З а празник или делник пилешкото месо е от най-предпочитаните, а и от най-полезните от масово продаваните на пазара. Традиционно то присъства и в българската, а и въобще в цялата европейска кухня. Ето няколко идеи от rozali.com.
Апетитни бутчета
Необходими продукти:
- 6 бутчета
- червен пипер
- черен пипер
- сол
- босилек
- риган
- чубрица
Начин на приготвяне:
Бутчетата се варят за около 15 минути, за да излезе от тях кръвта и излишната мазнина. В малък съд се забърква смес от червен пипер, черен пипер, сол и сухи подправки - босилек, чубрица и риган. Бутчетата се намазват добре със сместа и се пекат на предварително загрята фурна.
Роле с бекон и кашкавал в сос
Необходими продукти:
- 4 пилешки филета
- 6-7 ленти бекон
- кашкавал, нарязан на пръчици
- царевично брашно за овалване
- олио за пържене
- сол
- черен пипер
- къри
За соса:
- 30 г масло
- 1 с.л. брашно
- 300 мл прясно мляко
- сокът от половин лимон
- магданоз
Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се срязва на две през средата и леко се начуква през фолио. Поръсва се със сол, черен пипер, къри и риган. Върху всяко парче месо поставяме лента бекон, върху нея кашкавалче и навиваме на рулце - ако има нужда, се забожда с клечка за зъби. Така се оформят всички рулца и се овалват в царевично брашно. Загрява се олио в тиган, запържваме рулцата и нареждаме в намаслена тавичка. Загрява се в тенджерка маслото, добавя се брашното, бърка се с тел и сипваме на тънка струя прясното мляко. На умерен котлон да не загори се разбърква, докато се сгъсти. Овкусява се със сол, черен пипер и лимонов сок. Заливат се рулцата със сос и се запичат 25-30 минути в загрята фурна на 180 градуса. Поднасяме с нарязан на ситно пресен магданоз.
В пръстен гювеч
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 4 с.л. масло
- 100 г сурова кълцана наденица
- 200 г гъби
- 100 г бекон
- 150 г пушено топено сирене
- 1 ч.ч. зеленчуков бульон
- 1 лимон
- 2 с.л. горчица
- черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на порции и се запържва в маслото заедно с нарязаната на парчета наденица. След това се изсипва в глинения съд. Отгоре се нареждат гъбите, беконът и сиренето. Добавя се маслото, нарязано на парчета. В разтворения бульон се изстисква лимонът, разбърква се с горчицата и ястието се залива със сместа. Поръсва се с подправките и се пече до готовност в силна фурна.
Може да добавите топено сирене, нарязано на кръгчета.
Дроб-сарма с дробчета
Необходими продукти:
- 500 г пилешки дробчета
- 1 ч.ч. ориз
- сол и черен пипер на вкус
- 3-4 стръка пресен джоджен
- сол на вкус
- 1 глава лук
- 1 морков
- олио за запръжка
За заливката:
- 2 яйца
- 400 г кисело мляко
- 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Пилешките дробчета се почистват и сваряват. След това се прецеждат и като изстинат, се нарязват на кубчета. Лукът се наситнява и се задушава заедно с настъргания морков в олио и малко вода. Прибавя се измитият ориз и се разбърква. Добавят се дробчетата, подправките, сол на вкус и отново се разбърква добре. Изсипва се в тава и се залива с 3,5 ч.ч. вода. Пече се до готовност, докато водата се редуцира. Приготвя се заливката, като яйцата се разбиват заедно с киселото мляко. Добавя се и брашното. Разбърква се и с получената смес заливаме дроб-сармата и допичаме до златисто.
Може да гарнирате с купичка кисело мляко и да поръсите със скълцани зелени подправки.