0

С викнали сме да пръска чар от екрана. В най-нашумелия сериал за годината е неузнаваем. „Пингвина“ е посветен на един от най-колоритните врагове на Батман. Главната роля се изпълнява от Колин Фарел, който влиза в обувките на противен престъпен бос.

Критиците, които са гледали първите епизоди, вече наричат проекта един от най-добрите телевизионни сериали на 2024 г., а представянето на Фарел като най-яркото в цялата история на франчайза. Любопитно е дали Батман ще се появи в сериала, защо звездата от сериала намрази ролята си и какво още се знае за Пингвина.

MAX

И така холивудският актьор Колин Фарел е в главната роля на мафиота Осуалд „Оз“ Коб, по прякор Пингвина. Сериалът се развива почти веднага след събитията в „Батман” на Мат Рийвс. Ридлърът (Пол Дано), който превърна Готъм в руини, също причини хаос на престъпната общност - отнема живота на престъпния бос Кармайн Фалконе (Джон Туртуро), собственик на Iceberg Lounge, оставяйки зейнала дупка на самия връх на Готъм. Това означава, че много скоро сред бандитите от второ ниво ще се разгърне опасна и кървава борба за мястото на кръстник.

Кандидати

Един от тези кандидати се оказва Осуалд Коб (Колин Фарел, почти неузнаваем зад тонове грим), бившата дясна ръка на Фалконе. Коб по дефиниция трябва да отстъпи място на Алберто (Майкъл Зеген), сина на Кармайн. Но наследникът е силно пристрастен към модния наркотик и не може да управлява престъпната империя на починалия си баща.

Потенциал

Никой обаче не вижда в Коб, когото дори партньорите му презрително наричат Пингвина, като опасен съперник

Прекалено смешен, куц, шкембелия и без важни връзки в подземния свят, Коб изглежда не представлява заплаха. Само София (Кристин Милиоти), друга представителка на престъпната династия Фалконе, наскоро изписана от болницата „Аркам“, вярва в потенциала на мафиота. Фаталната жена се опитва да използва Пингвина, за да си спечели място в престъпния елит.

Колин Фарел, който играе главната роля в сериала, обсъжда трансформацията си в антигерой в много интервюта. Говорейки за чувствата си, той признава, че е изпитал странни усещания от собственото си появяване в огледалото и се е сравнил с котка, която не може да разпознае себе си в отражението.

„Когато се погледнете и не се разпознаете, все едно се превръщате в празен лист. Беше невероятно. Много, много силно чувство, почти хипнотично”, казва Фарел.

В друго интервю актьорът се оплаква от количеството грим, който трябвало да носи на снимачната площадка. Според него, след като приключил работата си, той осъзнал, че „никога повече в живота си не иска да облече този ****** костюм и тази ****** глава“. Той се затруднява да отговори дали е готов да се върне в ролята на Пингвина в обозримо бъдеще.

Хленчене

„В крайна сметка просто хленчех и се оплаквах на всички около мен колко много искам това да свърши”, признава Фарел.

Изпълнителният продуцент на проекта, режисьорът на „Батман“ Мат Рийвс, в един от разговорите си с блогъри обяснява защо главният герой на франчайза не се появява в “Пингвина“. „Този сериал предлага напълно нова гледна точка към събитията. Филмът е разказан през обектива на Батман, с някои моменти от гледната точка на Гатанката, но най-вече се фокусира върху главния герой. И ние бяхме много заинтересовани да променим това. Да покажем тази история през очите на Осуалд, София и други герои. И в този случай за тези герои Батман съществува само като нещо далечно. Той е някъде там, но никой не знае къде е“, коментира Рийвс.

Критиците

Криминалната драма според западните критици е вдъхновена от култови филми като “Белязаният“ (с Ал Пачино), „Добри момчета” (с Рей Лиота, Робърт де Ниро, Джо Пеши) и трилогията „Кръстникът”. В същото време в образа на Фарел мнозина видяха класическия телевизионен антигерой от 2000-те, по-специално мафиозата Тони Сопрано от сериала "Семейство Сопрано". Приликите само се засилват от факта, че Пингвина също има властна майка (Диърдри О'Конъл), която му оказва силно влияние. Hollywood Reporter твърди, че поради това е много по-интересно да се наблюдава съдбата на героинята на Кристин Милиоти.

Фарел обаче е на върха на играта си тук, добавяйки фини нотки на уязвимост към герой, когото познаваме от дълго време, смятат критиците.

„Пингвина“ демонстрира как концентрацията на власт, злоупотребата с нея и корупцията водят до социално разделение“, пише Variety.

Възход към властта

„Пингвина“ (на английски: The Penguin) е американски криминално-драматичен сериал, написан от Лорън Ле Франк, базиран на едноименния герой на Ди Си Комикс, създаден от Боб Кейн и Бил Фингър. Сериалът е спиноф на филма „Батман“ (2022), като се фокусира върху възхода на Пингвина към властта в престъпния свят на Готъм Сити. Поредицата е продуцирана от Сикстиът енд Айдахо, Ди Си Студиос, Дилън Кларк Прадакшънс в сътрудничество с Уорнър Брос Телевижън, като Ле Франк е и шоурънър на сериала.

Етапите

В сериала участват Колин Фарел, който играе Пингвина, повтаряйки ролята си от „Батман“, и Кристин Милиоти. Разработването започва от септември 2021 г., като Ле Франк е назначена за сценарист. Ейч Би О Макс поръчва сериала малко след премиерата на филма през март 2022 г. Крег Зобел се присъединява да режисира първите три епизода през октомври, като на режисьорския стол сяда и Хелън Шейвър. Записите започват през март 2023 г. в Ню Йорк, преди да бъдат спрени през юни заради стачката на Гилдията на американските сценаристи от 2023 г. Снимките са подновени в края на ноември 2023 г. и приключват през февруари 2024 г. Премиерата на „Пингвина“ бе на 19 септември 2024 г. в стрийминг платформата Макс.

Сюжетът

Историята се развива една седмица след събитията в „Батман“ (2022), като проследява възхода към властта на Озуолд „Оз“ Честърфийлд Кобълпот/Пингвина в престъпния подземен свят на Готъм Сити.

Главните образи

  • Колин Фарел – Озуолд „Оз“ Честърфийлд Кобълпот/Пингвина, обезобразен престъпен бос и бивш главен лейтенант на покойния престъпен бос Кармайн Фалконе, който е на път да стане крал на престъпността. Фарел казва, че поредицата ще изследва допълнително „неудобството, силата и злобата“ на героя, както и „човека с разбито сърце“ отвъд въвеждането му в Батман (2022).
  • Кристин Милиоти – София Фалконе, дъщерята на Кармайн, която се бори с Кобълпот за контрол на престъпния подземен свят на Готъм след смъртта на баща си.
  • Рензи Фелиз – Виктор Агилар, бездомен тийнейджър, който става шофьор на Оз.
  • Дейдри О'Конъл – Франсис Коб, майката на Оз, която страда от ранна деменция.
  • Кланси Браун – Салваторе Марони, гангстер и мафиотски бос в Готъм, чиято операция за разбиване на наркомрежата в града се превръща в историческо събитие, в която Кармайн е информатор.