В манастирските рецепти традиционни български подправки, като джоджен и чубрица, намират широко приложение. Но не само те са в основата на вкусната храна в магерниците (б.р. манастирските кухни). Трябва още и мерак – да е от все сърце, за да си оближеш пръстите, дори при най-обикновените неща. Рецептите са от gotvach.bg.
Ориз
Необходими продукти:
- 1 и 1/2 ч.ч. ориз
- 1 глава кромид лук
- 1 голяма червена или зелена чушка
- 10 черни маслина
- 1 морков
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 малка тиквичка
- 150 г пресни гъби
- сол
- олио
- магданоз, накълцани стръкчета
- 1 с.л. сух джоджен
Начин на приготвяне:
Изплакнете ориза в 7 води и го отцедете. Залейте го с вряла вода 1:2 и оставете да ври, докато абсорбира течността. Отделно в по-голям съд загрейте 80-100 мл олио и запържете последователно накълцания лук, нарязаните на кубчета моркови и чушка, нарязаните на филии гъби. Щом омекнат, добавете маслините, нарязаната на ситно тиквичка и овкусете с малко сол, а може да добавите и черен пипер на вкус. Добавете доматеното пюре, а след като зеленчуците омекнат, прибавете ориза и разбъркайте. Овкусете с подправките и щом оризът е напълно готов, свалете от котлона. Разбъркайте с малко накълцан магданоз.
Кюфтенца
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- 200 г свинска кайма
- 4 скилидки чесън плюс още 3
- 1 малка глава лук
- 1 ч.л. чубрица
- млян кимион на вкус
- 1 дафинов лист
- сол
- черен пипер
- 1 кг домати
- 80 мл олио
Начин на приготвяне:
Омесете каймата с 4 скилидки пасиран чесън, наситнения лук, сол, черен пипер, кимион, малко червен пипер и 2 с.л. олио. Объркайте добре. Оформяйте малки кюфтенца и ги пускайте да се изпържат в сгорещена мазнина. Обелете доматите, като ги бланширате преди това за по 20-30 секунди в гореща вода. Накълцайте ги ситно. Загрейте олиото в тенджера и запържете 3 скилидки чесън за кратко. Добавете доматите и оставете сосът да се свари, докато се редуцира, като добавите дафинов лист. Накрая овкусете със сол и черен пипер. Пуснете кюфтенцата в соса и оставете да врат заедно около 10 минути. Поднесете кюфтенцата по манастирски с малко скълцан магданоз.
Паприкаш
Необходими продукти:
- 1 кг телешко месо
- 1 к.ч. олио
- 3 глави лук
- 2 ч.л. червен пипер
- 2 скилидки чесън
- 6 домата
- 1 кг чушки
- 1 кг картофи
- 2 люти чушки
- 1 к.ч. вино
- 1 ч.л. оцет
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. брашно
- 1 с.л. ситно нарязан магданоз
- 8 с.л. кисело мляко
- сол
Начин на приготвяне:
Изпичате пиперките, обелвате ги, почиствате ги от дръжките и семената и ги нарязвате на парченца. Стривате чесъна с малко сол, прибавяте оцета, виното и 1 с.л. олио. Разбърквате и заливате с тази смес пиперките. Почиствате и измивате месото. Нарязвате го на порции, посолявате го леко и го задушавате в сгорещената мазнина. Прибавяте ситно нарязания лук и също го задушавате. Когато поомекне, поръсвате с червения пипер и брашното, прибавяте обелените и настъргани домати и наливате 1 к.ч. гореща вода. Изчаквате ястието да заври и прибавяте обелените и нарязани картофи. Варите на умерен огън. След четвърт час прибавяте пиперките заедно с маринатата, в която са стояли и лютите чушки. Посолявате и оставяте паприкаша да къкри още 5-6 минути на тих огън. Поднасяте ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.
Джолан
Необходими продукти:
- 1 свински джолан
- 3 печурки
- 1 голяма глава бял лук
- 1 глава червен лук
- 3 кисели краставички
- 2-3 стръка чесън
- 2-3 с.л. олио
- 100 мл бяло вино
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 дафинов лист
- 1-2 зърна бахар
- 1 ч.л. универсална подправка
Начин на приготвяне:
Залейте джолана с подсолена вода. Добавете дафиновия лист и бахара и варете до пълна готовност. Отцедете месото, обезкостете го и го нарежете на дребни късчета. Загряваме мазнината и запържваме за кратко лука и гъбите, нарязани на филийки. Добавяме нарязаните на лентички кисели краставички и запържваме за 1-2 минути. Слагаме късчетата джолан, овкусяваме със ситно нарязан преден чесън, черен и червен пипер и зеленчукова подправка. Заливам продуктите с бяло вино и задушаваме за 10 минути минути на тих огън. Сервираме свинския джолан с гарнитура от пържени картофи и украса от зелени подправки.