0

С мяната на времето ни разболява. Сигурно се плашите от броя на хората, които подсмърчат и кашлят край вас. Но преди да се запасите със спрейове и капки за нос – ако потрябват, не е зле да припомним няколко добри съвета от вездесъщата баба Ванга.

Започваме с чесъна, за който се знае, че има много целебни сили. Той е част от популярна народна рецепта срещу течащия нос. Вземете една скилидка, която обелете и счукайте много добре. С тампонче се слага в едната ноздра, като другата се притиска с пръсти. След това се слага и в другата ноздра. Прави се 1-2 пъти. Лекарите обаче предупреждават, че това може да е опасно, тъй като чесънът може да влезе навътре в ноздрата и да предизвика алергична реакция. Нарязан лук близо до възглавницата на болния също действа безотказно.

Ясновидката съветва още при хрема да се вземе тампон с памук, който да се напои с бадемово масло и да се маже в носа два-три пъти на ден.

В друга рецепта баба Ванга ни съветва да смесим 15 грама камфор и 50 милилитра спирт. С тампонче от памук се слага от сместа в носа 3 пъти на ден.

Запарка

Хроничното възпаление на сливиците също може да е причина за хремата. Срещу него много добре действа 200 грама счукано ленено семе, които се заливат с 3 литра вряла вода. Кисне 20 минути, след което запарката се прецежда и с нея се прави гаргара по 5-6 пъти на ден.

За друга практична рецепта на баба Ванга са ви нужни 250 грама мед, който се смесва с 500 милилитра силна ракия. Сместа се стопля и с нея се прави по 4-5 пъти на ден гаргара. За още по-голяма ефективност в ракията може да добавите щипка нишадър (амониев хлорид).

Компрес

Ако знаете откъде може да се сдобиете с билката разгонче, може да приготвите компрес. За целта билката се стрива и смесва със свинска мас. Разстила се на мек памучен плат и се прави компрес в областта на сливиците.

Друг илач се приготвя от сушени корени от кукуряк, брашно и вода, но задължително само за външна употреба, защото растението е отровно. Смесвате стритите на ситно корени с брашно и вода до консистенция на тесто. Разточвате на дълга лента, която да обхване цялата шия и врата на болния. След това тестото се ръси със стритата билка и се слага на врата на болния. Закрепва се с бинт или памучен плат. Ако се прилага на възрастни, компресът може да престои цяла нощ. Ако е за деца, не повече от десет минути. Повторете няколко пъти до премахване на възпалителния процес.

Още един вариант на компрес - в 250 мл боза се добавя 1 супена лъжица царевично брашно. Разбърква се добре и се оставя да престои 24 часа. Болното място се намазва със зехтин и върху него се слага компрес от сместа.

Ето и една лютива рецепта. Една супена лъжица смлян черен пипер се смесва със супена лъжица силна ракия и супена лъжица брашно. От сместа се прави компрес и вечер се слага върху веждите и малко над тях. Престоява цяла нощ.

Синузит

Грудки от билката ботурче (дива циклама) се настъргват. Изстискват се по 2-3 капки от билката и се капят в двете ноздри. Повтаряйте процедурата в продължение на 2-3 дни.

Обелете кафявата обвивка на див кестен, вътрешността настържете на ситно ренде. Прибавете малко прясно мляко, докато не го докарате на тесто. Намачкайте няколко мънички топчета, поставете ги в марля и ги сложете в ноздрите за 1-2 минути. Повтаряйте процедурата 2-3 пъти на ден.

Баба Ванга препоръчвала и друг метод, който може да опитате. Вечерта преди лягане поставете миниатюрно парченце прясно краве масло с размер на царевично зърно в едната си ноздра. Легнете, но без възглавница. Целта е разтопеното масло да се разтече по синусите. На другата вечер повторете процедурата в другата ноздра. Редувайте така няколко дни, докато не почувствате облекчение.

Може да капнете 3-4 капки прясно изцеден кромид лук. Задръжте така двайсетина минути, след което се изправете, за да изтече сокът.

Инхалация с лайка отпушва носа

Може би си спомняте от детството си сцена, в която стоите надвесени с хавлиена кърпа над съд с вряща вода с лайка. Тези инхалации все още са по-подходящи, щадящи и ефективни от илачите, които се продават по аптеките. Помагат при запушен нос. За да бъде по-ефективна отварата, залейте 1 супена лъжица цвят от лайка с половин или един литър вряща вода. Може да добавите и 1 супена лъжица сол. Оставете няколко минути да се охлади. Покрийте главата на внучето с кърпа и го накарайте да се наведе над купата и да вдишва. Тази процедура е приложима само при по-големите деца в училищна възраст, защото по-малките могат и да се изгорят.

Автор: Цвета Дилова