0

Боб чорба

Необходими продукти:

  • 350 г боб
  • 1-2 моркова
  • 1/2 глава целина
  • 1 глава лук
  • 2 к.ч. олио
  • 3 домата
  • няколко листа пресен джоджен
  • 1/2 връзка магданоз
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Накиснете предварително в студена вода боба поне за 4-5 часа. След това го залейте с 3 л вода и се слага да се вари. След като кипне се оставя да се вари до леко омекване. Прибавят се олиото и нарязаните на дребно моркови, целина, лук. Около 15-20 минути преди боб чорбата по манастирски да се свали от огъня се прибавят нарязаните на кубчета домати заедно с нарязаните листа джоджен. Посолява се и се освежава с накълцан магданоз. По желание се добавят червен и черен пипер на вкус.

Чорба с пъстърва

Необходими продукти:

  • 350 г пъстърва
  • 1/2 ч.ч. домати от консерва
  • 3 малки глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • масло
  • сокът от 1 лимон
  • сол на вкус
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. магданоз
  • 1/2 ч.л. листа целина

Начин на приготвяне:

В тенджера задушваме нарязания на дребно лук и добавяме доматите. Щом всичко омекне, наливаме 4 ч.ч. вода (или повече) и добавяме предварително почистената и надребнена риба. Варим около 20-25 минути и слагаме подправките (без лимоновия сок) и скълцания чесън. Готвим още 4-5 минути и отдръпваме от огъня. Поднасяме с лимонов сок.

*Рецептите са забелязани в gotvach.bg.