпие 1 чаша гореща вода, после картофена супица или компот от ябълки или сливи. Ще го поразтриете хубаво, ще го завиете да се затопли.

При главоболие

- Ще изпиеш две-три чаши гореща вода на глътки, ще вземеш рициново масло, ще изчистиш стомаха си, ще направиш една топла баня и ще си легнеш. Във водата малко ще стоиш.

Гробът на Дънов в София, квартал Изгрев.

 Гробът на Дънов в София, квартал Изгрев.
Телеграф