0

П ианист и композитор с респектираща кариера зад гърба си, Мария Каракушева представи новата си композиция Nine, вдъхновена от сина й Кристо, а на 4 декември кани на вълнуващ пиано рецитал.

- Живеем в трудни, провокативни за духа времена. Как калявате духа си?

- Толкова съм ранима, че според мен е истинско чудо как съумявам да оцелея като артист. Може би любовта към живота и изкуството ми дават голяма сила, а сега имам още една причина да бъда пример за силен дух - Кристо.

- След девет месеца в трепетно очакване на вашата лична еволюция какво бързате да правите най-напред? Къде се насочва артистичната ви енергия?

- В подготовка на предстоящия ми пиано рецитал в Sofia Live Club, където каня почитателите на хубавата музика на 4 декември от 19 часа. Голямата ми цел е да издам следващия си албум със солови клавирни произведения. Отново вярна на собствения си стил, творбите са мелодични разкази без думи. Планирам да реализирам още един сингъл в началото на следващата година.

- Имате много активна дейност и като преподавател. Какви са хората, които ви търсят, за да започнат своя първа среща с пианото? Знам, че някои от тях все пак не са деца?

- Преподаването го определям като хоби - харесва ми да научавам малки и големи да свирят на пиано и да виждам как изпитват удоволствие от новите си знания и умения. Всичките ми ученици са интересни, не само защото са на всякакви възрасти (от 5 до 40), но и защото имат много различни таланти извън музиката и да взаимодействам с тези личности е богатство. Ще дам пример с една от ученичките ми, която е главен асистент в БАН и отличена с множество награди - Александра Миланова, която буквално краде време през нощта, за да свири на пиано. Истинско щастие е да си учител на такива хора.

- Има ли възраст, за да се срещне човек с музиката лице в лице?

- Всяка възраст е подходяща за среща с музиката. Разликата е само в целите - ако искаш да станеш виртуоз, по-добре да започнеш на ранна детска възраст, но ако искаш просто да изсвириш парче на някой любим изпълнител, можеш да се научиш и на 60.

- Изненадахте ли с нещо сама себе си, когато направихте първите си стъпки в майчинството?

- Да, изненадах се от хладнокръвието и спокойствието си. Обикновено знам, че се справям добре с повечето неща, но отглеждане на дете ми беше напълно абстрактна територия. Оказа се, че ако подхождаш без страх, както към всичко останало, отглеждането на дете е истинско удоволствие!

- Имате ли си роли в семейството по отношение на Кристо - как поделяте грижите за него с вашата половинка издателят Пламен Цанев?

- Пламен говори на Кристо на френски, а аз му свиря на пиано. Ако под роли се разбира майката да гледа детето, а бащата да ходи на работа - не сме такова семейство. Пламен ми помага изключително много и наравно с мен отделя време и внимание на Кристо. По този начин получавам и голямата му подкрепа да се развивам в професионално отношение - иначе композицията NINE нямаше да е факт.

- Вие сте недостижима жена, при това съвсем буквално предвид ръста ви за много мъже. Какъв е най-краткият път към една жена музикално?

- Ако е музикант, най-краткият път е да я обичаш наравно с музиката й. Височината е пречка единствено в главите на мъжете.

- Дебютирахте и като филмов композитор, с партитурата за филма “Борсови играчи“. Как се стигна до тази колаборация, как един музикален артист напипва вената на историята, на филма, на дълбочината му?

- Всичко започна с предишния ми албум Hearteclipse. Разбрах, че съм композитор, тип разказвач, и винаги има картина или история зад музиката ми. Много хора, слушайки първия ми солов албум, споделяха, че музиката им звучи филмово. Много от произведенията от Hearteclipse са вече част от късометражни и документални филми и съм щастлива, че режисьорите ме откриват чрез вече издадената ми музика. Така се появи и поканата да композирам музиката за първия си пълнометражен филм - “Борсови играчи”, в който си партнирахме с Иван Шопов и създадохме чудесен саундтрак.

- В Париж покори и френската публика. Имаш ли планове за предстоящ концерт и там?

- В Париж се случи един от най-магичните ми концерти. Рядко явление е да има такава наелектризираща енергия между музиканти и публика и съм щастлива, че ми се случи точно там и точно тогава, когато вече бях бременна. Със сигурност ще продължавам да представям музиката си пред парижка публика и дори планирам да заснема следващия си клип в Париж.

- Какво да очаква публиката от пиано рецитала на 4 декември и кога ще се появи новият ти албум?

- В Sofia Live Club съм изнасяла концерти с всичките си музикални проекти с изключение на соловата ми музика. Избрах да се върна на тази любима сцена и да събера публика за един интимен музикален разказ. Освен новия ми сингъл NINE ще изпълня емблематични парчета от Hearteclipse и все още неиздавани мои произведения, които ще бъдат включени в новия ми албум. А кога ще бъде издаден, зависи изцяло от Кристо.