Боб чорба
Необходими продукти:
- 350 г боб
- 1-2 моркова
- 1/2 глава целина
- 1 глава лук
- 2 к.ч. олио
- 3 домата
- няколко листа пресен джоджен
- 1/2 връзка магданоз
- червен пипер
- черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Накиснете предварително в студена вода боба поне за 4-5 часа. След това го залейте с 3 л вода и се слага да се вари. След като кипне се оставя да се вари до леко омекване. Прибавят се олиото и нарязаните на дребно моркови, целина, лук. Около 15-20 минути преди боб чорбата по манастирски да се свали от огъня се прибавят нарязаните на кубчета домати заедно с нарязаните листа джоджен. Посолява се и се освежава с накълцан магданоз. По желание се добавят червен и черен пипер на вкус.
Чорба с пъстърва
Необходими продукти:
- 350 г пъстърва
- 1/2 ч.ч. домати от консерва
- 3 малки глави лук
- 3 скилидки чесън
- масло
- сокът от 1 лимон
- сол на вкус
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. магданоз
- 1/2 ч.л. листа целина
Начин на приготвяне:
В тенджера задушваме нарязания на дребно лук и добавяме доматите. Щом всичко омекне, наливаме 4 ч.ч. вода (или повече) и добавяме предварително почистената и надребнена риба. Варим около 20-25 минути и слагаме подправките (без лимоновия сок) и скълцания чесън. Готвим още 4-5 минути и отдръпваме от огъня. Поднасяме с лимонов сок.
*Рецептите са забелязани в gotvach.bg.