0

Попфолк певицата Татяна разказва пред „Здраве с Телеграф“ как успява и на 46 години да поддържа впечатляващата си физическа форма. Майката на 25-годишен син – Атанас, споделя интересни неща за начина на хранене и за това как трябва да се отнасяме към спорта като основен фактор за доброто ни здраве. Красавицата споделя и защо е избрала да живее в малък град като Съединение и какви привилегии й носи това.

„Не може само да гледаме какво ядем, а да не се движим. Няма да има ефект и от спорта, ако като се приберем вкъщи се тъпчем като прасета с неподходящи и вредни неща.“ В това е категорична певицата, чиято визия вдъхновява доста млади момичета.

„Спортът е най-голямата инвестиция, която всеки човек може да направи в живота си. Защото ако не сме здрави, не сме работоспособни, не сме креативни, не сме енергични и няма как да изглеждаме добре. Другите фактори, които са ключови за визията ни, са храненето и сънят. Те са свързани и с няколко други неща – дисциплина, воля, добре насочен инат, за да водим един наистина здравословен начин на живот. И всичко това след време ни се отблагодарява чрез нашата физика и визия. Говорим за съвкупност“, добавя Татяна.

Трудност

„Във времето, в което живеем, много трудно можем да намираме онази чиста храна на бабите и дядовците ни. Аз избрах да живея там, където моето тяло и разум могат да почиват и да се чувстват добре. Живея в къща в малък град до Пловдив и съм благословена, че имам възможността все още да си намирам домашни кокошки, домашни пилета, яйца, зеленчуци и плодове, дори конско... Около мен има много жени, които си гледат животни и градини и съм благословена с това нещо. Освен това, за да печелим пари и да имаме големи къщи и хубави коли, е много важно и с какво се храним. Сама си приготвям храната в повечето случаи. Държа на чистата храна и много хора ми се учудват, че мога да готвя. Дори в случая готвя по две неща, защото синът ми, който също спортува, иска да качва, а аз в повечето случаи искам да свалям. Обикновено ям много риба, особено сега през лятото я препоръчвам заедно с много салати и поне 2-3 литра вода на ден. Всичко това заедно с 2-3 тренировки ще им се отблагодари на 100 процента“, сигурна е певицата.

Ограничения

По отношение на това, което наистина трябва да избягваме, Татяна разказва, че още от ученичка е изключила от менюто си газираното. „Не ям пържено, а тестени изделия си позволявам супер рядко. При това държа да отбележа, че и аз като всеки нормален човек обичам абсолютно всичко, но ми е много по-важно какво е полезно за моето здраве. Мисля, че тези неща наистина трябва да се избягват. Може да добавим сладкото и цигарите. Обичам сладки неща, но гледам да си позволявам веднъж или два пъти в седмицата, например черен шоколад. Ако се пуши, това трябва да е ограничено до минимум. Обратното, трябва да се ядат много зеленчуци, плодове и да се пие много вода. А месото трябва внимателно да се подбира. Аз лично не пазарувам от големите маркети пилешко месо. Сложно е, но винаги има начини, когато човек иска да се погрижи за себе си. В живота си ние може да даваме купища пари за какви ли не глупости и придобивки, а здравето го оставяме на заден план. А то е най-важното“.

Активност

Много е индивидуално да се прецени колко точно време трябва да се отделя седмично за спорт или някаква друга активност. Всеки организъм е различен. Общо казано, е добре човек да извършва някакви физически упражнения два или три пъти в седмицата. Не е задължително да бъдеш във фитнес и в повечето случаи хората обичат да се оправдават, че им е адски натоварено, нямат време да ходят в зала и т. н. Повярвайте, че винаги има начин. Задължително трябва да се изразходва енергията и калориите. Спортът е най-доброто лекарство. Не да пием какви ли не неща, уж енергийни, които да ни вдигат и да се чувстваме добре. От собствен опит съм го установила. В годините, в които спортът ми стана рутина, има доста моменти, в които се чувствам адски изморена и си мечтая да си легна. Обаче дисциплината и онова чувство на отговорност, което съм придобила, ми казват: Жива-умряла ти трябва да влезеш в залата. И зорът е, докато вляза. В момента, в който съм в залата, само след 15 минути всичко се е променило“, признава още красавицата.

Гордост

„Може би нещото, с което се гордея в тялото си, е коремната ми преса. Много по-често може да видим една слаба жена с големи гърди, една слаба жена с дълги крака, но по-рядко жена с коремна преса и може би това си е моята запазена визитка. В никакъв случай обаче не тренирам най-много за корем. Повярвай ми, най-много усилия полагам за долната част на тялото. Но, пак казвам, нещата са много индивидуални при всеки. Зависи от метаболизъм, зависи от структура и т.н. Аз давам сто процента във всичко - и в бедра, и в дупе, и в гръб, и в ръце, и в корем, но може би тази рутина, която имам в годините с коремните преси, помага. Знаем и че мускулът помни. И дори да не правя 10-15 дни коремни, аз пак съм си с оформена преса. И това е заради моето постоянство в годините. Не искам по някакъв да отчайвам някого, по-скоро искам да стимулирам тези, които искат да имат добра визия, но трябва да знаят, че нещата не се случват с един път или с два пъти. Трябва постоянство. Гледам да тренирам 3 или 4 пъти в седмицата по час-час и 15 минути. За разлика от някои хора, които обичат да се излежават и да си почиват по-дълго, аз се депресирам от такива моменти.

Психика

Музиката е надделяла като номер 1, но номер 2 е фитнесът, което съм щастлива, че съм го развила и имам възможността наистина да мотивирам хората. България не ме е оценила в тази посока, но пък имах възможността с 19 момичета от целия свят да се срещна и да покажа коя е Татяна в конкурса за най-вдъхновяваща жена. Показах как се храня, как се движа и как поддържам тази визия на 46 години, които за мен са само една цифра. Не мога да ги асимилирам като толкова. Това, че си 30, 40, или 50 и вече не ставало, са само оправдания. Всичко е в главата. Всичко е начин на мислене. Ако ти приемеш, че си нещастен, че си демотивиран, че не можеш да успееш... никога няма да успееш. Когато в теб има добра енергия и позитивни мисли, ще ти се случат хубави неща. Искам хората да повярват, че всичко е възможно“.

Разработила е чай, който връща и страстта в леглото

„Заради моята визия много хора започнаха да ми пишат за съвети. Доста обаче не искат да спортуват и поне казват, че нямат време. За тях направих чайовете за прочистване от токсините и за поддържане на линия и сваляне на мазнини“, разказва Татяна за едно от последните си начинания.

„Чайовете са изцяло на билкова основа и съм щастлива, че имам клиенти не само от България, но и от Лондон, Германия, Гърция, Нидерландия... И когато виждам резултати от тях и при хора, които не спортуват, действително си казвам: „Уау! Значи нещата работят“. Може би около половин година ми трябваше, за да подбера конкретните билки за точно тези чайове. Избирах комбинации от билки като един химик, за да бъдат хем вкусни, хем полезни. Интересното е, че в чая за изчистване от токсините за първи път има съставката йохимбин – онази хормонална съставка, която влияе и на либидото. Повече казват, че действа при мъжете, но аз смятам, че има ефект и при жените. Хем слабееш, хем ти се случват хубави неща“, споделя още Татяна.