0

П ловдивчанин хвана шаран 22,5 килограма от язовир „Ивайловград“, съобщи Съюзът на ловците и риболовците в България на сайта си slrb.bg.

Трофейната риба се закачила на въдицата след пет дни риболов на водоема.

Иван Гърев (на 44 г.) от пловдивското село Царимир и компанията му от Пловдив - Николай, Иво и Боро, прекарали общо седмица на язовир „Ивайловград“ под Сеноклас, в местността Вечния огън.

Време

В началото на престоя им на вода времето е било нестабилно, ветровито и не са имали кой знае каква слука. Поддържали хранително петно на 200 м и вкарвали въдиците с радиоуправляема лодка.


Търпението им било възнаградено чак на петия ден. На 13 август към 8 сутринта, малко след като са презаредили въдиците, ударил голям шаран на Иван. Влезли с лодка в критичните моменти, понеже рибата била много буйна и имало рискове да заплете въдиците на колеги от съседен бивак.

Перипетии

Справили се с всички перипетии и прекрасен шаран с тегло 22,5 кг попаднал в кепа.

Налетял на две накиснати царевички със силиконов косъм. Закачил се е здраво и линията издържала на зверския напън при съпротивата.

Този трофей в действителност е осмислил излета на пловдивчани на язовир „Ивайловград”. Има ли са още няколко доста по-малки шарана, както и каракуди и кефали, за които дори не си струва да се говори. След подобаваща фотосесия трофеят бил освободен.

Хвани-пусни

Рибарската група на Иван твърдо спазва принципа „хвани-пусни“ и по този въпрос няма никакви разногласия.

Затова апелират към всички колеги да пускат уловените от свободни водоеми шарани, за да се съхрани популацията им и да ги имаме и в следващи години.

Уловиха 55-килограмов сом в Дунав

Майстори на кльонка се отчетоха с ефектен 55-килограмов сом, уловен при Ново село, Видинско. Късметлиите даже показаха клип с кадри от битката.

Истински фурор със сериен улов на едри костури са направили пловдивски риболовци на язовир „Пясъчник“. Ловили са от лодка с дребни джигови примамки, а шоуто е продължило от ранно утро докъм обяд. По традиция раираните хищници се активизират с първото есенно захлаждане, а такова представление още през август донякъде е изненадващо. По бреговете положението е без особена промяна - разпъват въдици за шаран на голяма дистанция, захранват и чакат с дни. Някои хващат, други само си чакат.