0

З а празник или делник пилешкото месо е от най-предпочитаните, а и от най-полезните от масово продаваните на пазара. Традиционно то присъства и в българската, а и въобще в цялата европейска кухня. Ето няколко идеи от rozali.com.

Апетитни бутчета

Необходими продукти:

  • 6 бутчета
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • босилек
  • риган
  • чубрица

Начин на приготвяне:

Бутчетата се варят за около 15 минути, за да излезе от тях кръвта и излишната мазнина. В малък съд се забърква смес от червен пипер, черен пипер, сол и сухи подправки - босилек, чубрица и риган. Бутчетата се намазват добре със сместа и се пекат на предварително загрята фурна.

Роле с бекон и кашкавал в сос

Необходими продукти:

  • 4 пилешки филета
  • 6-7 ленти бекон
  • кашкавал, нарязан на пръчици
  • царевично брашно за овалване
  • олио за пържене
  • сол
  • черен пипер
  • къри

За соса:

  • 30 г масло
  • 1 с.л. брашно
  • 300 мл прясно мляко
  • сокът от половин лимон
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе се срязва на две през средата и леко се начуква през фолио. Поръсва се със сол, черен пипер, къри и риган. Върху всяко парче месо поставяме лента бекон, върху нея кашкавалче и навиваме на рулце - ако има нужда, се забожда с клечка за зъби. Така се оформят всички рулца и се овалват в царевично брашно. Загрява се олио в тиган, запържваме рулцата и нареждаме в намаслена тавичка. Загрява се в тенджерка маслото, добавя се брашното, бърка се с тел и сипваме на тънка струя прясното мляко. На умерен котлон да не загори се разбърква, докато се сгъсти. Овкусява се със сол, черен пипер и лимонов сок. Заливат се рулцата със сос и се запичат 25-30 минути в загрята фурна на 180 градуса. Поднасяме с нарязан на ситно пресен магданоз.

В пръстен гювеч

Необходими продукти:

  • 1 пиле
  • 4 с.л. масло
  • 100 г сурова кълцана наденица
  • 200 г гъби
  • 100 г бекон
  • 150 г пушено топено сирене
  • 1 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 1 лимон
  • 2 с.л. горчица
  • черен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на порции и се запържва в маслото заедно с нарязаната на парчета наденица. След това се изсипва в глинения съд. Отгоре се нареждат гъбите, беконът и сиренето. Добавя се маслото, нарязано на парчета. В разтворения бульон се изстисква лимонът, разбърква се с горчицата и ястието се залива със сместа. Поръсва се с подправките и се пече до готовност в силна фурна.

Може да добавите топено сирене, нарязано на кръгчета.

Дроб-сарма с дробчета

Необходими продукти:

  • 500 г пилешки дробчета
  • 1 ч.ч. ориз
  • сол и черен пипер на вкус
  • 3-4 стръка пресен джоджен
  • сол на вкус
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • олио за запръжка

За заливката:

  • 2 яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Пилешките дробчета се почистват и сваряват. След това се прецеждат и като изстинат, се нарязват на кубчета. Лукът се наситнява и се задушава заедно с настъргания морков в олио и малко вода. Прибавя се измитият ориз и се разбърква. Добавят се дробчетата, подправките, сол на вкус и отново се разбърква добре. Изсипва се в тава и се залива с 3,5 ч.ч. вода. Пече се до готовност, докато водата се редуцира. Приготвя се заливката, като яйцата се разбиват заедно с киселото мляко. Добавя се и брашното. Разбърква се и с получената смес заливаме дроб-сармата и допичаме до златисто.

Може да гарнирате с купичка кисело мляко и да поръсите със скълцани зелени подправки.